Τελευταία νέα
Σχολεία μέχρι τις 6 το απόγευμα και σπίτια με χαμηλό ενοίκιο: Ο κυβερνητικός σχεδιασμός Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια – «Ανεπαρκή τα μέτρα» λέει το 67% ΣΥΡΙΖΑ: “Πέφτουν οι σφαίρες βροχή … με Μητσοτάκη! Λειτούργησαν ως πιστολέρο της Άγριας Δύσης οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία για τη Σύνοδο Κορυφής της Μέσης Ανατολής “38 κάλυκες, έλεος! Δεν ήταν τρομοκράτες απέναντι με όπλο”! “Καρφιά” Κατερινόπουλου: Με 1 μήνα εκπαίδευση πήραν κόσμο στη ΔΙΑΣ, κινδυνεύουν περισσότερο από το συνοδό παρά από κακοποιούς” (vid) Κόλαφος η Συνομοσπονδία Ρομά για ΕΛΑΣ-ΜΜΕ για τη δολοφονία στο Πέραμα: Ήταν 18 ετών, είχε κατηγορηθεί για κλοπή μοτοποδηλάτου, γιατί αναφερόταν ως 20χρονος και σεσημασμένος; Διχάζει Γερμανία-Τουρκία η υπόθεση Καβαλά. Ερντογάν: Πάει για ρήξη με Γερμανία-Δύση; “Όλοι είμαστε καλά”! Και δεύτερο βίντεο που αποκαλύπτει η “Εφ.Συν.” εκθέτει την ΕΛ.ΑΣ. για την ανακοίνωση που μιλάει για “7 τραυματίες αστυνομικούς” Γιάννης Πλακιωτάκης για Τουρκία: Παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο – 600 εκατ. ευρώ στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας Παρέμβαση Θεοδωρικάκου με επίσκεψη «συμβολικού χαρακτήρα» στους κρατούμενους αστυνομικούς Συνήγορος των 7 αστυνομικών για το Πέραμα αναλαμβάνει ο Κούγιας – Αντιμέτωποι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονία κατά συρροή και οπλοχρησία Από Σπόντα 23.10

Ομιλία του Προέδρου Charles Michel στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Bled Strategic Forum

Σεπτέμβριος 03,2021

Ομιλία του Προέδρου Charles Michel στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Bled Strategic Forum

Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι στο Μπλεντ σήμερα. Αυτό το φόρουμ είναι ένα βασικό γεγονός για την ευρωπαϊκή συζήτηση. Ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ, και τη Σλοβενική Προεδρία, που της δώσατε πρόσθετο βάρος φέτος, λίγους μήνες μετά την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ένα ευρωπαϊκό μέλλον που είναι αδιανόητο χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια. Και με ποιους θα κάνουμε μια σύνοδο κορυφής σε ένα μήνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι τόσο χαρούμενος που βλέπω πολλούς φίλους μας που είναι ηγέτες αυτών των χωρών.

Το να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να σημαίνει ότι μιλάμε για το πώς πρέπει να είναι η ΕΕ στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, τη σύνθεσή της και τη σχέση της με ολόκληρη την ευρωπαϊκή γεωγραφική περιοχή. Μπορεί να σημαίνει ότι μιλάμε για το πώς είναι οργανωμένη και πώς λειτουργεί. Μπορεί επίσης να σημαίνει να σκεφτούμε πώς η Ένωσή μας θα πρέπει να εμπλέκει περισσότερους πολίτες μας. Αυτά είναι τα ερωτήματα πίσω από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Το ευρωπαϊκό μέλλον που θέλω να συζητήσω είναι το έργο αξιών και ελευθεριών, το έργο ευημερίας και το έργο επιρροής.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ξεκίνησε με την Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα – ένα έργο για οικονομική ευημερία. Ο Ζαν Μονέ είπε από την αρχή ότι η Ευρώπη «δεν θα φτιαχτεί ταυτόχρονα,… [αλλά] μέσω συγκεκριμένων επιτευγμάτων που δημιουργούν πρώτα μια de facto αλληλεγγύη». Αλληλεγγύη μεταξύ ελεύθερων και δημοκρατικών χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Αυτές είναι οι ρίζες, αλλά και το μέλλον της Ένωσης μας.

Και καθώς η Ένωσή μας έχει διαμορφωθεί, έχει γίνει επίσης ένα έργο επιρροής. Η μεγάλη ενιαία αγορά μας έχει καταστήσει τον μεγαλύτερο έμπορο στον κόσμο και, με τη σειρά του, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα προτύπων – γνωστό ως «φαινόμενο των Βρυξελλών». Ωστόσο, το πρότυπο που διαδίδουμε με μεγαλύτερη επιτυχία στη γειτονιά μας είναι η δημοκρατία, οι θεμελιώδεις αξίες και το κράτος δικαίου. Η ζωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης.

Αυτό το πρότυπο δεν μπορεί να επιβληθεί – έχει νόημα και αποτελεσματικότητα μόνο εάν επιλέγεται ελεύθερα. Αλλά πρέπει επίσης να δηλώσουμε σαφώς ότι είναι ταυτόχρονα η πύλη εισόδου στην Ένωσή μας και ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία της. Ποια συγκεκριμένα βήματα λαμβάνουμε λοιπόν για να προωθήσουμε την Ένωσή μας;

Από το 2019, προσπαθούμε για ευημερία μέσω της στρατηγικής μας για το δίδυμο κλίμα και τις ψηφιακές μεταβάσεις. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το πλήρες οικονομικό δυναμικό προστασίας του πλανήτη μας και τη νέα και άπειρη ευκαιρία της ψηφιακής επανάστασης. Αλλά αυτή η στρατηγική δεν αφορά μόνο την ευημερία. Είναι αναπόσπαστο μέρος του έργου μας, με επίκεντρο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την εκπλήρωση που βασίζεται στον σεβασμό των ελευθεριών και της διαφορετικότητας.

Ο στόχος της κλιματικής μας μετάβασης είναι ένα βιώσιμο μοντέλο που σέβεται τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Θα εξαπολύσει μια αλλαγή παραδείγματος που δεν μπορούμε ακόμη να φανταστούμε πλήρως. Η νομοθετική συζήτηση «Fit for 55» θα είναι αμφιλεγόμενη, αλλά θα ανοίξει την πόρτα σε αυτή τη νέα εποχή.

Η ψηφιακή μας φιλοδοξία συμβαδίζει επίσης με την εστίασή μας στην ελευθερία, την ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θέλουμε μια κοινωνία του «Μεγάλου Αδελφού». Οι πολίτες μας πρέπει να είναι κύριοι της ιδιωτικής τους ζωής και των προσωπικών τους δεδομένων.

Ξεκινήσαμε τη στρατηγική μας για τις δίδυμες μεταβάσεις το 2019, πριν από την πανδημία του COVID. Και ο COVID έχει διπλασιάσει την αποφασιστικότητά μας να εφαρμόσουμε αυτήν τη στρατηγική. Σήμερα οι κλιματικοί και ψηφιακοί στόχοι μας είναι πιο επίκαιροι από ποτέ. Δεν χρειάζεται λοιπόν να εφεύρουμε μια πρόσθετη στρατηγική ανάκαμψης – έχουμε ήδη μια. Και ο στόχος μας για ένα πιο βιώσιμο μοντέλο και μια πιο κοινωνική κοινωνία είναι η καλύτερη απάντηση στο εξαιρετικό σοκ του COVID.

Η πανδημία χτύπησε αυτό που εκτιμούμε περισσότερο: την υγεία μας, τις οικογένειές μας, την ευημερία μας. Αλλά ενίσχυσε επίσης το νόημα και το σκοπό της Ένωσης μας – την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Το πώς ανταποκριθήκαμε στην κρίση του COVID είναι επίσης ένα μάθημα για το μέλλον. Κάναμε λάθη, αλλά πετύχαμε και μεγάλη επιτυχία. Αντιδράσαμε πολύ πιο γρήγορα από ό, τι σε προηγούμενες κρίσεις. Αναστέλλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και χαλαρώνουμε τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Υιοθετήσαμε μια δέσμη τεράστιων οικονομικών προληπτικών μέτρων. Και ειδικά, συμφωνήσαμε έναν πολυετή προϋπολογισμό μαζί με ένα τεράστιο ταμείο ανάκαμψης που χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.

Και μην ξεχνάμε, αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε την επιστήμη και την έρευνα και σήμερα είμαστε οι κορυφαίοι παραγωγοί και εξαγωγείς εμβολίων στον κόσμο. Μέσω της κοινής μας προσέγγισης, έχουμε δώσει ίση πρόσβαση σε όλα τα κράτη μέλη και σε όλους τους πολίτες μας. Το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει πλέον εμβολιαστεί.

Και με 3 δισεκατομμύρια ευρώ, είμαστε ο κύριος συντελεστής του Covax. Η Covax έχει παραδώσει πάνω από 220 εκατομμύρια δόσεις στον κόσμο και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν πάνω από 160 εκατομμύρια δόσεις το 2021. Πρωτοπορούμε επίσης στις προσπάθειες για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως, για παράδειγμα στην Αφρική.

Η ευρωπαϊκή επιρροή θα είναι η μεγαλύτερη πρόκλησή μας τα επόμενα χρόνια – το Αφγανιστάν έχει προσφέρει μια έντονη διαδήλωση. Ως παγκόσμια οικονομική και δημοκρατική δύναμη, μπορεί η Ευρώπη να αρκείται σε μια κατάσταση όπου δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε, χωρίς βοήθεια, την εκκένωση των πολιτών μας και εκείνων που απειλούνται επειδή μας βοήθησαν; Κατά τη γνώμη μου, δεν χρειαζόμαστε ένα άλλο τέτοιο γεωπολιτικό γεγονός για να κατανοήσουμε ότι η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει για μεγαλύτερη αυτονομία λήψης αποφάσεων και μεγαλύτερη ικανότητα δράσης στον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολίτες που πρέπει να προστατεύουν, συμφέροντα να υπερασπίζονται και αξίες και μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες για προώθηση. Και φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις στρατηγικές εξελίξεις στον κόσμο. Χρειαζόμαστε όντως περισσότερη στρατηγική αυτονομία γιατί θέλουμε να είμαστε ισχυρότεροι και με μεγαλύτερη επιρροή, θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο και θέλουμε να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας. Οι ισχυροί σύμμαχοι δημιουργούν ισχυρότερες συμμαχίες.

Ο κόσμος έχει γίνει πιο αλληλοεξαρτώμενος. Αλλά ενώ η αλληλεξάρτηση είναι καλό, η εξάρτηση δεν είναι. Και η εργασία για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία μας για να ασκήσουμε μεγαλύτερη επιρροή απαιτεί εργασία σε τρεις τομείς.

Πρώτον, να ενισχύσουμε την οικονομική μας δύναμη. Για αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε την Ενιαία Αγορά και να ολοκληρώσουμε την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Αυτά τα θέματα θα είναι στην ατζέντα της Διάσκεψης Κορυφής για το Ευρώ τον Δεκέμβριο.

Δεύτερον, πρέπει να ενισχύσουμε τη γειτονιά μας. Αυτό σημαίνει προτεραιότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Εταιρική Σχέση και μια μεγάλη συμμαχία με την Αφρική. Και η συνδεσιμότητα πρέπει να είναι πυλώνας της δέσμευσής μας. Η συνδεσιμότητα δεν είναι μόνο υποδομή και δίκτυα – περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και πολιτικών που φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους και τις κοινωνίες.

Πρέπει να διαμορφώσουμε και να χαρακτηρίσουμε τη δική μας «προσφορά» συνδεσιμότητας σε γείτονες και άλλους ομοϊδεάτες συνεργάτες. Θα πρέπει να είναι αγκυροβολημένο στις αξίες μας και με βάση τις εξαιρετικές μας ικανότητες – τους οικονομικούς μας πόρους, τη φήμη και την αξιοπιστία μας και φυσικά τη ρυθμιστική μας δύναμη.

Τέλος, πρέπει να προβληματιστούμε, ανοιχτά και με καθαρά μάτια, σε ένα νέο στάδιο στις συλλογικές δυνατότητες ασφάλειας και άμυνας, ιδιαίτερα μετά την κρίση στο Αφγανιστάν.

Η Ευρωπαϊκή μας Ένωση είναι ένα έργο αξιών, ευημερίας και επιρροής. Και ο COVID δεν θα μας επιβραδύνει. Αντίθετα, θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να καινοτομήσουμε και να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις.

Επιτρέψτε μου να τελειώσω με μια τελευταία σκέψη. Η Ευρωπαϊκή μας Ένωση δεν είναι μια στατική ένωση, είναι δυναμική. Είναι εμπνευσμένο από μια ιδέα μεγαλύτερη από την ίδια.

Ξεκινήσαμε με 6 κράτη μέλη και σήμερα μετράμε 27. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα εμπλουτισμένη από εκείνους που ήθελαν να ενταχθούν και τελικά το έκαναν. Κάθε διεύρυνση έκανε την Ένωση καλύτερη, μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα και σε αυτό που είμαστε σήμερα – μια ένωση ιδεών, αλληλεγγύης, καινοτομίας, διαφορετικότητας.

Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αλλά τα Δυτικά Βαλκάνια είναι εξίσου σημαντικά για την ΕΕ. Μαζί μπορούμε να ονειρευτούμε και να οικοδομήσουμε το ευρωπαϊκό μας μέλλον για έναν καλύτερο κόσμο.

Διαβάστε επίσης...