Τελευταία νέα
Τ. Αντωνίου στο “Π”: Ο κ. Μητσοτάκης αποτυγχάνει και διχάζει – Οι πολίτες δημιουργούν μια νέα προοδευτική πλειοψηφία Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρέας Λοβέρδος: Θέλουμε ένα μεγάλο κόμμα που θα παίζει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις Επανέρχεται ο Γ. Παπανδρέου: “Υπάρχουν παράγοντες της ΝΔ αλλά και εξωθεσμικοί που θέλουν να καθοδηγήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ” Πρώτη Ελλάδα στον Δυτικό Κόσμο σε θανάτους-Σπάει ρεκόρ το τελευταίο δεκαπενθήμερο! Κορυφαία Νοτιοαφρικανή γιατρός για τη νέα μετάλλαξη “Ο”: “Μέχρι στιγμής παρατηρείται ανάρρωση ασθενών χωρίς νοσηλεία. Ακόμα και των ανεμβολίαστων” – Ποια είναι τα εντελώς διαφορετικά συμπτώματα από την Δέλτα Νέα επίδειξη κυνισμού από Σκέρτσο: Οι ηλικιωμένοι ευθύνονται για τους αυξημένους θανάτους στην Ελλάδα Συνεχίζει να … εκθέτει τον Μιχ Χρυσοχοίδη αλλά και την κυβέρνηση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος: Στα θρανία 2000 ΔΙΑΣ για τα βασικά (χρήση όπλων, ανθρώπινα δικαιώματα, ρατσισμός, Ρομά, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, συμπεριφορά στους πολίτες, διαχείριση θυμού…) Μάχη για ζωή για όλους, όχι στον εμφύλιο των φτωχών Χάρης Καστανίδης: «Όλες οι μεγάλες τομές μετά την πτώση της δικτατορίας οφείλονταν στο ΠΑΣΟΚ» Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Χάρης Καστανίδης: «Όλες οι μεγάλες τομές μετά την πτώση της δικτατορίας οφείλονταν στο ΠΑΣΟΚ» Η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο κοιμητήριο! Μετά την Black Friday (86 θάνατοι) ήρθε και η … Black Sunday με σχεδόν τριψήφιο αριθμό θανάτων. Νέα εκτόξευση των διασωληνώσεων Εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη η Μετάλλαξη “Όμικρον”: Σε ποιες 7 χώρες εμφανίστηκαν κρούσματα μέσα σε 48 ώρες (vid)

Μ. Ξενογιαννακοποπούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στους εργαζόμενους

Νοέμβρης 18,2021

Δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β1’ Βόρειας Αθήνας, σχετικά με την ανακοίνωση της Απόφασης του Υπουργού Εργασίας για τις αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των εντύπων αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στους εργαζόμενους, στις εργασιακές σχέσεις και στο οκτάωρο, ενθαρρύνει την αδήλωτη εργασία και υπονομεύει τους ελέγχους του ΣΕΠΕ προς όφελος της εργοδοτικής ασυδοσίας

Η ανακοίνωση της Υπουργικής Απόφασης για τις αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των εντύπων αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ υλοποιούν πλήρως το γράμμα και το πνεύμα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη 4808/2021!

1.Σε συνέχεια της κατάλυσης του οκταώρου και της επιβολής με ατομική σύμβαση δύο ωρών απλήρωτης εργασίας, από την 29η/11/2021 παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους. Στην πραγματικότητα καταργείται η βασική δικλείδα ασφαλείας που προέβλεπε η σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που κατοχύρωνε την πληρωμή της υπερεργασίας, επέτρεπε τη δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου από το ΣΕΠΕ και λειτουργούσε αποτρεπτικά στην εργοδοτική παραβατικότητα. Σε μία απορρυθμισμένη και ανεξέλεγκτη αγορά εργασίας εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε μία ώρα απλήρωτη εργασία πέραν του οκταώρου. Αποτελεί πρόκληση η επίκληση από το Υπουργείο Εργασίας λόγων απλούστευσης της διαδικασίας και ο χαρακτηρισμός της ρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ ως «γραφειοκρατικής διαδικασίας». Προφανώς για το επιτελικό κράτος της ΝΔ η κατάλυση της προστασίας των εργαζομένων και η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών αποτελούν «απλούστευση διαδικασιών»!

2.Εφαρμόζει από την 29η/11/2021 την απαράδεκτη πρόβλεψη του άρθρου 75 του νόμου Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων μπορούν να καταχωρούν ετεροχρονισμένα εντός 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας στο έντυπο Ε4 στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και στο έντυπο Ε8 την υπερωριακή απασχόληση τους. Στη Βουλή είχαμε ασκήσει έντονη κριτική σε αυτήν τη διάταξη, επειδή δημιουργεί ένα καθεστώς απαράδεκτης διάκρισης και εργοδοτικής ασυδοσίας εις βάρος των εργαζομένων στις μεταφορές, της υγείας και της ασφάλειας τους, αλλά και της οδικής ασφάλειας συνολικά, καθώς η εξάντληση και η φυσική κόπωση των οδηγών από την κατάχρηση του ωραρίου μπορεί να οδηγήσει σε δυστυχήματα.

3.Ανοίγει την πόρτα εκπρόθεσμης δήλωσης για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας και ακυρώνει τη δυνατότητα ελέγχου του ΣΕΠΕ, και υποβολής των σχετικών κυρώσεων, με την πρόβλεψη ότι η υποβολή των εντύπων E3, E5, E6 και Ε7 στο ΠΣ Εργάνη τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα από 30/11/2021 και μετά, γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και άπαξ.

Καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν έχει όρια ο εργασιακός μεσαίωνας που επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη! Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι σαφής, η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ!

Διαβάστε επίσης...