Τελευταία νέα
Παράνομη Τουρκική NOTAM: Για δύο μήνες η Άγκυρα δεσμεύει περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο Δ. Κουτσούμπας: «Ο λαός να γράψει το δικό του σενάριο, με δυνατό ΚΚΕ, για να κερδίσει ανάσες» Χρήστος Σταϊκούρας: Από Σεπτέμβρη ενδεχόμενες παρεμβάσεις για καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα Γ. Βαρουφάκης: «Χρόνια πολλά, Τζούλιαν. Άλλη μια μέρα στην απομόνωση επειδή τόλμησες να υπερασπιστείς το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε» Νέα επίσκεψη Θεοδωρικάκου στους τραυματίες αστυνομικούς από τους Αγίους Αναργύρους Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Οι Έλληνες δεν θα κάνουν το χατίρι στον κύριο Ερντογάν Ν. Παππάς: «Hellenic train ή Hellenic bus, τελικά;» Αποκλείουν τις εκλογές, αλλά… ετοιμάζονται στην κυβέρνηση! Θετικός στον κορονοϊό ο Κωστής Χατζηδάκης Πολεμική ζώνη … το κέντρο της Αθήνας Σάββατο βράδυ 2 Ιουλίου: Και τρίτος νεκρός από το μπαράζ πυροβολισμών αστυνομίας – συμμοριών! Ευριπίδης Στυλιανίδης στο “Π”: H τουρκική προκλητικότητα είναι στρατηγική και όχι επικοινωνία Μ. Κριθαρίδης: «Να αφεθεί ελεύθερος ο αναρχικός Πάνος Καλαϊτζής»

Π. Πολάκης: Λάθη και καθυστερήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν πλήξει τους παραγωγούς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλο τον πρωτογενή τομέα

Ιούλιος 02,2021

Συζητήθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλου Πολάκη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (από τη πλευρά της κυβέρνησης απάντησε η Υφυπουργός κα Φωτεινή Αραμπατζή), με θέμα: «Αναγκαία παράταση χρονοδιαγραμμάτων και χαλάρωση ασφυκτικών όρων στα αγροτοκτηνοτροφικά προγράμματα και ενισχύσεις».

Ο Βουλευτής Χανίων στην αρχική του τοποθέτηση έθεσε το ζήτημα της – κατά γενική ομολογία των παραγωγών – χειρότερης πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα, από τότε που καθιερώθηκε το μέτρο της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην ενιαία ενίσχυση του παραγωγού. Ανέδειξε λάθη και καθυστερήσεις που έχουν πλήξει σημαντικά τους παραγωγούς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλο τον πρωτογενή τομέα.

Αναφέρθηκε στο ασφυκτικό περιθώριο που δόθηκε φέτος στους παραγωγούς για να καταθέσουν τις σχετικές δηλώσεις ενίσχυσης, γεγονός που πρακτικά άφηνε «απ’ έξω» χιλιάδες από αυτούς. Σε αυτό συνέτεινε η κυβερνητική σπουδή (από πέρυσι), ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει ουσιαστικά αφαιρέσει την δυνατότητα διοικητικών πράξεων, δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε αίτηση για μόνο μία διοικητική πράξη στις περισσότερες περιπτώσεις και σε δη σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Με αργά βέβαια αντανακλαστικά και υπό το βάρος γενικευμένης ανησυχίας των παραγωγών, δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας για κατάθεση δηλώσεων, όπως ανέφερε και η Υφυπουργός στην απάντησή της, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να καταφέρουν να καταθέσουν εμπρόθεσμα. Σε αυτό όμως που δεν απάντησε η Υφυπουργός (και μάλιστα για να το αποφύγει κατέφυγε με στόμφο σε ευτελή επιχειρήματα περί εμβολιασμού των παραγωγών έναντι της Covid-19, για αλλότρια δηλαδή), ήταν η επισήμανση του Παύλου Πολάκη για την απώλεια 90 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ από τις πληρωμές ενισχύσεων (συνολικά 130 εκ. €, μαζί με τα 40 εκ. που πήγαν για το «εθνικό απόθεμα»), καθώς και για το που ακριβώς πήγαν τα χρήματα αυτά που λείπουν από τις τσέπες των παραγωγών (περίπου το 10-11% των οφειλόμενων).

Διαβάστε επίσης...