Τελευταία νέα
Παντελώς ανεξέλεγκτη η ΕΥΠ! Η κυβέρνηση «στήνει» αντιπερισπασμό με υποκλοπές… ΣΥΡΙΖΑ; Ηλιόπουλος σε Οικονόμου: Το καθεστώς Μητσοτάκη γνωρίζει ότι έρχεται γρήγορα η κατάρρευσή του Πισώπλατη μαχαιριά από τον Λοβέρδο στον Ανδρουλάκη! Ηλιόπουλος: “Μάταια προσπαθεί το καθεστώς Μητσοτάκη να κρυφτεί από τις ευθύνες του” Υπονοούμενα Γεωργιάδη πως Ρωσία και Τουρκία επιδιώκουν πολιτική αποσταθεροποίηση, με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση O Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για Αθανασίου: Τέτοιες απόψεις ακούγονταν στη Βουλή μόνο από τη Χρυσή Αυγή Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση» Μάντζος: «Είναι πλέον σαφές ότι η ΝΔ ”κλείνει το μάτι” στα ακροδεξιά και νεοσυντηρητικά ακροατήρια» Καταγγελλία ΜεΡΑ25: Αστυνομικοί ξυλοφόρτωσαν πολίτη στις τουαλέτες του ΑΤ Ομόνοιας Οικονόμου σε Τσίπρα: Ισχυροί και ανθεκτικοί οι θεσμοί όπως έχει αποδειχθεί από το 1974 και ιδιαίτερα το 2015 Μάντζος για Γεωργιάδη στους NYT: Η κυβέρνηση σκόπιμα συντηρεί ένα θρίλερ κατασκόπων με «αόρατους εχθρούς»

Ρωσία: Η ΕΕ ανανεώνει τις οικονομικές κυρώσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία για άλλους έξι μήνες

 Ιανουάριος 14, 2022

Δημοσιονομική αναμέτρηση σε αβέβαιες οικονομικές συνθήκες για την ΕΕ |  Business Daily

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν επί του παρόντος σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά έξι μήνες, έως τις 31 Ιουλίου 2022 . Η απόφαση του Συμβουλίου ακολουθεί την πιο πρόσφατη αξιολόγηση της κατάστασης εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ – που αρχικά προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 – στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου 2021.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 31 Ιουλίου 2014 ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία, περιορίζουν την πρόσβαση στην πρωτογενή και δευτερογενή κεφαλαιαγορά της ΕΕ για ορισμένες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες και απαγορεύουν μορφές οικονομικής βοήθειας και μεσιτείας προς ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι κυρώσεις απαγορεύουν επίσης την άμεση ή έμμεση εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά όλου του υλικού που σχετίζεται με την άμυνα και θεσπίζει απαγόρευση για αγαθά διπλής χρήσης για στρατιωτική χρήση ή στρατιωτικούς τελικούς χρήστες στη Ρωσία. Οι κυρώσεις περιορίζουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, για παράδειγμα, στην παραγωγή και την εξερεύνηση πετρελαίου.

Ιστορικό
Κατά την αξιολόγηση της κατάστασης εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου 2021, οι ηγέτες της ΕΕ ενθάρρυναν τις διπλωματικές προσπάθειες και υποστήριξαν το σχήμα της Νορμανδίας για την επίτευξη της πλήρους εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ. Υπό το φως του γεγονότος ότι η Ρωσία δεν εφάρμοσε πλήρως αυτές τις συμφωνίες, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα να ανακαλέσουν τις οικονομικές κυρώσεις που ίσχυαν κατά της χώρας.

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, η ΕΕ έχει λάβει διάφορα είδη μέτρων ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία και στη σκόπιμη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Αυτά περιλαμβάνουν: διπλωματικά μέτρα, ατομικά περιοριστικά μέτρα (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικοί περιορισμοί) και ειδικοί περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.

Διαβάστε επίσης...