Τελευταία νέα
Πόσα χρήματα βάζουν η Αχτσιόγλου και οι αποστάτες του ΣΥΡΙΖΑ από την τσέπη τους για το νέο κόμμα Γελάει όλη η Ελλάδα: Η Έφη Αχτσιόγλου αποκάλυψε τα… φιλόδοξα σχέδιά της – Δεν σκοπεύει να περιοριστεί στο Κοινοβούλιο Δεν θα πιστεύετε για ποιον λόγο θα κόβει πρόστιμο από εδώ και πέρα η τροχαία Μητσοτάκης: «Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια νέα Ελλάδα» Αχτσιόγλου για τα περί υπονόμευσης Τσίπρα: «Εκτέλεσαν ένα συμβόλαιο που υπηρέτησε τον Κασσελάκη» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση νομοθετεί σκανδαλωδώς ασυλία για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ «Η κυβέρνηση νομοθετεί σκανδαλωδώς ασυλία για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Δημοσκόπηση GPO για το φορολογικό νομοσχέδιο: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες «παραδέχονται» τη συστηματική φοροδιαφυγή – Στην… κορυφή οι γιατροί Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης λόγω ΕΕΔΑ – «Αγωνία της να μην προχωρήσει η έρευνα για τις υποκλοπές» Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ : “Το μόνο που ξέρει καλά είναι οι … ασυλίες – Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στη μεταπολίτευση” ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκαλύψεις με την ΑΔΑΕ: “Η θεσμική εκτροπή, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, καλά κρατεί.” ΜέΡΑ25: «Δίνουν ασυλία στους ρευστοποιητές της χώρας – Άλλο δίκαιο ισχύει για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ»
Moneypress.gr

Ρούβλι: Πώς το ρωσικό νόμισμα «προσαρμόζεται» στην οικονομική πολιτική του Πούτιν

Το ράλι που κετέγραψε το ρούβλι το τελευταίο διάστημα και που το οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, είναι το τελευταίο κομμάτι που συνθέτει το οικονομικό παζλ της Ρωσίας ενόψει των εκλογών του Μαρτίου.
Το ντεμαράζ του εγχώριου νομίσματος από τις αρχές Οκτωβρίου το έχει φέρει κοντά στα 90 ρούβλια ανά δολάριο, σε ένα επίπεδο δηλαδή κοντά στο μέσο όρο που προβλέπει για το επόμενο έτος το ρωσικό ΥΠΟΙΚ.
Η πρόσφατη ανατίμηση ήταν μεταξύ των βασικών παραγόντων που λειτούργησαν ως φρένο στον πληθωρισμό με τους αναλυτές του Bloomberg να αναμένουν πλέον επιβράδυνση, μετά και την κορύφωση των αυξήσεων στις τιμές που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.
Η συναλλαγματική ισοτιμία αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως βαρόμετρο της υγείας της οικονομίας εν μέσω σαρωτικών διεθνών κυρώσεων την ώρα που πόλεμος με την Ουκρανία μετρά σχεδόν δύο χρόνια. Αποτελεί παράλληλα μια κρίσιμη μεταβλητή για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Παρασυρόμενο από την πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές και τις μεγάλες κρατικές δαπάνες, το ρούβλι τον Οκτώβριο υποχώρησε για λίγο κάτω από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 100 ανά δολάριο. Η υποτίμηση ώθησε την κεντρική τράπεζα να διπλασιάσει το επίσημο κόστος δανεισμού μέχρι στιγμής φέτος στο 15%, συμπεριλαμβανομένης μιας έκτακτης αύξησης των επιτοκίων τον Αύγουστο.
Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταμάτησαν έως ότου η κυβέρνηση κατήργησε ορισμένους ελέγχους κεφαλαίων στους μεγάλους εξαγωγείς. Ήταν μια απόφαση που ελήφθη επειδή η Ρωσία χρειαζόταν «το ρούβλι λίγο πιο ισχυρό», είπε ο Πούτιν τον περασμένο μήνα.
Πλέον η πρόκληση τώρα είναι να βρεθεί το σημείο εκείνο για την αξία του ρουβλίου που συγκρατεί τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να περικόπτει τα κρατικά έσοδα.
Σύμφωνα με την τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας, το ρωσικό νόμισμα αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 90,1 ανά δολάριο στο βασικό σενάριο του επόμενου έτους.
Η Barclays Plc «βλέπει» το ρούβλι στα 90 ανά δολάριο αυτό το τρίμηνο και τους επόμενους έξι μήνες. «Συνολικά, αναμένουμε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων θα περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση και η τιμή του θα σταθεροποιηθεί»

Το ρούβλι έχει την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως έναντι του δολαρίου από τις αρχές Οκτωβρίου. Έχει κερδίσει πάνω από 4% μέχρι στιγμής αυτόν το μήνα έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...