Τελευταία νέα
Μπάιντεν – Ερντογάν: “Αμ’ έπος αμ’ έργον”! FT: Οι ΗΠΑ ανάβουν το «πράσινο φως» για την πώληση 40 F-16 στην Τουρκία Η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35 Επιμένει στο αφήγημα του «ικανοποιημένου» Μητσοτάκη και της «αναδίπλωσης της Τουρκίας» το Μαξίμου Οικονόμου για Τσίπρα: Δεν είναι η πρώτη φορά που διασπείρει ψέμματα από τη βουλή Οικονόμου κατά Τσίπρα: Δεν είναι η πρώτη φορά που διασπείρει ψέματα και διαβολές Τσίπρας: Πολιτική απάτη η αφαίρεση της ρήτρας αναπροσαρμογής -Ενσωματώνεται στους λογαριασμούς «Καρφιά» Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη: «Λιοντάρια και εθνικόφρονες αλλά στην πράξη δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη» Τσίπρας: Η Τουρκία οικειοποιείται το Αιγαίο – Ανησυχία για τα ανταλλάγματα που πήρε στο ΝΑΤΟ «Ξύλο» Τσίπρα σε Μητσοτάκη στη Βουλή: «Απάτη η εικονική αφαίρεση της ρήτρας αναπροσαρμογής! Μας λέγατε λαϊκιστές, ξαφνικά έγινε παράνομη η ρήτρα; Είστε μεγαλόψυχοι; Πολιτικοί απατεώνες είστε!» ΝΑΤΟ: Ψυχροπολεμικό ανακοινωθέν για το νέο δόγμα-Άμεση απειλή Ρωσία-Στο κάδρο Κίνα Βαγγέλης Αποστόλου: Να αποσυρθούν οι άδειες και οι εγκρίσεις παραγωγών ΑΠΕ μέχρι τη σύνταξη του νέου χωροταξικού και των περιβαλλοντικών μελετών ΣΥΡΙΖΑ: «Κρεσέντο υποκρισίας» Γεωργιάδη η ΕΔΕ, για να ρίξει σε υπαλλήλους τις ευθύνες του για το «Turkaegean»

Συνάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο.

26/03/2021

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε (23/03/21) του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και των Βουλευτριών του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου και Μαρίας Απατζίδη με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο και τον Γενικό Γραμματέα κ. Μπάμπη Μωραϊτη στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με αντικείμενο την οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας και τα προτεινόμενα μέτρα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος επεσήμανε ότι η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά επίπονη για τις ελληνικές επιχειρήσεις και όχι μόνο, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αγορά αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα.Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, πέραν των μέτρων ανακούφισης που υλοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά. Σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να τεθεί και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας, καθώς είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί χωρίς απομείωση.Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το ΕΒΕΑ έχουν ήδη καταθέσει σχετική πρόταση στα Ευρωεπιμελητήρια, που στηρίζουν μία τέτοια απόφαση.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και της φερεγγυότητας. Αυτή τη στιγμή, το ΜέΡΑ25, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, θεωρεί ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανάκαμψης, αν δεν υπάρξει βελτίωση της κεφαλαιακής κατάστασης των επιχειρήσεων. Και αυτό δε σημαίνει αναστολές πληρωμών και δάνεια, αλλά σημαίνει διαγραφές και «κουρέματα» χρεών τόσο στο κράτος, στα ταμεία και στις τράπεζες, όσο και γενικότερα «κουρέματα» του ιδιωτικού χρέους. Δεν υπάρχει πιθανότητα αυτή η χώρα να ορθοποδήσει όταν το ποσοστό χρέους είναι πάνω από το 200% του ΑΕΠ και αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις, θα έρθουν και νέα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να φύγει το σκότος της γενικευμένης φτώχειας, κατέληξε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν άκρως εποικοδομητική. Ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε στους εκπροσώπους του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 για την προστασία των πολιτών από την υγειονομική και οικονομική πανδημία, αλλά και την επανάκτηση της εθνικής και δημοκρατικής κυριαρχίας κρίσιμων θεσμικών εργαλείων για την οικονομία του τόπου.

Ακολουθούν οι δηλώσεις:

Μίχαλος: συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι μία ένεση ρευστότητας, όπως είναι και ο εμβολιασμός που χρησιμοποιούμε σήμερα για την επίλυση του προβλήματος της πανδημίας, για την οικονομία και η μόνη λύση που μπορεί να βρεθεί είναι πανευρωπαϊκή. Εάν δεν υπάρξει διαγραφή χρέους, η οποία θα είναι μία απόφαση που θα αφορά και τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, δεν φοβούμεθα μόνο για την τύχη της ελληνικής οικονομίας αλλά και γενικότερα της ευρωπαϊκής.

Βαρουφάκης: Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μίχαλο, που ήταν και παλιός μου συμφοιτητής, και έχουμε συνεργαστεί από την αρχή της κρίσης. Το ένα τουλάχιστον καλό της κρίσης είναι ότι η χρεοκοπία ήταν τόσο βαθιά, που μπορεί να προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά να καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Εδώ και χρόνια με τον κ. Μίχαλο και με το ΕΒΕΑ έχουμε την κοινή αντίληψη: ρευστότητα αλλά και φερεγγυότητα.

Αυτή τη στιγμή το ΜέΡΑ25 δε θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ουσιαστικής ανάκαμψης αν δεν υπάρξει βελτίωση της κεφαλαιακής κατάστασης των επιχειρήσεων, που δεν σημαίνει αναστολές και δάνεια και καθυστερήσεις στις πληρωμές, σημαίνει διαγραφή, σημαίνει κουρέματα τόσο οφειλών στο κράτος, στα ταμεία, στις τράπεζες όσο και γενικότερα κουρέματα ιδιωτικού χρέους και βεβαίως και του δημόσιου χρέους. Γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα αυτή η χώρα να ορθοποδήσει όταν ένας επενδυτής ξέρει ότι το ποσοστό χρέους είναι πάνω από τα 200%, το οποίο σημαίνει ότι όταν ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του Βερολίνου θα έρθουν νέα μέτρα. Η κάθε επιχείρηση δε θα δει φως αν δεν φύγει το σκότος αυτής της γενικευμένης πτώχευσης.

Διαβάστε επίσης...