Τελευταία νέα
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ναυπηγεία Σκαραμαγκά και καζίνο στο Ελληνικό «Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα Επτά χρόνια από τα capital controls – «Δεν ξεχνάμε»: Το βίντεο της Νέας Δημοκρατίας Έφη Αχτσιόγλου: «Πρόταγμα της ψηφιακής μετάβασης το 35ωρο χωρίς μείωση μισθού» Δημοσκόπηση Marc: Η διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ & τα ποσοστά των κομμάτων (πίνακες) Δημοσκόπηση Marc: Διψήφια διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ακρίβεια και ελληνοτουρκικά ανησυχούν τους πολίτες Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία: «Χαίρεστε για την αποφυλάκιση του Ε. Κορκονέα τόσο πολύ που καρφώνεστε» Γ. Οικονόμου: Επιχορήγηση μεταφορικού κόστους και για πρώτη φορά κόστους δημοσιογραφικού χάρτου Νέα Δημοκρατία: «Ας αφήσει τα κροκοδείλια δάκρυα ο κ. Ηλιόπουλος» Ο φόβος του συστήματος πριν το «κραχ» οδηγεί σε κάλπες ΣΥΡΙΖΑ: Η διοίκηση της ΕΡΤ έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό ΣΥΡΙΖΑ κατά διοίκησης ΕΡΤ: Έστησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό

Νίκος Δένδιας:H Ελλάδα έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα και την πρόοδο της Αιγύπτου

 Μάρτιος  28, 2022

ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: Υπεγράφη η συμφωνία [vids] | Flash.gr

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry (Κάιρο, 28.03.2022)

Είχα μία μακρά συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον φίλο μου Sameh Shoukry.

Καταρχήν, μετέφερα προς τον Πρόεδρο Sisi τους θερμούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη. Από κει και πέρα, συζητήσαμε για την κρίση στην Ουκρανία, τα πολύ μεγάλα προβλήματα της επισιτιστικής κρίσης που δημιουργείται σαν επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης.

Συζητήσαμε πώς αυτή επηρεάζει και την αιγυπτιακή οικονομία. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα και την πρόοδο της Αιγύπτου, την θεωρεί ως έναν από τους πιο σημαντικούς, στρατηγικούς της συμμάχους.

Συζητήσαμε αναλυτικά για τη Λιβύη, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ύπαρξη δύο πρωθυπουργών, του κ. Dbaiba και του κ. Βashaga, και πώς μπορούμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ώστε η Λιβύη να οδηγηθεί τελικά σε εκλογές.

Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη να επιβληθεί η νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης, ο κ. Shoukry είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τις συνομιλίες που είχε στη συνάντηση της ερήμου Negev, όπου παρίστατο -όπως ξέρετε- και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Blinken.

Τον ευχαρίστησα για τη βοήθεια που η Αίγυπτος παρείχε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και συνεννοηθήκαμε ώστε η Ελλάδα να ορίσει έναν Ειδικό Απεσταλμένο, ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα θέματα που η Τουρκία θέτει στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού, σε συνεργασία με φιλικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, που βλέπουν καθαρά τα κίνητρα της Τουρκίας πίσω από τα σχέδια αποφάσεων, τα οποία καταθέτει.

Επίσης, τον συνεχάρην για την Προεδρία της Αιγύπτου στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή. Η Ελλάδα θα συμμετέχει με κάθε τρόπο. Όπως ξέρετε, παρότι είμαστε μία συντηρητική κυβέρνηση, είμαστε επίσης μία πράσινη κυβέρνηση. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν τεράστια σημασία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, αναφερθήκατε σε αυτή τη Διάσκεψη, η οποία έγινε στην Έρημο Negev με τη συμμετοχή έξι Υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και του κ.Blinken. Βλέπουμε ότι η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό οδηγεί σε αναπροσαρμογή των ελληνικών στόχων στην εξωτερική πολιτική στην περιοχή αυτή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάτε, οι ελληνικοί στόχοι είναι πάντα σταθεροί και είναι στόχοι απόλυτοι: σταθερότητα, ασφάλεια, σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Όμως, δεν σας κρύβω ότι μια μεγάλη διεθνής κρίση, όπως αυτή που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδηγεί στην ανάγκη πολλές φορές να αναθεωρηθούν τακτικές και να δούμε από την αρχή διάφορα θέματα. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Αλλά πάντως, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μια εξωτερική πολιτική αρχών. Αυτές τις αρχές θα συνεχίζουμε να πρεσβεύουμε και να υποστηρίζουμε.

Ελληνική Δημοκρατία - Υπουργείο Εξωτερικών

Διαβάστε επίσης...