Τελευταία νέα
Υβρεις αντί απαντήσεις από την κυβέρνηση! Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 37 Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2024: αφιέρωμα στον Λένιν Πενήντα χρόνια μετά τις 24.7.1974: Ποιος φοβάται τη μεταπολίτευση; του Κώστα Παπαδάκη  Σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι στην πρώτη εφαρμογή της 6ημερης εργασίας! Θέμα αλλαγής Κασσελάκη στο Συνέδριο βάζει ο Μουζάλας Έγκυρες πηγές: «Ξαφνικός έρωτας» Ανδρουλάκη – Κασσελάκη! Στουρνάρας: Σε 40 χρόνια η… ευημερία Δούκας: «Αν θέλουμε την προσέγγιση του «ενός ανδρός αρχή» δεν χρειάζονται εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ας ψηφίσουμε κατευθείαν Μητσοτάκη» Σάκης Αρναούτογλου από Βρυξέλλες: Προώθηση πολιτικών για μια προοδευτική, πράσινη, δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από καλοκαίρι σε καλοκαίρι Οι ξεχωριστοί καλεσμένοι της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε για τις συνέπειες των πολέμων

 Απρίλιος 18, 2022

Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε σήμερα στην Πόλη του Βατικανού για τις συνέπειες των πολέμων και κάλεσε για ειρήνη με ισχυρή φωνή.

Μπροστά στα επίμονα σημάδια του πολέμου, όπως και στις πολλές και οδυνηρές ήττες της ζωής, ο Χριστός, ο νικητής της αμαρτίας, του φόβου και του θανάτου, μας προτρέπει να μην τα παρατάμε μπροστά στο κακό και τη βία, εξέφρασε ο Ύπατος Ποντίφικας..

Την Αγία Κυριακή, όταν η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει την Ανάσταση του Ιησού, ο Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι «κάθε πόλεμος φέρνει μαζί του συνέπειες που επηρεάζουν όλη την ανθρωπότητα: από το πένθος και το δράμα των προσφύγων, μέχρι την οικονομική και επισιτιστική κρίση που ήδη βρίσκεστε. βλέποντας σημάδια».

Παρακαλώ, ας μην συνηθίσουμε στον πόλεμο, ας δεσμευτούμε όλοι να ζητήσουμε ειρήνη με δυνατή φωνή, από τα μπαλκόνια και στους δρόμους, είπε ο Πάπας, εκλιπαρώντας «ειρήνη για τη μαρτυρική Ουκρανία, που δοκιμάζεται τόσο σκληρά από τη βία και την καταστροφή του σκληρού και παράλογου πολέμου στον οποίο έχει παρασυρθεί».

Ο ποντίφικας προέτρεψε «οι υπεύθυνοι για τα έθνη να ακούσουν την κραυγή των λαών για ειρήνη» και το «ανησυχητικό ερώτημα που έθεσαν οι επιστήμονες στον εαυτό τους σχεδόν εξήντα χρόνια πριν: Θα βάλουμε ένα τέλος στην ανθρώπινη φυλή; Ή θα έπρεπε η ανθρωπότητα να απαρνηθεί τον πόλεμο;, όπως τόνισε το Μανιφέστο Ράσελ-Αϊνστάιν στις 9 Ιουλίου 1955.

Είθε η σύγκρουση στην Ευρώπη να μας κάνει επίσης πιο προσεκτικούς απέναντι σε άλλες καταστάσεις έντασης, οδύνης και πόνου που επηρεάζουν πάρα πολλές περιοχές του κόσμου και που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε, επεσήμανε και κάλεσε για ειρήνη στη Μέση Ανατολή , «διχασμένη επί χρόνια από διαιρέσεις και συγκρούσεις».

Υπό αυτή την έννοια, υποστήριξε ότι οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι και όλοι οι κάτοικοι της Αγίας Πόλης, μαζί με τους προσκυνητές, μπορούν να βιώσουν την ομορφιά της ειρήνης, να ζουν αδελφικά και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους Αγίους Τόπους, σεβόμενοι ο ένας τα δικαιώματα του άλλου.

Η ειρήνη και η συμφιλίωση στον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ, και ιδιαίτερα στις χριστιανικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής, ήταν άλλο ένα αίτημα του Πάπα, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλες συγκρούσεις στη Λιβύη, την Υεμένη, τη Μιανμάρ και «σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο», ιδίως την περιοχή του Σαχέλ, της Αιθιοπίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Από την άλλη, ο διάδοχος του Πέτρου κάλεσε σε προσευχή και αλληλεγγύη στον πληθυσμό της ανατολικής Νότιας Αφρικής «που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες».

Ζήτησε επίσης «ο Ανέστης Χριστός να συνοδεύει και να βοηθά τους λαούς της Λατινικής Αμερικής που, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν δει τις κοινωνικές τους συνθήκες να χειροτερεύουν, επιδεινόμενες επίσης από το έγκλημα, τη βία, τη διαφθορά και τη διακίνηση ναρκωτικών, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας.

Τέλος, ο πάπας ζήτησε «να συνοδεύσει το μονοπάτι της συμφιλίωσης που ταξιδεύει η Καναδική Καθολική Εκκλησία με τους γηγενείς λαούς, ώστε «το Πνεύμα του Αναστάντος Χριστού να θεραπεύσει τις πληγές του παρελθόντος και να διαθέσει τις καρδιές στην αναζήτηση της αλήθειας και της αδελφοσύνης».

Με πληροφορίες  από τον  Διεθνή Τύπο.

Διαβάστε επίσης...