Τελευταία νέα
ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιτικό θράσος από την Νίκη Κεραμέως για την επιστολική ψήφο» ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο πολιτικής εργαλειοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού η επιστολή Κεραμέως Ο Αλέξης Τσίπρας στις εξέδρες της Λεωφόρου παρακολούθησε τον αγώνα Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ Πού θα σταματήσει ο κατήφορος; Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα των θεματικών συζητήσεων Βελτιωτικές αλλαγές στο ν/σ για τον νέο ποινικό κώδικα κατέθεσε ο Φλωρίδης Ο Κώστας Βαξεβάνης ανέβασε φωτογραφία και διέσυρε χωρίς προηγούμενο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη (pic) Βορίδης για διαχείριση απορριμμάτων: «Έχουμε αρκετή δουλειά» Άδικος αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τον πολύ κατώτερο Παναθηναϊκό που προκρίθηκε κατά… λάθος Το πρόγραμμα των θεματικών συζητήσεων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Ο Πάνος Ρήγας θα είναι ο πρόεδρος του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Μετανιωμένος εμφανίζεται ο Κυρ. Πιερρακάκης

Οι δολοφονίες δημοσιογράφων μειώνονται το 2021, αλλά οι ανησυχητικές απειλές παραμένουν

 Ιανουάριος 09, 2022

55 journalists killed in 2021, impunity 'alarmingly widespread' - Modern  Diplomacy

Πενήντα πέντε δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, ο χαμηλότερος ετήσιος αριθμός θανάτων σε πάνω από μια δεκαετία. Ωστόσο, η ατιμωρησία για αυτά τα εγκλήματα παραμένει ευρέως διαδεδομένη και οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιο αριθμό κινδύνων.

Για άλλη μια φορά το 2021, πάρα πολλοί δημοσιογράφοι πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα για να φέρουν την αλήθεια στο φως. Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος χρειάζεται ανεξάρτητες, πραγματικές πληροφορίες περισσότερο από ποτέ. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι όσοι εργάζονται ακούραστα για να το παρέχουν αυτό μπορούν να το κάνουν χωρίς φόβο.
Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO

Το Παρατηρητήριο των Δολοφονημένων Δημοσιογράφων της UNESCO συγκέντρωσε πενήντα πέντε δολοφονίες δημοσιογράφων το 2021. Τα δύο τρίτα από αυτές σημειώθηκαν σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν ένοπλες συγκρούσεις, δείχνοντας τους συνεχείς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στο καθημερινό τους ρεπορτάζ για να αποκαλύψουν παρανομίες. Αυτό σηματοδοτεί μια πλήρη ανατροπή της κατάστασης μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2013, όταν τα δύο τρίτα των δολοφονιών σημειώθηκαν σε χώρες σε σύγκρουση.

Δύο περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα

Η πλειονότητα των θανάτων το 2021 σημειώθηκε σε δύο μόνο περιοχές – την Ασία-Ειρηνικό, με 23 φόνους και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, με 14.

Εάν ο αριθμός των δολοφονιών δημοσιογράφων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία, η ατιμωρησία για αυτά τα εγκλήματα παραμένει ανησυχητικά διαδεδομένη: τα στοιχεία της UNESCO δείχνουν ότι το 87% όλων των δολοφονιών δημοσιογράφων από το 2006 είναι ακόμη ανεπίλυτοι.

Πολλαπλές μορφές βίας

Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν επίσης να υπόκεινται σε υψηλά ποσοστά φυλάκισης, σωματικής επίθεσης, εκφοβισμού και παρενόχλησης, ακόμη και όταν καλύπτουν διαμαρτυρίες. Οι γυναίκες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μια συγκλονιστική επικράτηση της παρενόχλησης στο Διαδίκτυο – μια έκθεση που κυκλοφόρησε από την UNESCO τον Απρίλιο έδειξε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων γυναικών δημοσιογράφων είχαν βιώσει διαδικτυακή βία που συνδέεται με τη δουλειά τους.

Η UNESCO είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών με παγκόσμια εντολή να διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων παγκοσμίως και συντονίζει το Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας, το οποίο σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειό του το 2022.

Ο Οργανισμός καταδικάζει συστηματικά κάθε δολοφονία δημοσιογράφου και καλεί τις αρχές να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα, παρέχει εκπαίδευση σε δημοσιογράφους και δικαστικούς παράγοντες, συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις για την ανάπτυξη υποστηρικτικών πολιτικών και νόμων και ευαισθητοποιεί την παγκόσμια κοινότητα μέσω εκδηλώσεων όπως η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που εορτάζεται. ετησίως στις 3 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης...