Τελευταία νέα
ΣΥΡΙΖΑ για σιδηροδρομικό δίκτυο: Η κυβέρνηση αδιαφορεί Συνάντηση Ανδρουλάκη με το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Ο διάλογος Στέφανου Κασσελάκη με Νίκο Ανδρουλάκη στο Twitter άνοιξε το παιχνίδι για την κεντροαριστερά Aνακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές με την στήριξη Μπάιντεν – Κλίντον! O Μπαράκ Ομπάμα ζητά εκλογές με ανοιχτή διαδικασία – Τραμπ: Θα τη νικήσω πιο εύκολα Στέφανος Κασσελάκης: Πράξη πολιτικής γενναιότητας και ανιδιοτέλειας η απόφαση του Τζο Μπάιντεν «Αγαπητέ Στέφανε»: Χείρα φιλίας Κασσελάκη στον Ανδρουλάκη (“Αγαπητέ Νίκο”) για το Κυπριακό και τους Αγνοούμενους και η άμεση ανταπόκριση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Πολιτικός σεισμός στις ΗΠΑ! Ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα – Στηρίζει την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις για την προεδρία – Η επιστολή απόσυρσης Η απάντησή του Νίκου Ανδρουλάκη σε Κασσελάκη – «Το ζήτημα των αγνοουμένων παραμένει ανοιχτή πληγή» Κασσελάκης σε Ανδρουλάκη: Να αναδείξουμε το ζήτημα των Κύπριων αγνοούμενων στο Ευρωκοινοβούλιο ΜέΡΑ25 για Κύπρο: Οι δύο πλευρές να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε το ΝΑΤΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας Οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ

Πράσινη Συμφωνία: Η ΕΕ ανακοινώνει δεσμεύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών

 Απρίλιος 16, 2022

Πράσινη Συμφωνία: Η ΕΕ ανακοινώνει δεσμεύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την  προστασία των ωκεανών | Moneyreview.gr

Στη διάσκεψη Our Ocean (OOC) στο Παλάου, η ΕΕ ανανέωσε τις δεσμεύσεις της για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών. Η ΕΕ υπέβαλε τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που είχε προσφέρει ποτέ σε διάσκεψη «Our Ocean», σε όρους αξίας, με την παρουσίαση καταλόγου 44 δεσμεύσεων για την περίοδο 2020-2022, ποσού σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Η διάσκεψη «Our Ocean» αποτελεί σημαντική χρονική στιγμή προκειμένου χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, η κοινωνία των πολιτών και η βιομηχανία να δεσμευτούν για συγκεκριμένες και σημαντικές δράσεις για την προστασία των ωκεανών. Το θέμα της έκδοσης του 2022 είναι «Our Ocean, Our People, Our Prosperity» (Οι ωκεανοί μας, οι λαοί μας, η ευημερία μας), και προσελκύει εταίρους σε παγκόσμια κλίμακα για την εξεύρεση λύσεων στη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, την αύξηση της ανθεκτικότητας των ωκεανών στην κλιματική αλλαγή και τη διαφύλαξη της υγείας τους για τις επόμενες γενιές.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Το ποσό που δεσμεύεται σήμερα από την ΕΕ είναι σημαντικό, αλλά όχι τόσο σημαντικό όσο ο ρόλος που διαδραματίζουν οι ωκεανοί για την ίδια την ύπαρξή μας. Μας παρέχουν καθαρό αέρα, ρυθμίζουν το κλίμα, φιλοξενούν μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας στη Γη και είναι καίριας σημασίας για την οικονομία μας. Ο ωκεανός μας αποφέρει όλα αυτά τα οφέλη και πρέπει να τον προστατεύσουμε. Διακυβεύεται το μέλλον μας.»

Στη διάσκεψη «Our Ocean», η ΕΕ ανέλαβε δεσμεύσεις που καλύπτουν όλα τα θέματα της διεθνούς αυτής εκδήλωσης: προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές· αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης· αντιμετώπιση της κρίσης ωκεανού-κλίματος· δημιουργία βιώσιμων γαλάζιων οικονομιών· προαγωγή της βιώσιμης μικρής κλίμακας αλιείας και υδατοκαλλιέργειας· επίτευξη ενός ασφαλούς, δίκαιου και προστατευμένου ωκεανού. Η ΕΕ έχει επίσης αναπτύξει ένα εργαλείο παρακολούθησης των δεσμεύσεων, ώστε να μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν την πρόοδο της υλοποίησης των δεσμεύσεων.

Η ΕΕ έχει επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί και έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση φέτος στην προστασία και την αποκατάστασή τους, για παράδειγμα με τη συνεισφορά σε πρωτοβουλίες όπως η σύνοδος κορυφής «One Ocean» (τον Φεβρουάριο, Βρέστη) και η επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς (Ιούνιος-Ιούλιος, Λισαβόνα). Η ΕΕ επικαιροποιεί επίσης επί του παρόντος το θεματολόγιο για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών, ώστε να ληφθούν υπόψη με ολοκληρωμένο τρόπο οι προκλήσεις και οι πρόσφατες εξελίξεις για τους ωκεανούς, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διαδικασία «Our Ocean» και είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών ως ένθερμος υποστηρικτής της αρχής της πολυμερούς προσέγγισης.

Παραδείγματα εμβληματικών δεσμεύσεων
Σχεδόν 500 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2021-2023 θα διατεθούν για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στο πλαίσιο κεφαλαίων εκκίνησης (δηλ. χρηματοδότηση για την έναρξη επιχείρησης) για την αποστολή με τίτλο «Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030» του προγράμματος Ορίζων. Η «Αποστολή Ωκεανός» θα ασχοληθεί με τους ωκεανούς και τα ύδατα ως ενιαίο σύνολο και θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και στην αποκατάσταση της φύσης. Θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για προστασία του 30 % των θαλάσσιων περιοχών των κρατών μελών της, καθώς και στην αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την πρόληψη και εξάλειψη της ρύπανσης μέσω της μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα, των απωλειών θρεπτικών ουσιών και της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων, και θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας βιώσιμης και κυκλικής γαλάζιας οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει συνεισφορά ύψους 55 εκατ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών για την ενίσχυση της παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, μέσω του προγράμματος δορυφορικής παρακολούθησης Copernicus και ειδικότερα της υπηρεσίας WEkEO που επιτρέπει στη διεθνή ερευνητική κοινότητα να έχει ενιαία πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα που περιγράφουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του γήινου συστήματος, μαζί με διαδικτυακά εργαλεία για την περιβαλλοντική επιστήμη σχετικά με τις εγκαταστάσεις υπολογιστικού νέφους.

Ιστορικό
Η διάσκεψη «Our Ocean» δρομολογήθηκε αρχικά το 2014 και έλαβε χώρα το 2014 και το 2016 στις ΗΠΑ. Η Χιλή φιλοξένησε τη διάσκεψη το 2015, η ΕΕ το 2017 (στη Μάλτα), η Ινδονησία το 2018 και η Νορβηγία το 2019. Κατά τη διάρκεια των έξι προηγούμενων διασκέψεων, οι συμμετέχοντες ανέλαβαν περισσότερες από 1.400 δεσμεύσεις αξίας περίπου 91,4 δισ. δολαρίων και προστάτευσαν τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια ωκεανού. Η παρούσα 7η έκδοση, την οποία συνδιοργανώνουν ο Πρόεδρος Surangel Whipps Jr. του Παλάου και ο Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα John Kerry, είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς θα βοηθήσει να εστιαστεί η προσοχή σε μια από τις πλέον εξαρτώμενες από τους ωκεανούς και επιρρεπείς στην κλιματική αλλαγή περιοχές.

Διαβάστε επίσης...