Τελευταία νέα
Σάλος για το σεξιστικό συνέδριο Γονιμότητας – Απέσυραν την στήριξή τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ΕΡΤ και ΑΠΕ Βόρεια Μακεδονία – EURO 2020: Αρνείται να αλλάξει ονομασία η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βαρώσια: Εφαρμογή των ψηφισμάτων του OHE χωρίς άλλη καθυστέρηση ζητά η Κύπρος Για το Κυπριακό συζήτησαν Γκουτέρες – Τζόνσον στο περιθώριο της G7 Τρικάκια του Ρουβίκωνα έξω από το γραφείο του Γιάννη Λοβέρδου (pics) Τρικάκια και πανό του Ρουβίκωνα έξω από το γραφείο του Γιάννη Λοβέρδου (video) Συνέδριο μεσαιωνικού σκοταδισμού υπό την αιγίδα κυβέρνησης και ΠτΔ Ο Νίκος Δένδιας για «την ασφάλεια του ανήκειν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση Καταιγίδα αποκαλύψεων: Έτσι σαμποτάρισαν το FBI όταν εντόπισε Έλληνα πολιτικό (pic) Ξεκάθαρο φίμωμα Τσίπρα με εντολή από Μαξίμου! Τασούλας: «Θα του ζήταγα και να δευτερολογήσει!» Νεκρός 35χρονος από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη! Έρευνες και για όχημα που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά (vid) Ν. Ηλιόπουλος: Με εντολή Μητσοτάκη η φίμωση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή-Δείχνει μία βαθύτατα φοβισμένη κυβέρνηση

Μπουρχάν Μπαράν: «Το εργασιακό νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπή εργασία, ούτε υγιή επιχειρηματικότητα»

Ιούνιος 11,2021

Ομιλία Μπουρχάν Μπαράν, Βουλευτή Ξάνθης του Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το εργασιακό νομοσχέδιο

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Για άλλη μια φορά φανερώνεται πως η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει αίσθηση του σφυγμού του μέσου Έλληνα, της μέσης Ελληνίδας.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο η «καυτή πατάτα» μετατίθεται στα χέρια του μέσου εργαζόμενου, ο οποίος έπειτα από την οικονομική δυσχέρεια που επέφερε η πανδημία θα πρέπει να αναλάβει και τον ρόλο του διαπραγματευτή για τα κατοχυρώσει εκ νέου τα δικαιώματά του.

Ο «δήθεν» εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, καμουφλάρει τα αντεργατικά μέτρα χωρίς να εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για αξιοπρεπή εργασία αλλά και για υγιή επιχειρηματικότητα. Δεν προβλέπεται καμία μέριμνα για τους νέους, κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να εξασφαλίζει τις συνθήκες του μέλλοντος.

Αντίθετα, τι κάνει η κυβέρνηση;

Σαρώνει τα πάντα στο βωμό της «υποτιθέμενης» ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Πώς; Με κατάργηση του οκταώρου, του δικαιώματος στην απεργία, της προστασίας από την απόλυση και του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αποκαλύπτεται έτσι και η εμμονή της Κυβέρνησης ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη. Αν όντως η «ανάπτυξη» αγαπητοί συνάδελφοι, γίνει στις πλάτες του λαού με πλήρη ασυδοσία των ισχυρών και εκμετάλλευση των αδύναμων, να μας λείπει!

Μια Κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, δίνει πλέον την ευχέρεια στον εργοδότη να βάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει παραπάνω, για να πάρει ρεπό αλλά όχι για να αυξήσει το πενιχρό εισόδημά του με πληρωμή υπερωριών! Ξεκάθαρη είναι η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για αύξηση του κατώτατου μισθού!

Η ατομική σύμβαση, θα συμβάλει φυσικά σε μια ακόμη πιο ευέλικτη χρήση των νέων φτηνότερων υπερωριών και θα εξυπηρετήσει κυρίως τις πολυεθνικές εταιρείες στη χώρα, διατηρώντας το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού τους σε τηλεργασία, και φυσικά χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Δυστυχώς έχουμε μεγάλο ακόμη δρόμο μπροστά μας και πολλές θα είναι οι δυσκολίες που θα προκύψουν στην οικονομία αλλά και την κοινωνία, μόλις αρχίσουν να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που τώρα επιβιώνουν βασιζόμενες στα έκτακτα μέτρα στήριξης, έχετε αναρωτηθεί κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης πως θα ανταπεξέλθουν την επόμενη ημέρα; Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις αυτές και για τους εργαζόμενους τους, με την λήξη των μέτρων στήριξης; Ξεκάθαρα λοιπόν, η επακόλουθη κρίση λόγω κορωνοϊού θα έχει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης.

Είναι αυτονόητο για τη δημοκρατική παράταξη, για το ΠΑΣΟΚ, ότι ο συνδικαλισμός ήταν, είναι και θα είναι ο πυλώνας των εργασιακών δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση της Δημοκρατίας. Η παράταξη μας ήταν, είναι και θα είναι εκείνη που μάχεται για τους εργαζόμενους, που θα δημιουργεί τις συνθήκες για δίκαιη κατανομή, ίσα δικαιώματα και βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης...