Τελευταία νέα
Παντελώς ανεξέλεγκτη η ΕΥΠ! Η κυβέρνηση «στήνει» αντιπερισπασμό με υποκλοπές… ΣΥΡΙΖΑ; Ηλιόπουλος σε Οικονόμου: Το καθεστώς Μητσοτάκη γνωρίζει ότι έρχεται γρήγορα η κατάρρευσή του Πισώπλατη μαχαιριά από τον Λοβέρδο στον Ανδρουλάκη! Ηλιόπουλος: “Μάταια προσπαθεί το καθεστώς Μητσοτάκη να κρυφτεί από τις ευθύνες του” Υπονοούμενα Γεωργιάδη πως Ρωσία και Τουρκία επιδιώκουν πολιτική αποσταθεροποίηση, με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση O Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για Αθανασίου: Τέτοιες απόψεις ακούγονταν στη Βουλή μόνο από τη Χρυσή Αυγή Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση» Μάντζος: «Είναι πλέον σαφές ότι η ΝΔ ”κλείνει το μάτι” στα ακροδεξιά και νεοσυντηρητικά ακροατήρια» Καταγγελλία ΜεΡΑ25: Αστυνομικοί ξυλοφόρτωσαν πολίτη στις τουαλέτες του ΑΤ Ομόνοιας Οικονόμου σε Τσίπρα: Ισχυροί και ανθεκτικοί οι θεσμοί όπως έχει αποδειχθεί από το 1974 και ιδιαίτερα το 2015 Μάντζος για Γεωργιάδη στους NYT: Η κυβέρνηση σκόπιμα συντηρεί ένα θρίλερ κατασκόπων με «αόρατους εχθρούς»

Πεκίνο: Η επίσκεψη της Πελόζι υπονομεύει την ειρήνη κατά μήκος του στενού της Ταϊβάν

Αύγουστος 03,2022

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε έντονα την άφιξη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, δηλώνοντας ότι η επίσκεψή της αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της «μίας Κίνας». Η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στις πολιτικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και αντιπροσωπεύει μια σοβαρή παρέμβαση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», αναφέρεται σε δήλωση στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Η δήλωση υπογράμμισε ότι η επίσκεψη «υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα κατά μήκος του στενού της Ταϊβάν και στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που θέλουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, η οποία αναγνωρίστηκε σαφώς στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, 181 χώρες έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο, με βάση την αρχή «μία Κίνα»», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το επίσημο Πεκίνο εκτιμά ότι το θέμα της Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό και ευαίσθητο στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ «Οι αρχές της Ταϊβάν ζητούν από τις ΗΠΑ υποστήριξη για την ανεξαρτησία εδώ και πολύ καιρό. Η Αμερική χρησιμοποιεί την Ταϊβάν για να περιορίσει την Κίνα. Διαστρεβλώνει συνεχώς, συσκοτίζει την αρχή της μίας Κίνας, έχει επίσημες ανταλλαγές με την Ταϊβάν και ενθαρρύνει τις αυτονομιστικές δραστηριότητες «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Τέτοιες κινήσεις, όπως και το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι πολύ επικίνδυνα. «Όσοι παίζουν με τη φωτιά την υποφέρουν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο αναφέρει ότι η Κίνα θα λάβει σίγουρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας ως απάντηση στην επίσκεψη Πελόζι. «Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι δύο μεγάλες χώρες. Ο σωστός τρόπος για αυτή τη σχέση βρίσκεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην ειρηνική συνύπαρξη, χωρίς σύγκρουση. Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι αποκλειστικά θέμα της Κίνας και καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να ενεργεί ως δικαστής για το ζήτημα της Ταϊβάν. Απευθύνουμε έκκληση στις ΗΠΑ να σταματήσουν να παίζουν το χαρτί της Ταϊβάν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης...