Τελευταία νέα
Δεν υπάρχουν λόγια! Ο Νίκος Πλακιάς αφηγείται την τελευταία σημαντική στιγμή που είχε με τα κορίτσια του και ισοπεδώνει τα άθλια υποκινούμενα τρολ που επιτίθονται στους χαροκαμένους γονείς στα Τέμπη για να βάλουν πλάτη στον Μητσοτάκη Λαφαζάνης-TV Δράμας-Προεκλογική φαρσοκωμωδία με τη χώρα στο γκρεμό-τον κόσμο στη άβυσσο Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος άθελά του αποκάλυψε την τραγική κατάσταση που έχουν φέρει το ΕΣΥ Γεωργιάδης – Μητσοτάκης: «Σήμερα κόπηκε η μισή μου ζωή»! Πέρασαν ήδη 23 μέρες … Ξεσπάει ο πατέρας της 28χρονης Κυριακής: «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» Ο Μπάμπης Στόκας θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας – Τα 33 ονόματα που απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο  Ρωσία: Συνελήφθη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Timur Ivanov – Ελέγχεται για δωροδοκία Ο Δημήτρης Πανόπουλος για την αποπομπή Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Είχε στηρίξει το MeToo» Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Λόιντ Όστιν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή Δακρυσμένος ο Γιάννης Καλλιάνος: Σήμερα κόπηκε η μισή μου ζωή, αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν Κυριάκος Μητσοτάκης στο TikTok: Μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα οι αιτήσεις για την επιστολική ψήφο Η Μενδώνη επιχειρεί εκφοβισμό αντί να απολογηθεί Νέα Δημοσκόπηση: Ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προηγούνται – Τα ποσοστά των κομμάτων
Moneypress.gr

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα οι συνταξιούχοι δυσκολεύονται να ζήσουν

Όποιος έτυχε να βρεθεί για πρώτη φορά στη Γερμανία την Τετάρτη και έριξε μια ματιά στις εφημερίδες, μάλλον σχημάτισε την εντύπωση ότι οι συνταξιούχοι περνούν ζωή χαρισάμενη. Η είδηση της ημέρας ήταν ότι «από την 1η Ιουλίου οι συντάξεις αυξάνονται κατά 4,57%». Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ κάνει λόγο για αυξήσεις που υπερβαίνουν αισθητά τον πληθωρισμό και εκφράζει την ικανοποίησή του διότι «η καλή εικόνα στην αγορά εργασίας και οι ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις μας επιτρέπουν να λάβουμε μία τέτοια απόφαση».
Όλα καλά λοιπόν; Όχι ακριβώς. Εκατομμύρια συνταξιούχοι στη Γερμανία δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, καθώς, σύμφωνα με τα ισχύοντα, η σύνταξη δεν υπερβαίνει το 48,1% του μισθού που εισέπρατταν ως εργαζόμενοι. Και αυτό ισχύει μόνο μέχρι το 2025, ενώ στη συνέχεια το ποσοστό αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί, δηλαδή να μειωθεί. Βέβαια η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιθυμεί να το διατηρήσει τουλάχιστον μέχρι το 2039, αλλά εκτιμάται ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αυξηθούν οι συνταξιοδοτικές εισφορές. Διαφορετικά το σύστημα δεν θεωρείται βιώσιμο λόγω των δημογραφικών εξελίξεων.
Μέση σύνταξη 1.543 ευρώ, αλλά…

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του 2023, η μέση σύνταξη στη Γερμανία φτάνει τα 1.543 ευρώ (μεικτά) μετά από 45 έτη πλήρους απασχόλησης. Αλλά οι «υποσημειώσεις» είναι πολλές. Κατ’ αρχάς η σύνταξη φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 14%, ενώ καταβάλλονται και ασφαλιστικές εισφορές. Πολλοί δεν έχουν συμπληρώσει 45 έτη πλήρους εργασίας λόγω ανεργίας, μερικής απασχόλησης ή φροντίδας των παιδιών (κάτι που ισχύει κυρίως για τις γυναίκες), κατά συνέπεια λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη.

Όσοι δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες, μπορούν να κάνουν αίτηση για ένα επιπλέον κρατικό επίδομα. Το καλοκαίρι του 2023 ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που ζήτησαν το επίδομα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, φτάνοντας τους 680.000 έναντι 414.000 το 2020. Σε αυτή την περίπτωση πάντως, συνυπολογίζεται η συνολική περιουσιακή τους κατάσταση (ακίνητα, έσοδα από ενοίκια, μερίσματα ή άλλες πηγές για τον δικαιούχο και τον ή την σύζυγο).

Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι 4 στους 10 συνταξιούχους αναγκάζονται να ζήσουν με μηνιαία σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 1.250 ευρώ καθαρά. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των γυναικών (53,5%). Μάλιστα, ο ένας στους τέσσερις συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη χαμηλότερη των 1.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι το ενοίκιο για ένα ευπρεπές διαμέρισμα σε μεγάλες γερμανικές πόλεις αρχίζει από 800-1.000 ευρώ αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο ασφαλώς οξύνεται όταν ο συνταξιούχος έχει ανάγκη από συνεχή ιατρική παρακολούθηση.

ΠΗΓΗ: DW

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...