Τελευταία νέα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πείραμα τεχνητής νοημοσύνης Η Ντόρα Μπακογιάννη με τα εγγόνια της στη Μητρόπολη Χανίων ΜέΡΑ25: «Η κ. Σακελλαροπούλου που το 2006 μιλούσε για το νερό ως δημόσιο και μη εμπορεύσιμο αγαθό οφείλει σήμερα να αναπέμψει τον νόμο» Αλ. Τσίπρας για την 25η Μαρτίου: «Δικαιούμαστε μια καλύτερη πατρίδα» Κίνηση – έκπληξη Τσαβούσογλου! Ευχετήρια επιστολή σε Δένδια για την 25η Μάρτιου Τα γυρνάει ο Βενιζέλος: Δεν είπα ότι θέλω να γίνω πρωθυπουργός Γαλλία: Η κραυγή της οργής γίνεται δύναμη εξέγερσης Ρένα Δούρου: Προεκλογικό σποτ για την ακρίβεια μπροστά σε ένα ψυγείο Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αρνείται να είναι το «τρίτο» πρόσωπο που προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό “Βόμβα” Ανδρουλάκη: Θέλει πρωθυπουργό Βενιζέλο σε κυβέρνηση συνεργασίας; Ο Γκλέτσος απαντά για το γιαούρτι με τον Μητσοτάκη: «Στη ΝΔ δεν έχουν χιούμορ» Ληστεία σε κατάστημα ψιλικών στη Θεσσαλονίκη

Μ. Ξενογιαννακοπούλου:”Με το πρόσχημα της πανδημίας η ΝΔ εγκατέλειψε τους μικρομεσαίους στην τύχη τους ενισχύοντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.”

12/02/2021

 Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια  Βόρειου Τομέα Αθηνών και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, τοποθετήθηκε σήμερα σε ομιλία της στη Βουλή  στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 56 Βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα:«Για την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη του εισοδήματός τους, την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας»

Η κ.Ξενογιαννακοπούλου επεσημανε οτι από την πρώτη μέρα εκλογής της, η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει τον περίφημο οδοστρωτήρα στα εργασιακά που είχε αναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά έως ότου χτυπήθηκε όλη η αποκατάσταση που είχε καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος των μνημονίων στα εργασιακά, αποκατάσταση των πληγμάτων του δεύτερου μνημονίου.

Σημεία ομιλίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ακολουθούν παρακάτω:

·     Από την πρώτη μέρα εκλογής της, η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει τον περίφημο οδοστρωτήρα στα εργασιακά που είχε αναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά. Από τις πρώτες εβδομάδες έρχονταν ρυθμίσεις, με τροπολογίες κυρίως, οι οποίες απελευθέρωσαν τις απολύσεις, κατήργησαν την προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων και βέβαια ο αναπτυξιακός νόμος του 2019, που έδωσε ένα συνολικό πλήγμα στις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, στη λογική της συλλογικής αυτονομίας. Έτσι, χτυπήθηκε όλη η αποκατάσταση που είχε καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος των μνημονίων στα εργασιακά, αποκατάσταση των πληγμάτων του δεύτερου μνημονίου. Είδαμε την οικειοθελή εφαρμογή των πιο ακραίων και αναποτελεσματικών συνταγών του ΔΝΤ.
·     Η κυβέρνηση δε σταμάτησε εκεί. Με το πρόσχημα της πανδημίας η ΝΔ προχώρησε -με κάθε μέτρο που πήρε- σε αναδιάρθρωση της οικονομίας, εγκαταλείποντας τους μικρομεσαίους στην τύχη τους και ενισχύοντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Εκεί όμως που ξεπέρασε τον εαυτό της ήταν η απορρύθμιση της εργασίας και το χτύπημα των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους. Κάθε μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση, υποτίθεται για να αντιμετωπίσει την πανδημία, ενώ μας έλεγαν ότι είναι έκτακτα, όπως είχαμε προειδοποιήσει, είναι μέτρα που ήρθαν για να μείνουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για αναδιάρθρωση της οικονομίας,


·     Έτσι, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τροφοδότησαν την ύφεση, μείωσαν τα εισοδήματα, αύξησαν την επισφάλεια, δημιούργησαν χιλιάδες αόρατους εργαζόμενους χωρίς στήριξη. Έβαλαν τον κόσμο της εργασίας μπροστά στην αγωνία.
·     Στη συνέχεια ήρθε το σχέδιο Πισσαρίδη, δηλαδή το θεωρητικό υπόβαθρο της κοινωνικής και εργασιακής πολιτικής της ΝΔ. Ένα κείμενο που δεν είναι ουδέτερο αλλά οδηγός για την μελλοντική πολιτική της αλλά και αυτή που εφαρμόζεται.
·     Κι έτσι την περίοδο της πανδημίας αντί να στηρίζεται η εργασία είχαμε αναστολές, εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού κ.ο.κ. Ακούσαμε και τον κ. Μητσοτάκη να λέει, απευθυνόμενος σε αυτούς τους επισφαλείς εργαζόμενους που αγωνιούν, πως η εργασία στη χώρα μας παραμένει ακριβή, πρέπει να γίνει πιο ελαστική και πιο φθηνή. Αυτό μας είπε το Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη.
·     Παράλληλα, είστε σε πλήρη παραφωνία με την Ευρώπη. Σε μια περίοδο που η ΕΕ, με την πίεση της ανάγκης και επειδή η κρίση δε χτυπά μόνο το Νότο, έχει κάνει άνοιγμα σε μια πιο επεκτατική, κεϋνσιανή πολιτική στηρίζοντας την εργασία, την πραγματική οικονομία, ενώ συγκρότησε και το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι σημαντικό βήμα. Εσείς όμως επιμένετε. Φτάσατε στο σημείο εν μέσω πανδημίας και με διαλυμένο ΣΕΠΕ να μην κάνετε τους απαραίτητους ελέγχους στους χώρους εργασίας. Και μετά από 11 μήνες τελικά ανοίξατε μια πλατφόρμα όπου μπορούν εργαζόμενοι και εργοδότες να ζητούν τα γίνουν τεστ από τον ΕΟΔΥ.

Αποτέλεσμα εικόνας για τα συνδικαλιστικά


·     Εσείς επιβεβαιώσατε ότι θα συνεχίσετε την επεξεργασία και την προώθηση ενός εργασιακού νομοσχεδίου που θα διαλύσει το ωράριο των εργαζόμενων, θα θεσπίσει της απλήρωτες υπερωρίες, θα χτυπήσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Και η άλλη σας αντιμεταρρύθμιση είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που θα συνιστά πλήγμα στο δημόσιο αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού, στην αλληλεγγύη των γενεών και κυρίως με ένα κόστος που θα πληρωθεί από όλη την κοινωνία.
·     Σε ερωτήσεις μας έχουμε ζητήσει να μάθουμε το κόστος της περίφημης αυτής αλλαγής του ασφαλιστικού. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ξεπερνάει τα 50 με 55 δις ευρώ και όπως είπατε θα στηριχθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δηλαδή τον κουμπαρά των εργαζομένων και φυσικά από το μερίδιο ανάπτυξης. Δηλαδή όλος ο κόπος μας θα εξανεμιστεί για τις ιδιωτικές, πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες.
·     Κ. Υπουργέ δεν αναφέρεστε σε πολλά. Πρώτον, τι θα γίνει με την τηλεργασία; Δεν έχουμε δει κάτι

-και υπάρχει σκοπιμότητα- όταν το 50% είναι σε αυτό το καθεστώς. Και σκοπιμότητα υπάρχει γιατί φάνηκε και στο ευρωκοινοβούλιο, όταν οι δικοί σας ευρωβουλευτές -κάτω από την πίεση του ΣΕΒ και των ευρωπαϊκών εργοδοτικών οργανώσεων- ψήφισαν να αναβληθεί για τρία χρόνια ευρωπαϊκή οδηγία ρύθμισης της τηλεργασίας.
·     Δεν μας έχετε πει τι θα κάνετε με της ΣΣΕ που έχουν λήξει ή λήγουν το Μάρτιο. Λέτε για τις εκκρεμείς συντάξεις – πλήρης αποτυχία- και κάνετε ανακοινώσεις για επίδομα εθνικής σύνταξης και δεν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα στη ρίζα του που είναι η ενίσχυση του ΕΦΚΑ και η ανάγκη της ψηφιακής του αναβάθμισης. Αντιθέτως, εσείς αποκαλέσατε τον ΕΦΚΑ σαράβαλο, διαλύετε το ΣΕΠΕ, υποβαθμίζετε τον ΟΑΕΔ, μιας και θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε τη συμβουλευτική των ανέργων και τη μείωση της λειτουργίας του.
·     Περιμένουμε σαφείς απαντήσεις και μια προειδοποίηση. Μη διανοηθείτε εν μέσω λοκντάουν να φέρετε νομοσχέδια για εργασιακά και ασφαλιστικό. Θα μας βρείτε απέναντι και στη Βουλή και στην κοινωνία μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Διαβάστε επίσης...