Τελευταία νέα
Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι πολιτικές της «πράσινης» μετάβασης θα πρέπει να έχουν θετικό αντίκτυπο και απτά αποτελέσματα για τους πολίτες» Δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση μετά τις οργισμένες αντιδράσεις στο χαράτσι Μητσοτάκη. “Έκπτώσεις” στο πρόστιμο ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Πλεύρης: 50 ευρώ τον πρώτο μήνα – πότε θα είναι 100 Νοέμβριος: Ο μήνας … serial killer με κυβερνητική υπογραφή! 2.219 νεκροί από την πανδημία / μέρα-μέρα η λίστα με τους θανάτους… Ανοιχτή επιστολή “ξυραφιά” … Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα: “Ομολογήσατε ότι αδυνατείτε να πείσετε τους πολίτες” Νέα ιδιωτικοποίηση “στα σκαριά” από την κυβέρνηση: Τα “έχει βάλει” με τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ ο Χατζηδάκης, αγνοεί τους συνταξιούχους και ετοιμάζει καρέκλες για διευθυντάδες “Χ” … κι από τον Ηλία Μόσιαλο στο αδιανόητο χαράτσι Μητσοτάκη των 100 ευρώ το μήνα στους μη εμβολιασμένους: “Θα προτιμούσα ένα θετικό κίνητρο” Τάπα Ηλιόπουλου σε Οικονόμου – Μητσοτάκη: “Πριν δέκα μέρες ανακοινώνοντας μέτρα έλεγε ότι η υποχρεωτικότητα θα αποτύχει και σήμερα όχι μόνο την υιοθετεί, αλλά το κάνει και με χαράτσι 100 ευρώ το μήνα στη σύνταξη των ηλικιωμένων. Τώρα ποιος … φάσκει και αντιφάσκει!” Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Η ΝΔ προετοιμάζει το μέλλον!» Ντροπή, αλλά ποιος να τη βρει… 148 ασθενείς με κορωνοϊό όπως-όπως διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, αποκάλυψε η Παγώνη στον Τσίπρα Κερατσίνι: Ερώτηση για τον μαρτυρικό θάνατο της 8χρονης Όλγας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Λέξη από τους αρμόδιους υπουργούς Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Τα υγειονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στα εκλογικά κέντρα Η Δήμητρα Λιάνη στέλνει «γράμμα» στον Ανδρέα Παπανδρέου για τη γιορτή του με μομφές εναντίον του Γιώργου

Συνταγές Φρίντμαν στη δημόσια εικόνα και συμπεριφορά τους|Του Γ.Τεκίδη

Νοέμβρης 12,2021


Τώρα θα πει κάποιος τι δουλειά έχει ο Μίλτον Φρίντμαν ο γνωστός θεωρητικός οικονομολόγος, ιδρυτής της σχολής του Σικάγου και θιασώτης του πιο ακραίου οικονομικού και κοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, με την δημόσια κυβερνητική εικόνα και συμπεριφορά των υπουργών, στελεχών και πρωτίστως του δικού μας πρωθυπουργού;. Μάλλον έχει και παραέχει.

Του Γ.Τεκίδη

Το ότι Κυριάκος και λοιποί είναι ακραιφνείς οπαδοί της μονεταριστικής κοινωνικοκτόνας οικονομικής πολιτικής και των συνταγών του νεοφιλελευθερισμού όπως ακριβώς τις διακήρυξε πριν πολλά χρόνια ο περιβόητος καθηγητής- οικονομολόγος, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Τα έργα και οι μέρες αυτής της κυβέρνησης το ομολογούν καθημερινά. Ο Φρίντμαν όμως δεν περιορίστηκε απλά στην κατάθεση απόψεων , θέσεων και συμπερασμάτων για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά το πλέον σημαντικό γι αυτόν και τους θιασώτες του, υπήρξε το ζήτημα της εφαρμογής τους στις κοινωνίες του τέλους του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα. Στις κοινωνίες που προσφέρονταν για την εφαρμογή των θεωριών του, με πρώτες εκείνες του πρώην υπαρκτού που στην δεκαετία του 90, τελούσαν λόγο των γνωστών εξελίξεων, σε πλήρη αποδιοργάνωση, σε κατάρρευση. Προηγήθηκαν βέβαια τα πρώτα πειράματα εφαρμογής τους σε χώρες της Ν. Αμερικής με πρώτη εκείνη της Χιλής υπό τον δικτάτορα Πινοτσέτ με τα γνωστά εκ των υστέρων άκρως θλιβερά και καταστροφικά αποτελέσματα για τον κόσμο κυρίως της εργασίας. Γιατί όπως και να το κάνουμε η θεοποίηση της αγοράς, της πλήρους ελευθερίας – λέγε καλύτερα, πρωτοφανούς ασυδοσίας της- , η ανυπαρξία οιασδήποτε κρατικής παρέμβασης , η ανάδειξη σε έγκλημα καθοσιώσεως οιουδήποτε δημόσιου έλεγχου στην οικονομία, η σχεδόν απαγόρευση εκστόμισης ακόμη και των λέξεων ΄΄ δημόσια αγαθά, κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνική πρόνοια και κοινωνικό κράτος, δικαιώματα εργαζομένων, προστασία της εργασίας και λοιπά.. ΄΄, δεν εφαρμόζονται εύκολα και προπάντων θα ξεσήκωναν το μέγιστο μέρος της κοινωνίας εναντίον τους. Έτσι κατέληξαν οι πλασιέ του μονεταριστικού μοντέλου στην θεωρία των αλλεπάλληλων κοινωνικών σοκ που θα προκαλούνταν από την άμεση, σχεδόν αστραπιαία εφαρμογή των συνταγών τους. Σόκ που θα παρέλυαν εξ αρχής οιαδήποτε αντίδραση μιας καθημαγμένης, ταλαιπωρημένης και απογοητευμένης κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο το συμπέρασμα και η προτροπή της περιώνυμης σχολής προς τις πρόθυμες ανά τον κόσμο κυβερνήσεις << ότι έχετε να κάνετε, κάντε το άμεσα και δίχως καμιά διαβούλευση, τους πρώτους έξι μήνες η τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης σας, ώστε τα αλλεπάλληλα κοινωνικά σοκ από την εφαρμογή τους, να παραλύσουν αντιδράσεις και αγωνιστικές διαθέσεις, ιδιαίτερα αυτών που άμεσα πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα .

Αυτή η συνταγή επιβολής ως μια κανονικότητα, μια καθημερινότητα νομοτελειακή των νέων συνθηκών που δεν χωρά αμφισβήτηση και διαφωνία, μάλλον έχει καταστεί θέλγητρο και πεδίο δόξης λαμπρό για το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και δεν αφορά μόνο τη δράση της στο οικονομικό πεδίο αλλά και στην δημόσια εικόνα και συμπεριφορά των στελεχών της. Τα αλλεπάλληλα κοινωνικά σοκ από την ανερμάτιστη, κυνική χωρίς όρια συμπεριφορά υπουργών, την χυδαία και προσβλητική συμπεριφορά προς πολιτικούς αντιπάλους και εκπροσώπους κοινωνικών συλλογικοτήτων, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και διαφόρων άλλων, σε ένα στόχο προσβλέπει. Σε αυτόν της καθιέρωσης μιας νέας πραγματικότητας, ενός νέου τρόπου διεξαγωγής της δημόσιας συζήτησης, δήθεν ειλικρινούς, άμεσου και λαϊκού. Δηλαδή ο ξετσίπωτος κυνισμός, ο πολιτικός κουτσαβακισμός,η χυδαιότητα και η αναίτια προσβολή και υποτίμηση του μη αρεστού, να γίνει συνήθεια, ρουτίνα αποδεκτή και καθημερινή. Δείγμα αυτής τακτικής και εξανδραποδισμός κάθε ίχνους αυτοσυγκράτησης, ευγένειας και επιστράτευσης λογικών επιχειρημάτων, η στάση και η συμπεριφορά του Κυριάκου, στην τελευταία δημόσια εμφάνιση του, δίπλα στον Ολλανδό ομόλογο του.

Η Ολλανδέζα που εκνεύρισε τον Μητσοτάκη – 1 Voice

Με εκνευρισμό ανάλογο θαμώνα καφενείου που θίξανε την ποδοσφαιρική του ομάδα , επιτέθηκε στην Ολλανδή δημοσιογράφο που του έθεσε υπόψη τα κυβερνητικά ψεύδη για το άλλο θέμα του αίσχους και του διεθνούς διασυρμού της χώρας μας και αφορά τις βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, των κολασμένων που ζήτησαν και ζητούν βοήθεια και προστασία από την πατρίδα μας. Πως τόλμησε μια κοινή θνητή να ζητήσει εξηγήσεις από τον γαλαζοαίματο πρωθυπουργό μας, για ένα θέμα για το οποίο αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα ο ίδιος;.

Ο ίδιος που διαπίστωσε… διεθνή δημοσιογραφική συνομωσία για το παραπάνω θέμα, προκειμένου να … συκοφαντηθεί η χώρα μας. Δεν δίστασε τελικά ο κατά το δοκούν εύθικτος κ. Μητσοτάκης να καυγαδίσει δημόσια με μια ξένη δημοσιογράφο, κι ας ήξερε εκ των προτέρων ότι είχε άδικο, ότι η πραγματικότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι αυτή ακριβώς που αποτυπώνει στα γραπτά και στα ρεπορτάζ της η Ολλανδή δημοσιογράφος.
Ακόμη και αυτοί οι συντηρητικοί και δεξιοί συμπολίτες μας που ακόμη δεν έχουν αποκηρύξει την νηφαλιότητα, την σοβαρότητα τους και την στοιχειώδη λογική, θα ανέχονται την πολιτική εξαχρείωση και χυδαιότητα αυτής της κυβέρνησης;

ΥΓ. Η ξένη δημοσιογράφος επανήλθε την επομένη με την δημοσίευση φωτογραφιών και ρεπορτάζ της, που αποδεικνύουν την παρουσία της στη χώρα μας τις επίμαχες μέρες, και σχετικά με το προσφυγικό την εγκυρότητα των στοιχείων της. Ακόμη τρέφει η … αφελής την εντύπωση ότι θα ντραπεί ο Κυριάκος.

Διαβάστε επίσης...