Τελευταία νέα
ΚΚΕ για Έβρο: Άθλιο «κρυφτούλι» της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των προσφύγων στον Έβρο ΚΚΕ: “Το άθλιο “κρυφτούλι” της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής ενός ακόμα μικρού παιδιού” ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Στη Βουλή θα συζητηθεί ο εντοπισμός των 38 μεταναστών στον Έβρο Κουκάκης: Δεν είμαι ο μόνος δημοσιογράφος που παρακολουθείται Gazprom-Πάνω 60% από σημερινές τιμές θα φτάσει το αέριο στην Ευρώπη! Έβρος: Το ΠΑΣΟΚ φέρνει τα γεγονότα στη Βουλή – Για άθλιο «κρυφτούλι» Αθήνας, Άγκυρας μιλά το ΚΚΕ Νέες γελοιότητες από τον Αδωνι στους «New York Times» Υποκλοπές: Το σκάνδαλο δεν κρύβεται με τίποτα «Ακροδεξιό κατήφορο χωρίς φρένα» καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση Μητσοτάκη Κικίλιας: Πάμε για ρεκόρ εσόδων στον τουρισμό ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αργεί η στιγμή που οι πολίτες θα κάνουν παρελθόν το καθεστώς του κ. Μητσοτάκη»

Πόλεμος στην Ουκρανία: προστασία των γυναικών προσφύγων από τη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση

 Απρίλιος 27,2022

Γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία απέναντι στα δίκτυα σωματεμπορίας -  ertnews.gr

Η ΕΕ θα πρέπει να προστατεύει τις γυναίκες που φεύγουν από την Ουκρανία από τη βία και την εμπορία ανθρώπων και οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, λένε ευρωβουλευτές της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.

Σε ψήφισμα που ενέκρινε η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων τη Δευτέρα με 29 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν σθεναρά τη χρήση της σεξουαλικής βίας και της βίας λόγω φύλου ως πολεμικού όπλου. Εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό αναφορών εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής βίας, εκμετάλλευσης, βιασμού και κακοποίησης που αντιμετωπίζουν γυναίκες και παιδιά που φεύγουν από την Ουκρανία.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ειδικότερα ότι οι ειδικές ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να αντιμετωπίζονται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και ότι οι μηχανισμοί καταγγελιών θα πρέπει να διατίθενται αμέσως σε αυτές σε γλώσσες και μορφές προσβάσιμες σε όλους. Τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να εντοπίσουν και να διώξουν γρήγορα τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων που επωφελούνται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών προσφύγων. Η Επιτροπή προτρέπει επίσης τις χώρες της ΕΕ να παρέχουν ασφαλείς και συντονισμένες μεταφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Εγγύηση πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες SRHR

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και όλες τις χώρες υποδοχής και διέλευσης να διασφαλίσουν την πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα (SRHR), ιδιαίτερα την επείγουσα αντισύλληψη και την άμβλωση, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βιασμού, καθώς και τη μαιευτική περίθαλψη. Για όσες γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών προτρέπει την ΕΕ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα και τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους για SRHR και να στείλει κιτ υγείας αξιοπρέπειας, συμπεριλαμβανομένων αντισυλληπτικών και κιτ σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας, σε ανθρωπιστική βοήθεια δέματα και κομβόι προς την Ουκρανία και τις χώρες υποδοχής.

Για να διευκολυνθεί η ένταξη των γυναικών προσφύγων στις χώρες υποδοχής, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι θα πρέπει να τους δοθεί πρόσβαση στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατό και ως εκ τούτου ζητούν επίσης τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων και γλωσσικών μαθημάτων καθώς και πρόσβαση στη φροντίδα των παιδιών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Robert Biedroń ( S&D, PL) δήλωσε: «Παρά την ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού, ο βάρβαρος πόλεμος της Ρωσίας συνεχίζεται. Ως συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις, οι γυναίκες και τα κορίτσια πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα. Είναι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των οικογενειών τους και την αναζήτηση εργασίας σε εντελώς νέες συνθήκες. Αποτελούν επίσης τους κύριους στόχους των εμπόρων ανθρώπων και της βίας με βάση το φύλο και της σεξουαλικής βίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτρέπουμε έντονα την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη λαμβάνουν όλη την υποστήριξη και τη βοήθεια που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε υπηρεσίες SRHR.”

Επόμενα βήματα

Μια προφορική ερώτηση .για το θέμα αυτό εγκρίθηκε επίσης τη Δευτέρα με 30 ψήφους υπέρ και 4 αποχές. Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Μαΐου, το Κοινοβούλιο στο σύνολό του θα συζητήσει την κατάσταση των γυναικών προσφύγων από την Ουκρανία και θα ψηφίσει επί του ψηφίσματος.

Ιστορικό

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες , περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες – το 90% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά – έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Άλλα 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης...