Τελευταία νέα
Γ. Βαρουφάκης: «Χρόνια πολλά, Τζούλιαν. Άλλη μια μέρα στην απομόνωση επειδή τόλμησες να υπερασπιστείς το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε» Νέα επίσκεψη Θεοδωρικάκου στους τραυματίες αστυνομικούς από τους Αγίους Αναργύρους Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Οι Έλληνες δεν θα κάνουν το χατίρι στον κύριο Ερντογάν Ν. Παππάς: «Hellenic train ή Hellenic bus, τελικά;» Αποκλείουν τις εκλογές, αλλά… ετοιμάζονται στην κυβέρνηση! Θετικός στον κορονοϊό ο Κωστής Χατζηδάκης Πολεμική ζώνη … το κέντρο της Αθήνας Σάββατο βράδυ 2 Ιουλίου: Και τρίτος νεκρός από το μπαράζ πυροβολισμών αστυνομίας – συμμοριών! Ευριπίδης Στυλιανίδης στο “Π”: H τουρκική προκλητικότητα είναι στρατηγική και όχι επικοινωνία Μ. Κριθαρίδης: «Να αφεθεί ελεύθερος ο αναρχικός Πάνος Καλαϊτζής» Οι Ουκρανοί έχασαν το Lysychansk, οι ρώσοι κινούνται προς Slovyansk Χειραφέτηση, δημοκρατία και αποικιοκρατούμενοι λαοί: η συνάντηση του CLR James με τον Καστοριάδη Τους γυρίζει μπούμερανγκ η δήθεν «σκευωρία» Novartis! Η Οικονομική Εισαγγελία στέλνει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των «αδιευκρίνιστων ποσών» του Άδωνη και του Αβραμόπουλου!

Προς υπογραφή η διμερής συμφωνία Ελλάδας – Μολδαβίας στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης

Ιούλιος 09,2021

Ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου ο τρίτος γύρος διαπραγματευτικών συνομιλιών μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας και του Υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, με στόχο τη σύναψη διμερούς συμφωνίας στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και τη σύνδεση των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων των δύο κρατών. Στη διάρκεια των τριήμερων συνομιλιών, οι οποίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας, οι δύο αντιπροσωπείες ολοκλήρωσαν τόσο το κείμενο της συμφωνίας, όσο και τον Εφαρμοστικό Κανονισμό αυτής, ο οποίος καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την κ. Παυλίνα Καρασιώτου Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούνταν από στελέχη του Υπουργείου, του e-ΕΦΚΑ και εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, ενώ αντίστοιχη σύνθεση είχε και η μολδαβική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον κ. Vasile Cusca, Υφυπουργό Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας της Μολδαβίας. Κατά την έναρξη των εργασιών, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου και ο Πρέσβης της Μολδαβίας στην Αθήνα, κ. Anatol Vangheli.

Με τη διμερή συμφωνία στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να υπάρξουν οφέλη για τους ασφαλισμένους πολίτες της κάθε χώρας που ζουν και εργάζονται στην άλλη, καθώς κατά την συνταξιοδότησή τους θα συνυπολογίζεται και θα προσμετράται το σύνολο του ασφαλιστικού τους βίου. Αυτό διευκολύνει την κινητικότητα για λόγους εργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δημιουργεί και σοβαρά κίνητρα για ασφαλισμένη, νόμιμη εργασία. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ (2020) υπολογίζεται ότι περίπου 1.800 Μολδαβοί πολίτες εργάζονται και ασφαλίζονται στη χώρα μας, ενώ χορηγούνται και 230 συντάξεις.

Οι δύο πρώτοι κύκλοι συνομιλιών διεξήχθησαν το 2019 σε Αθήνα και Κισινάου και οι διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν αμέσως μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επέτρεψαν, χάριν και στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και της Πρεσβείας της Μολδαβίας στην Αθήνα. Η Συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2021 από τους αρμόδιους Υπουργούς, ενώ στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο της κύρωσης από το Ελληνικό και το Μολδαβικό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης...