Ν.Φίλης:«Η Κυβερνηση θέτει στη διάθεση της εταιρίας Cisco τα μεταδεδομένα 1.5 εκ. μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών».

23/03/2021

Ο Νίκος Φίλης Βουλευτής Α΄ Αθηνών και  Τομεάρχης Παιδείας της Κοινοβουλευτικης Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε κοινή γραπτή δήλωση του με τον Μάριο Κάτση Βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικα για τη σύμβαση της Cisco με το Υπουργείο Παιδείας για την τηλεκπαίδευση  αναφέρουν τα εξής:

“Η κ. Κεραμέως, αφού επί 1 χρόνο κρυβόταν από τον ελληνικό λαό και σύσσωμη την αντιπολίτευση, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις της τηλεκπαίδευσης με την εταιρία Cisco, στο siteτου Υπουργείου Παιδείας, χωρίς καν μια επίσημη ανακοίνωση.

Είναι ξεκάθαρα τα εξής:

· Τελικά η «δωρεάν πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης» όπως διατείνονταν ψευδώς η Υπουργός, αποδείχτηκε ότι κόστισε πάνω από 2εκ € για ένα χρόνο.

· Με καθυστέρηση 5 μηνών η κ. Κεραμέως υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, και ευτυχώς τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ήδη συμβασιοποιημένο από το 2019«ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2»και δεν τα στερεί από τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό της Παιδείας.

· Χωρίς κανένα σχέδιο, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτώνκαι ειδικά των ανηλίκων μαθητών.

Η κ. Κεραμέως, είναι απολύτως έκθετη πολιτικά, με τις συμβάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα. Σημειώνουμε:

1. Ενώ έπρεπε εξ’αρχής να αξιοποιήσει το ΣΥΖΕΥΞΙΣ2 και με διαφάνεια να προχωρήσει θεσμικά τις διαγωνιστικές διαδικασίεςγια να προσελκύσει όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες ιδιωτικών παρόχων, επέλεξε τα adhoc ιδιωτικά συμφωνητικά με την εν λόγω εταιρία, αρχικά επικαλούμενη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας, για να μεθοδεύσει την μετέπειτα απευθείας ανάθεση.

2. Στην αρχική σύμβαση δωρεάν παροχής, στην ενότητα 8,θέτει στη διάθεση της εν λόγω εταιρίας τα μεταδεδομένα 1.5 εκ. μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών. Η κ. Κεραμέως, έχει αναγκαστεί μέχρι στιγμής να τροποποιήσει 4 φορές την αρχική σύμβαση, προσπαθώντας να «κρύψει» το τεράστιο θέμα διαρροής δεδομένων προς την εταιρία.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καταστροφική. Με το πέρας της πανδημίας, καμία δημόσια υποδομή δεν θα μείνει ως κεκτημένο στην ελληνική κοινωνία και εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα πολιτών θα αποτελούν το «άϋλο κεφάλαιο» της κερδοσκοπίας εταιριών με dealers τους Υπουργούς του κ. Μητσοτάκη.”

Διαβάστε επίσης...