Τελευταία νέα
Κυβερνητικές πηγές για την απόκτηση των F-35: «Έγινε το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία» Μετά τον Μπάιντεν “απομονώνει” και ο Μακρόν τον Ερντογάν! Το αποθεωτικό tweet του Γάλλου προέδρου! Μπάιντεν – Ερντογάν: “Αμ’ έπος αμ’ έργον”! FT: Οι ΗΠΑ ανάβουν το «πράσινο φως» για την πώληση 40 F-16 στην Τουρκία Η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35 Επιμένει στο αφήγημα του «ικανοποιημένου» Μητσοτάκη και της «αναδίπλωσης της Τουρκίας» το Μαξίμου Οικονόμου για Τσίπρα: Δεν είναι η πρώτη φορά που διασπείρει ψέμματα από τη βουλή Οικονόμου κατά Τσίπρα: Δεν είναι η πρώτη φορά που διασπείρει ψέματα και διαβολές Τσίπρας: Πολιτική απάτη η αφαίρεση της ρήτρας αναπροσαρμογής -Ενσωματώνεται στους λογαριασμούς «Καρφιά» Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη: «Λιοντάρια και εθνικόφρονες αλλά στην πράξη δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη» Τσίπρας: Η Τουρκία οικειοποιείται το Αιγαίο – Ανησυχία για τα ανταλλάγματα που πήρε στο ΝΑΤΟ «Ξύλο» Τσίπρα σε Μητσοτάκη στη Βουλή: «Απάτη η εικονική αφαίρεση της ρήτρας αναπροσαρμογής! Μας λέγατε λαϊκιστές, ξαφνικά έγινε παράνομη η ρήτρα; Είστε μεγαλόψυχοι; Πολιτικοί απατεώνες είστε!» ΝΑΤΟ: Ψυχροπολεμικό ανακοινωθέν για το νέο δόγμα-Άμεση απειλή Ρωσία-Στο κάδρο Κίνα

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Σταθερά οι Γερμανοί ΠΡΑΣΙΝΟΙ υπέρ των αποζημιώσεων της Ελλάδας

30/03/2021

ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ Εξωκοινοβουλευτικό Φάσμα

Δελτία Τύπου του κόμματος  Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ 

Παρά την αρνητική απάντηση από την πλειοψηφία του Γερμανικού Κοινοβουλίου για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων προς τη χώρα μας, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του αδελφού κόμματος των Γερμανών ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την από κοινού επαναπροσέγγιση του θέματος ώστε να βρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα το οποίο δεν έχει διευθετηθεί οριστικά έως σήμερα για την Ελλάδα. Πρόκειται για την καταβολή από πλευράς της Γερμανίας του λεγόμενου κατοχικού δανείου με στόχο την επανόρθωση των τραυμάτων που προκλήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Αφορμή για την πρόταση που έθεσαν οι Γερμανοί ΠΡΑΣΙΝΟΙ μαζί με το κόμμα της Αριστεράς είναι η 80η επέτειος της επίθεσης των Γερμανών της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, την 6η Απριλίου του 1941. Από την πλευρά των Γερμανών ΠΡΑΣΙΝΩΝ την πρόταση κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ.: Claudia Roth, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, Manuel Sarrazin, Εκπρόσωπος για την Πολιτική της Ανατολικής Ευρώπης και Lisa Badum, Μέλος της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας.

Η ελληνική πλευρά διατηρεί και υποστηρίζει μία θέση που χρονολογείται από το 1960 η οποία έγκειται στην μη παραίτηση αξίωσης πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Σε αντιδιαστολή, οι Γερμανικές Κυβερνήσεις δηλώνουν πως το ζήτημα έχει επιλυθεί οριστικά παρά τη μη αποδοχή της μονομερούς δήλωσής τους από την Ελληνική πλευρά. Οι προτάσεις που τέθηκαν από την πλευρά των Γερμανών ΠΡΑΣΙΝΩΝ και της Αριστεράς ήταν οι εξής:

  • Αντιμετώπιση του αιτήματος της Ελλάδας για εξόφληση του λεγομένου κατοχικού δανείου.
  • Προγράμματα αλληλεγγύης και μνήμης σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών.
  • Αντισταθμιστική καταβολή χρημάτων και ατομικές χρηματικές αποζημιώσεις για τα θύματα των εγκλημάτων και για τα παιδιά τους, σε περίπτωση που μέχρι τώρα δεν έχουν αποζημιωθεί ή έχουν αποζημιωθεί ανεπαρκώς.
  • Απαραίτητη (κοινωνικο-ιατρική) υποστήριξη για τα θύματα που βρίσκονται εν ζωή και για τα παιδιά τους.
  • Ενεργή υποστήριξη των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας.
  • Επενδύσεις για το μέλλον σε πόλεις, χωριά και περιοχές που ταλανίστηκαν από την γερμανική κατοχή.
  • Σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, να εντοπισθούν και να τύχουν ιστορικής, πολιτικής και νομικής επεξεργασίας τα εγκλήματα της γερμανικής κατοχής που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουμε την πρωτοβουλία των Γερμανών ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεσμευόμαστε πως σε συνεργασία με το Γερμανικό Πράσινο Κόμμα θα στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται για την αναγνώριση των αποζημιώσεων που δικαιούται η χώρα μας από την γερμανική κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου όπου η Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της βρίσκεται στην 1η πεντάδα με τα περισσότερα θύματα.

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ 29/03/2021

Διαβάστε επίσης...