Τελευταία νέα
ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό ισραηλινών επιχείρησεων στη Γάζα Κασσελάκης: Ο ΔΕΔΔΗΕ έπρεπε να είναι στο Δημόσιο – «Σας βλέπω ψυχοσωματικά πεσμένους» Χαρίτσης: Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη – Ζητάμε άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις – Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Φρ. Ολάντ Πετσοκόβει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ψέματα Μητσοτάκη στη Βουλή: “Είναι σαφές πως όταν η πραγματικότητα διαφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα” Κωνσταντοπούλου: «Οι πολίτες υποφέρουν γιατί απέτυχε η πολιτική Μητσοτάκη» – «Η κυβέρνηση κρατούσε τη δικογραφία των Τεμπών μέχρι να κλείσει η Βουλή» Δευτερολογία Φάμελλου: Ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε καμία πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας Κασσελάκης στον ΔΕΔΔΗΕ: ” Ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα αν βάλουμε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών. Όχι! Τα νοικοκυριά και οι άνθρωποι χρεοκοπούν αυτή τη στιγμή.” Σκέρτσος: «Λυπάμαι που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί fake news» Σύγκρουση «κορυφής» στη Βουλή για την ακρίβεια – Κ. Μητσοτάκης: «Χρεοκοπία χωρίς επιστροφή οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» (Δεν θέλατε τη Δούρου …) Ο Νίκος Χαρδαλιάς βγάζει στον τάκο … τη διοίκηση Πατούλη για τον διαγωνισμό των 18 εκατ. που ακύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο!

ΝΑΡ:Προκλητική και επικίνδυνη η αγορά των φρεγατών και η συμμαχία με Γαλλία

Σεπτέμβριος 29,2021

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Η νέα δυσβάσταχτη εξοπλιστική αγορά που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το Παρίσι αποτελεί τεράστια πρόκληση. Η αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών και η κατασκευή 3-4 κορβετών απαιτούν πολλά δισεκατομμύρια, που έρχονται να προστεθούν στα υψηλότατα ποσά για τα 24 Ραφάλ, για τον εκσυγχρονισμό των F16 και την αγορά πλήθους πολεμικών συστημάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους πελάτες των πολυεθνικών όπλων. Εξάλλου η Ελλάδα της κρίσης και της φτώχειας είναι τα τελευταία χρόνια και με κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, από τις πρώτες χώρες του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η αγορά αυτή αποτελεί πρόκληση καταρχάς γιατί αφαιρεί πολύτιμους πόρους από τον ελληνικό λαό. Όταν θερίζει η πανδημία και το ΕΣΥ καταρρέει, όταν οι μαθητές στοιβάζονται στα σχολεία, όταν δεν επαρκούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της ανύπαρκτης δασικής υπηρεσίας για να προστατευτούν τα δάση, όταν η φτώχεια, η ανεργία και η υπερεκμετάλλευση αποτελούν τους εφιάλτες λαού και νεολαίας, τότε το να ταΐζει η Ελλάδα (με δημόσιο χρέος 220%) τα μονοπώλια της Γαλλίας, των ΗΠΑ και των άλλων ισχυρών καπιταλιστικών χωρών είναι έγκλημα κατά των εργαζομένων.

Δεύτερο, το όργιο των εξοπλισμών δεν γίνεται για την «υπεράσπιση των συνόρων». Οι δυνατότητες αυτών των όπλων είναι για την ανοικτή θάλασσα και σαφώς η αγορά τους συνδέεται με τη διεκδίκηση των ΑΟΖ, των ενεργειακών κι εμπορικών δρόμων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και γενικότερα. Είναι το τίμημα που πληρώνει η εργατική τάξη και ο λαός στα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου και των πολυεθνικών που θέλουν αυξημένο κομμάτι από την λεία, σε ανταγωνισμό με το τουρκικό κεφάλαιο.

Τρίτο, τα πανάκριβα αυτά οπλικά συστήματα έρχονται να εξυπηρετήσουν ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και εκστρατείες, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΕ, στις οποίες οι ελληνικές κυβερνήσεις τρέχουν να «καταταχτούν» για να αναβαθμίσουν τη θέση του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου, πάλι προς όφελος των ιδιοτελών τους συμφερόντων και με τη συναίνεση της αστικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και των εθνικιστών.

Απ’ αυτή την άποψη τόσο η συμφωνία με την Γαλλία, όσο και εκείνη με τις ΗΠΑ που προετοιμάζεται και θα είναι αναβαθμισμένη (πενταετούς μάλλον διάρκειας) εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας σε νέες επιθετικές ιμπεριαλιστικές περιπέτειες (από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Μάλι), που φέρνουν θάνατο, φτώχεια και προσφυγιά.

Οι εξοπλισμοί δεν φέρνουν ειρήνη. Οι εξοπλισμοί φέρνουν ανταγωνισμό, φτώχεια, πόλεμο.

Επιτακτική είναι η ανάγκη για ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα, στηριγμένο στους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία, ενάντια στους εξοπλισμούς και τις επιθετικές αντιδραστικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία.

Διαβάστε επίσης...