Τελευταία νέα
Υπάρχει Κράτος; Κ. Καραμανλής: «Δεν χωρά καμιά έκπτωση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» Γ. Πρωτούλης: «Κάθε λέξη του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή» Κ. Καραμανλής: Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού Κασσελάκης στο «Βήμα της Κυριακής» για τους «11»: “Σχεδίασαν τη διάσπαση από το βράδυ της εκλογής μου” – Επιβεβαιωση του The FAQ: “Δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές , το ψηφοδέλτιο θα είναι έκπληξη” Φορολογικό: «Τσεκούρωμα» στους μικρούς, κανένα μέτρο για τους μεγάλους Η Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθαρίζει: “Δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική ως πεδίο μικροπολιτικής σύγκρουσης” – Σφοδρή κριτική στους “11” : “Διάσπαση χωρίς κανένας επίδικο” Το Love Story πίσω από το Qatargate: Το παρασκήνιο της γνωριμίας της Εύας Καϊλή με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά – Ξεκινούν καλάθια Χριστουγέννων και Αϊ Βασίλη Σκληρό μήνυμα Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον Μητσοτάκη για όσα ετοιμάζει Η Δύση προσπαθεί να εξουθενώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία Στ. Κασσελάκης: «Εκατοντάδες οι αιτήσεις ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σας στα think tank του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

Πιστοποιητικό της ΕΕ για τον COVID: η επιτροπή υποστηρίζει την παράταση ενός έτους για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας

 Απρίλιος 30,2022

Ένα έτος παράταση στο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ | Τι λέει η  απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την Πέμπτη, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ενέκρινε προτάσεις για τη διατήρηση του πλαισίου ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο.

Για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε δύο εκθέσεις για την παράταση του συστήματος Ψηφιακού Πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID-19 (EUDCC). λήγει στις 30 Ιουνίου – για άλλους 12 μήνες. Οι εκθέσεις εγκρίθηκαν με 48 υπέρ, 16 κατά και 0 αποχές.

Μαζί με την παράταση της ισχύος του συστήματος EUDCC έως τις 30 Ιουνίου 2023, οι αλλαγές επιτρέπουν επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν πιστοποιητικά δοκιμών με βάση νέους τύπους δοκιμών προσδιορισμού αντιγόνου.

Επανεξέταση μετά από έξι μήνες

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν τις προτάσεις για να τονίσουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κατόχων EUDCC, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν απαιτούνται περιορισμοί, θα πρέπει να είναι περιορισμένοι και αναλογικοί, με βάση τις πιο πρόσφατες επιστημονικές συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ .

Ζητούν επίσης από την Επιτροπή να αξιολογήσει εάν το σύστημα EUDCC είναι απαραίτητο και αναλογικό έξι μήνες μετά την παράτασή του. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να συντομεύσουν την περίοδο εφαρμογής του κανονισμού μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.

Ιστορικό

Η δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID (EUDCC) εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για περιορισμένη περίοδο 12 μηνών.

Ο εισηγητής Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES) δήλωσε: «Πριν από ένα χρόνο, θέσαμε σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ ώστε οι μονομερείς εθνικοί περιορισμοί να μην θέτουν σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία και την ισότητα. Θέλαμε να αποτρέψουμε τις διακρίσεις μεταξύ των χωρών καταγωγής και θέλαμε ο κανονισμός αυτός να είναι χρονικά περιορισμένος. Ωστόσο, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό μόνο όταν τελειώσει η πανδημία. Δεδομένου ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη, επεκτείνουμε την ισχύ του συστήματος και ζητάμε από ειδικούς να αξιολογήσουν την κατάσταση σε έξι μήνες. Τώρα, οι άνθρωποι ταξιδεύουν ξανά διασυνοριακά στην Ευρώπη, κάτι που δείχνει ότι ο κανονισμός λειτουργεί».

Επόμενα βήματα

Η απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για τη νομοθετική πρόταση θα ανακοινωθεί στην έναρξη της συνόδου ολομέλειας της επόμενης εβδομάδας στο Στρασβούργο. Εάν υπάρξει αντίρρηση, η απόφαση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη 5 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης...