Τελευταία νέα
Οι δηλώσεις της πολιτειακής ηγεσίας για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο Ταξικός καύσωνας «λιώνει» τον λαό Κυριάκος Μητσοτάκης για την εισβολή στην Κύπρο: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος χωρίς στρατό κατοχής Φρέντι Μπελέρης: Κίνηση αποκλιμάκωσης από την Αλβανία η άδεια που μου δόθηκε ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής Το έξυπνο τρικ της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς Εθνικό μήνυμα Κασσελάκη από την Κύπρο για το ενιαίο αμυντικό δόγμα: Ο ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος – Ηθική μας υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη: Ποιος ήταν ο υψηλά ιστάμενος που έδωσε το «πράσινο φως»; Κασσελάκης στην ΕΛΔΥΚ: Θα σταθώ δίπλα σε όποιο ζήτημα προκύψει Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ΕΛΔΥΚ: Θα σταθώ δίπλα σε όποιο ζήτημα προκύψει Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Στήσαμε το ελληνικό FBI, θα σαρώσουμε τα δίκτυα εκβιαστών Μπελέρης: «Θα το πάω μέχρι τέλους, έχει γίνει αδικία εις βάρος μου»
Iatro.gr

Παγωτό 0%. Μύθοι και αλήθειες!

 
Γράφει η Έλενα Περλεπέ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Έχει μπει το καλοκαίρι και το παγωτό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο! Πολλές φορές με ρωτάτε ποια είναι η γνώμη μου για τα παγωτά 0% και αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, χωρίς ενοχές, προκειμένου να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό! Πάμε να δούμε μαζί μύθους και αλήθειες για τα παγωτά 0%.
Τα παγωτά 0% δεν έχουν θερμίδες!
Μύθος
Φυσικά και έχουν θερμίδες! Τα περισσότερα παγωτά light έχουν κατά μέσο όρο 150-200 kcal ενώ θα βρεις και κάποια με 100 kcal.
Τα παγωτά 0% μπορεί να είναι 0% σε ζάχαρη, 0% σε λίπος ή 0% + 0%!
Αλήθεια
Τα παγωτά 0% διαθέτουν ισχυρισμούς σε 0% σε ζάχαρη ή σε λίπος ή συνδυασμό και των δύο.
Παγωτά 0% σε ζάχαρη
Αυτό σημαίνει ότι έχουν δεχθεί τροποποιημένους υδατάνθρακες (σορβιτόλη, μαλτόζη, μαλτοδεξτρόζη, μαννιτόλη) που δεν απορροφώνται  πλήρως από το έντερο, με αποτέλεσμα να αποδίδουν λιγότερες θερμίδες και να μην ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος. Επίσης, αναμιγνύονται με υποκατάστατα ζάχαρης (στέβια, ασπαρτάμη, σουκραλόζη) για να δώσουν την απαραίτητη γλυκύτητα του παγωτού με λιγότερες θερμίδες, άρα πρόκειται για ένα διαιτητικό γλύκισμα.
Παγωτά 0% σε λίπος
Υπάρχουν παγωτά 0% σε λίπος αλλά συνήθως τα περισσότερα έχουν επικάλυψη σοκολάτας οπότε έχουν λιπαρά και τις κανονικές θερμίδες της σοκολάτας! Αν έχουν στην επικάλυψη και ξηρούς καρπούς οι θερμίδες και τα λιπαρά αυξάνονται!
Μπορώ να καταναλώσω όσα παγωτά θέλω αφού είναι διαίτης!
Μύθος
Στην επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας, από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε, είναι οι θερμίδες των μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή των συστατικών που μας αποδίδουν ενέργεια. Έτσι, 1 γραμμάριο ζάχαρης θα μας αποδώσει 4 kcal ενώ 1 γραμμάριο λίπους 9 kcal! Το γεγονός ότι περιέχουν τους παραπάνω ισχυρισμούς δεν κάνει το παγωτό διαιτητικό με αποτέλεσμα να το απολαύσεις περισσότερες φορές!
Τα παγωτά 0% μπορούν να καταναλωθούν από ανθρώπους με προβλήματα υγείας
Αλήθεια
Σε ασθενείς με ειδικά θέματα υγείας, όπως λιπιδαιμικό προφίλ και αυξημένη χοληστερόλη και διαβητικούς (ειδικότερα τύπου 1), τα παγωτά 0% είναι μια ιδανική λύση για να απολαύσουν το αγαπημένο τους γλύκισμα, χωρίς τύψεις και ενοχές, και εις βάρος της υγείας τους. Έχουν μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, που αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος, και αν προσέξουν τις λεπτομέρειες στην διατροφική ετικέτα και επιλέξουν 0% σε λίπος ή 0% + 0%, δεν επηρεάζονται σημαντικά και οι τιμές της χοληστερόλης.
Παγωτό 0% ή κανονικό παγωτό σε μια δίαιτα;
Χμμμ… Συχνά βρίσκομαι σε αυτή τη θέση να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα ως ειδικός… Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Προτιμώ και προτείνω τα κανονικά παγωτά καθώς δεν αξίζει τον κόπο, από πλευράς θερμίδων, για ένα μέτριο παγωτό (όχι πύραυλο, double επικάλυψη σοκολάτας-καραμέλας κλ.) που θα σου αποδώσει περίπου 300 kcal, να γλιτώσεις 100 kcal !
Να θυμάσαι ότι σε ένα πρόγραμμα διατροφής, χωράνε όλα τα τρόφιμα, και με ειδικές τροποποιήσεις από τον επιστήμονα Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, είτε σε αφορά η απώλεια βάρους και να μην επιβαρύνεις τη σιλουέτα σου, είτε πρόκειται για την υγεία σου, είτε συνδυασμό…Μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό σου γλυκό και να θυμάσαι ότι η συχνότητα και η ποσότητα παίζουν σημαντικό ρόλο! Απόλαυση λοιπόν με μέτρο σε οποιαδήποτε περίπτωση!

 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...