Τελευταία νέα
Υβρεις αντί απαντήσεις από την κυβέρνηση! Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 37 Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2024: αφιέρωμα στον Λένιν Πενήντα χρόνια μετά τις 24.7.1974: Ποιος φοβάται τη μεταπολίτευση; του Κώστα Παπαδάκη  Σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι στην πρώτη εφαρμογή της 6ημερης εργασίας! Θέμα αλλαγής Κασσελάκη στο Συνέδριο βάζει ο Μουζάλας Έγκυρες πηγές: «Ξαφνικός έρωτας» Ανδρουλάκη – Κασσελάκη! Στουρνάρας: Σε 40 χρόνια η… ευημερία Δούκας: «Αν θέλουμε την προσέγγιση του «ενός ανδρός αρχή» δεν χρειάζονται εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ας ψηφίσουμε κατευθείαν Μητσοτάκη» Σάκης Αρναούτογλου από Βρυξέλλες: Προώθηση πολιτικών για μια προοδευτική, πράσινη, δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από καλοκαίρι σε καλοκαίρι Οι ξεχωριστοί καλεσμένοι της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο χειρότερος λαϊκισμός είναι ο νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός

 Απρίλιος 13, 2022

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο χειρότερος λαϊκισμός είναι ο νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός

Σημεία ομιλίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».

«Ο χειρότερος λαϊκισμός είναι ο νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός, που την κάθε αντιμεταρρύθμιση, την απορρύθμιση της εργασίας, και κάθε αντικοινωνικό μέτρο να το θεωρεί ότι είναι «εκσυγχρονισμός». Στοχοποιείτε, απαξιώνετε, δημιουργείτε κοινωνικό αυτοματισμό εις βάρος των ανέργων, όπως ήταν τεμπέληδες οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ και άχρηστοι του ΣΕΠΕ. Αυτό κάνετε κάθε φορά.
Για τους 40.000 που έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ και αξιοποιούν κάποια ωφελήματα; Δηλαδή τα εισιτήρια στα ΜΜΜ και τον κοινωνικό τουρισμό; Το κάνετε για να δικαιολογήσετε τις τιμωρητικές διατάξεις, που αφορούν το σύνολο των ανέργων, δεν αφορούν τις 40.000, αλλά το 1.100.000 των ανέργων
Η πραγματικότητα είναι ότι υποβαθμίζεται ο ΟΑΕΔ, μετατρέπεται σε δημόσια υπηρεσία. Ενισχύετε τον έλεγχο του κράτους, του Υπουργείου και περιθωριοποιείτε τους κοινωνικούς εταίρους για να ελέγχετε τον προσανατολισμό των πολιτικών που θα εφαρμόζει η νέα υπηρεσία απασχόλησης και τον προσανατολισμό των 1,2 δις € κονδυλίων για την κατάρτιση.
Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της fast – track απονομής στις συντάξεις. Η τροπολογία σας σημαίνει πανικό, ομολογία αποτυχίας, εμπαιγμό ξανά των συνταξιούχων και στο βάθος προεκλογική αγωνία μιας κυβέρνησης που συνεχώς καταρρέει.»

Βασικά σημεία ομιλίας:
1) Δεν μας είπατε ποια είναι η σημερινή κατάσταση, επί των ημερών σας, στη λειτουργία του ΟΑΕΔ. Δεν μας είπατε ότι, λόγω της συνεχούς μείωσης των εισφορών, υπάρχει μία τεράστια μείωση στα έσοδα και στους πόρους του ΟΑΕΔ. Μία μείωση που – την περασμένη χρονιά – ήταν 56%, περίπου 1,2 δις, το οποίο σημαίνει βέβαια υποχρηματοδότηση και συρρίκνωση των κοινωνικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και διάφορων κρίσιμων κοινωνικών πολιτικών. Και αυτό ήταν επιλογή σας. Ήταν επιλογή σας να μειώνετε τις εισφορές και να μην αναπληρώνετε την απώλεια που σημαίνει αυτό για τον προγραμματισμό του ΟΑΕΔ.
2) Δεν μας είπατε, παρόλο που συνηθίζετε να κάνετε αναφορά στο τί ισχύει και εφαρμόζεται στην Ευρώπη, ότι η χώρα μας έχει διαχρονικά και – πολύ περισσότερο – τώρα, σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης και πολλαπλής κρίσης, της πανδημίας, της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, από τα πιο χαμηλά επιδόματα ανεργίας και τη μικρότερη χρονική διάρκεια.
3) Δεν κάνετε καμία αναφορά στις επιλογές σας όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πακτωλός του 1,2 δις. € πηγαίνει στην κατάρτιση, προκειμένου φυσικά να ευεργετήσετε, με τις συγκεκριμένες προτεραιότητες και διαδικασίες που επιλέγετε, την ιδιωτική αγορά στον τομέα της κατάρτισης, ενώ για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, σε μία τέτοια περίοδο κρίσης, έχετε προσδιορίσει μόνο 571 εκατ. και μάλιστα έχετε εξαιρέσει τον δημόσιο τομέα. Και ξέρουμε τη σημασία που έχει η συμμετοχή του δημόσιου τομέα όσον αφορά στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
– Επειδή σας αρέσει να μιλάτε για λαϊκισμό, είναι η καραμέλα για οποιαδήποτε κριτική είτε πολιτική είτε κοινωνική, ο χειρότερος λαϊκισμός είναι ο νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός. Είναι ο λαϊκισμός εκείνος που θέλει την κάθε αντιμεταρρύθμιση, την απορρύθμιση της εργασίας, και κάθε αντικοινωνικό μέτρο να το θεωρεί ότι είναι «εκσυγχρονισμός». Μας είπατε επανεκκίνηση με το βλέμμα μπροστά, όταν με κάθε νομοσχέδιο που έχετε φέρει πλήττετε στους εργαζόμενους και τους ανέργους, από το αντεργατικό νομοσχέδιο, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τον πελατειακό στρατό των 256 εκλεκτών ημετέρων μετακλητών στις διοικητικές θέσεις προϊσταμένων του ΕΦΚΑ με 4.000 και 8.000 € μισθό.
Τώρα, το απόγειο του λαϊκισμού, συνεχίζετε να μιλάτε για καταχραστές και απατεώνες ανέργους. Και γιατί; Για να δημιουργήσετε ένα κλίμα, γιατί αυτή είναι η θεωρία που εφαρμόζετε σε όλα τα νομοσχέδια και σε κάθε πολιτική. Στοχοποιείτε, απαξιώνετε, δημιουργείτε κοινωνικό αυτοματισμό εις βάρος των ανέργων, όπως ήταν τεμπέληδες οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ και άχρηστοι του ΣΕΠΕ. Αυτό κάνετε κάθε φορά. Γιατί τάχα; Είναι μόνο για τους 40.000 που έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ και αξιοποιούν κάποια ωφελήματα; Δηλαδή τα εισιτήρια στα ΜΜΜ και τον κοινωνικό τουρισμό; Γιατί για όλα τα άλλα υπάρχουν ήδη εισοδηματικά κριτήρια στον ΟΑΕΔ. Γιατί δημιουργείτε εικόνα τεράστιας σπατάλης; Το κάνετε για να δικαιολογήσετε τις τιμωρητικές διατάξεις, που αφορούν το σύνολο των ανέργων, δεν αφορούν τις 40.000, αλλά το 1.100.000 των ανέργων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

– Μας λέτε: είστε εναντίον της επανεκκίνησης; Είμαστε εναντίον της λογικής της έκθεσης Πισσαρίδη, που εσείς είστε ο πιο πιστός εφαρμοστής, όπου το δικαίωμα στην εργασία και την υποχρέωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους να στηρίζει τους ανέργους, που είναι η πιο ευάλωτη ομάδα της κοινωνίας μας, αμφισβητείται. Εσείς μιλάτε για την ατομική ευθύνη, όπως στην εργασία, έτσι και για τους ανέργους, δηλαδή αν δεν δεχθούν τρεις φορές μία θέση εργασίας, η οποία μπορεί για οποιαδήποτε λόγο να μην τους ταιριάζει, τους τιμωρείτε με δύο χρόνια αποκλεισμό. Ταυτόχρονα, την κατάρτιση την μεταρέπετε σε τιμωρητική διαδικασία αντί να είναι μία ελκυστική διαδικασία, ένα εργαλείο ενδυνάμωσης των ανέργων, εσείς την μετατρέπετε σε ευκαιρία τιμωρίας αν κάποιος δεν δεχθεί, διαγράφεται για 6 μήνες. Φτάνετε στο σημείο να τιμωρήσετε τον άνεργο που δεν καταφέρνει να πιστοποιηθεί στην κατάρτιση, και αυτός διαγράφεται για 6 μήνες από το μητρώο.

– Ο Υπουργός, παρά τον νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό, είχε μία κρίση ειλικρίνειας. Είπε ότι “δεν γίνεται να έχουμε στο μητρώο του ΟΑΕΔ 1.100.000 ανέργους». Δεν σας αρέσει σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει άλλα κριτήρια, είναι στατιστική υπηρεσία. Στον ΟΑΕΔ είναι διοικητική απογραφή και καταγραφή των ανέργων. Δεν θα λύσετε με διοικητικά και τιμωρητικά μέτρα το ζήτημα αυτό. Σας ενοχλεί η πραγματικότητα, δηλαδή η ύπαρξη 1.100.000 ανθρώπων που δεν έχουν δουλειά, ζητούν δουλειά και θέλουν στήριξη και όχι βέβαια τιμωρία.

– Η όλη ιστορία για το ξεκαθάρισμα των ανέργων αντανακλά πάνω απ’όλα τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία. Δεν δέχεστε το δικαίωμα στη δουλεια. Δεν δέχεστε την υποχρέωση για τη στήριξη των ανέργων. Εσείς μιλάτε για το δικαίωμα στην κατάρτιση. Η κατάρτιση δημιουργεί εφόδια, ευκαιρίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Είναι εργαλείο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τα βασικά δικαιώματα, όσον αφορά την εργασία και την υποχρέωση του κράτους να στηρίζει ουσιαστικά τους ανέργους, με το δικαίωμα στην κατάρτιση και τον τρόπο που το προωθείτε.

– Η πραγματικότητα είναι ότι υποβαθμίζεται ο ΟΑΕΔ. Όταν ένας οργανισμός μετατρέπεται σε δημόσια υπηρεσία, σημαίνει ότι υπάρχει υποβάθμιση. Πρώτα απ’ όλα της αυτονομίας και του ρόλου του οργανισμού. Και βέβαια οι επιλογές στο σ/ν ενισχύουν αυτήν την απαξίωση. Εινισχύετε τον έλεγχο του κράτους, του Υπουργείου και περιθωριοποιείτε τους κοινωνικούς εταίρους. Το επεσήμαναν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι κατά την ακρόαση των φορέων. Στην ουσία, με αυτό τον τρόπο, ελέγχετε τον προσανατολισμό των πολιτικών και των μέτρων που εφαρμόζει η νέα υπηρεσία απασχόλησης. Άρα λοιπόν και τον προσανατολισμό των 1,2 δις € κονδυλίων για την κατάρτιση, τον τρόπο ελέγχου και όλα τα σχετικά.
Ταυτόχρονα, προβλέπετε δύο υποδιοικητές, χωρίς μάλιστα να αναφέρετε το ύψος της αμοιβής τους. Γιατί δεν θέλετε να ακουστεί ότι θα είναι πάλι 8.000€, όπως νομοθετήσατε για τον ΕΦΚΑ και τις διάφορες θέσεις προϊσταμένων του.

– Η υποβάθμιση συνεχίζεται: καταργείτε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, το οποίο είχε αυτονομία ως προς τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Τί κάνει το παρόν νομοσχέδιο; Μεταφέρει όσους επιλέξει ο Υπουργός από το Ινστιτούτο στην ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία επί της ουσίας είναι ελεγχόμενη από τον Υπουργό. Η διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, άρα που θα προσανατολιστούν και με ποιο τρόπο οι πολιτικές και φυσικά ο πακτωλός της κατάρτισης, θα γίνει από στενά ελεγχόμενο κύκλο του επιτελικού κράτους της Ν.Δ.. Έτσι, η πλήρης εικόνα σχηματίζεται σύμφωνα με τη λογική που διατρέχει το σύνολο των νομοσχεδίων σας. Απαξίωση του φορέα, ενίσχυση του ελέγχου του επιτελικού κράτους και στοχοποίηση των ανέργων, όπως είχατε κάνει και στο παρελθόν.

– Είναι σαφές, ότι αυτό είναι ένα σ/ν που όχι μόνο δεν μας πάει μπροστά, αλλά μας πάει πολύ πίσω και γι’ αυτό το λόγο η θέση μας είναι σαφής. Το καταψηφίζουμε και δεσμευόμαστε ότι όλες αυτές οι αντικοινωνικές ρυθμίσεις, όπως και όλους τους αντεργατικούς, αντικοινωνικούς νόμους, μετά τις εκλογές, με την εντολή του ελληνικού λαού, θα το καταργήσουμε και θα αποκαταστήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για τη στήριξη του δικαιώματος στην εργασία και την προστασία των ανέργων.

– Σε ό,τι αφορά στα θέματα των τροπολογιών:
α) Μία σύντομη παρατήρηση, επειδή με κάθε τροπολογία που φέρνετε προκαλεί περαιτέρω υπονόμευση της Κυριακάτικης αργίας και της δουλειάς το Σαββατοκύριακο. Φέρνετε λοιπόν μία επιπλέον επέκταση λειτουργίας όσον αφορά τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Αυτή είναι η λογική σας και συνεχώς διευρύνετε τον κύκλο των επιχειρήσεων. Το καταδικάζουμε και το καταψηφίζουμε.

β) Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της fast – track απονομής στις συντάξεις. Η τροπολογία σας σημαίνει πανικό, ομολογία αποτυχίας, εμπαιγμό ξανά των συνταξιούχων και στο βάθος προεκλογική αγωνία μιας κυβέρνησης που συνεχώς καταρρέει.
1) Ο πανικός. Παραλάβατε 107.000 εκκρεμείς συντάξεις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τα στοιχεία, τις είχαμε μειώσει ως κυβέρνηση κατά 70% απ’ότι παραλάβαμε το 2015 και αυτήν τη στιγμή οι εκκρεμείς συντάξεις είναι υπερτριπλάσιες.
2) Είναι ομολογία αποτυχίας. Γιατί κάθε φορά μας λέτε ότι θα λύσετε το πρόβλημα των συντάξεων. Θα λύνατε το πρόβλημα των συντάξεων όταν με ένα κουμπί, όπως έλεγε ο κ. Βρούτσης, θα βγαίνει η σύνταξη. Μετά ήρθατε να απαξιώσετε τον ΕΦΚΑ, να ιδιωτικοποιήσετε όσον αφορά στις θέσεις προϊσταμένων, βάλατε ιδιώτες και στην ουσία, ξέρουμε ότι με το ζόρι αν έχουν βγει 50 σχέδια αποφάσεων, όπου τα περισσότερα επέστρεψαν πίσω με λάθη. Ερχεστε τώρα να ομολογήσετε το φιάσκο μιας πολιτικής, η οποία δεν στηρίζει τον ΕΦΚΑ, δεν ολοκληρώνει το πληροφοριακό σύστημα και δεν κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις.
3) Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων έγκειται στο ότι τους μεταθέτετε την ευθύνη. Την ευθύνη την έχει ο απλός συνταξιούχος και όχι το Δημόσιο, το Υπουργείο και ο ΕΦΚΑ. Τους υποχρεώνετε να πάνε όλοι να πληρώσουν ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους για να υποβάλουν, επειδή θα έχουν την ευθύνη, την αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτό κάνετε.
Μπορεί ο απλός συνταξιούχος να υποβάλλει λεπτομερώς τα στοιχεία της σύνταξής του; Ταυτόχρονα, λέτε ότι μέσα σε 5 χρόνια θα γίνει ο έλεγχος -άρα, στην ουσία νομιμοποιείτε τα 5 χρόνια αβεβαιότητας και εκκρεμότητας- και θα έρθετε να ζητήσετε πίσω τα χρήματα που τους έχετε δώσει. Είναι ο απόλυτος εμπαιγμός.

4) Να κλείσουμε με την προεκλογική σκοπιμότητα. Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη στο Χαλάνδρι να λέει ότι ναι μεν, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά πρέπει να “είστε σε εγρήγορση”. Προφανώς, είστε σε εγρήγορση και γι’ αυτό φέρνετε αυτή την τροπολογία.

– Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε ζητήσει εκλογές, γιατί εδώ όπου έχει φτάσει η χώρα μας και έχει γονατίσει η κοινωνική πλειοψηφία, οι εκλογές είναι η λύση, η πολιτική και κοινωνική αλλαγή και μια ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης...