Τελευταία νέα
Εκλογές 2023: Οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ανέρχονται σε 438.595 Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού Σημαντική προειδοποίηση από την Πόπη Τσαπανίδου : “Πρώτο βήμα για την πολιτική αλλαγή να πάμε όλοι στις κάλπες … στις 21 Μαΐου” Μιχάλης Κατρίνης: «Η νέα συνθήκη απαιτεί νέα πρόσωπα και κυβέρνηση άλλης φιλοσοφίας» ΣΥΡΙΖΑ για Αδ. Γεωργιάδη για τους χαρακτηρισμούς σε βάρος αριστερών: «Εμφυλιοπολεμική διχαστική ρητορική» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανανεώνει … τα ψηφοδελτια της ΝΔ με τον “αδιευκρίνιστο” Δημ. Αβραμόπουλο! Η ανακοίνωση της ΝΔ Υποψήφιος στην Ηλεία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος Με τη Νέα Δημοκρατία στην Ηλεία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ καταφεύγει στα fake news… Η αύξηση του ορίου ηλικίας της συνταξιοδότησης στα 67 ήταν νόμος της κυβέρνησης ΝΔ στο πλαισίο της δημοσιονομικής προσαρμογής… Μητσοτάκης στην 2η Σύνοδο για την Δημοκρατία: Σήμερα, η απειλή ενάντια στον δημοκρατικό τρόπο ζωής είναι εντονότερη από ποτέ Ολομέτωπη Σπίρτζη στην κυβέρνηση για την Ανατολική Αττική : “Πριν φύγουν απαξιώνουν τις περιουσίες του κόσμου – Προς όφελος ποιων άραγε;” Γεωργιάδης: Οι Έλληνες πάσχουν από «οικονομικό αναλφαβητισμό» – «Αριστερός σημαίνει άχρηστος, ανεπρόκοπος, γρουσούζης»

Μ. Βαρβιτσιώτης:”Κοινή θέση της Ελλάδας και της Ομάδας Βίζεγκραντ για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των Δυτ.Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.”

16/02/2021

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης και Βουλευτης Β’ Αθηνας της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε στο διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο «Strong V4 in a strong Europe» (15.02.2021) που διοργάνωσε το  Delphi Economic Forum,με πρωτοβουλία της πολωνικής Προεδρίας.

«Η Ευρώπη μένει σταθερή στις αξίες της και στο Κράτος Δικαίου, υπερασπιζόμενη το Διεθνές Δίκαιο, αυτό είναι το μήνυμά μας προς την Άγκυρα», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη και προσκεκλημένους τους Πρέσβεις των 4 χωρών της Ομάδας Βίζεγκραντ στην Αθήνα (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία).

Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια η γείτονα χώρα έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη. Παρόλο που ως Ευρωπαίος σύμμαχος για την Ελλάδα θα ήταν καλοδεχούμενη και ένας σημαντικός παίκτης, η Τουρκία σήμερα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις Ευρωπαϊκές αξίες και μετατρέπεται σε ένα ανησυχητικό γείτονα.

Ειδική μνεία στη συστηματική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η περσινή απόπειρά της να προκαλέσει ρήξη στην ενότητα της ΕΕ απέτυχε, καθώς μάλιστα «ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και έστειλε καθαρό μήνυμα ότι δε θα γίνει ανεκτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού». Ο ίδιος σημείωσε ότι αντίστοιχο πνεύμα αναμένει και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου όπου θα συζητηθεί εκ νέου η σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Όπως σημείωσε, θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι αν θέλει η Τουρκία πραγματικά να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, θα πρέπει να εναρμονιστεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι πλέον «η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή από ποτέ», καθώς η χρονιά που πέρασε την έφερε αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε συντονισμένα. Αναφορικά με την πανδημία του COVID-19, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «από την αρχή υπήρξε εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άμεση απειλή της πανδημίας.  Έχουμε μια συντονισμένη πολιτική και κεντρική κατανομή των εμβολίων και γι’αυτό μέσα στους επόμενους μήνες θα είμαστε υπερεπαρκείς σε εμβόλια». Περαιτέρω, προσέθεσε, «η Ευρώπη έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να χτίσει την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η απόφαση για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δις σε συνδυασμό με το ΠΔΠ των 1.1 τρις αποτέλεσε «μια άνευ προηγουμένου κίνηση αλληλεγγύης και συντονισμένης αντίδρασης στις οικονομικές προκλήσεις της κρίσης», στα πλαίσια της οποίας μάλιστα η Ελλάδα συνεργάστηκε ιδιαίτερα με τις χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ.

Αποτέλεσμα εικόνας για visegrand

Αναφορικά με το ζήτημα του Κράτους Δικαίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία και μηχανισμούς που έχουν εισαχθεί στα πλαίσια της ΕΕ για την εμπέδωση μιας κοινής κουλτούρας για το Κράτος Δικαίου μεταξύ των κρατών μελών.

Τέλος, ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στον ρόλο που μοιράζονται η Ελλάδα και οι χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ, σύμμαχοί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι οποίοι από διαφορετικές περιοχές της ΕΕ «πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις αξίες της Ευρώπης στα σύνορα, αλλά και να υπερασπιζόμαστε τα ίδια τα σύνορα». Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε μάλιστα την κοινή θέση της Ελλάδας και της Ομάδας Βίζεγκραντ αναφορικά με την προώθηση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων στην  Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης...