Τελευταία νέα
Απίστευτο βίντεο με Ντόρα και Κυριάκο: «Πες να πετάξουν τα παλιά ψηφοδέλτια, είναι άκυρα» (vid) Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ν/σ που αναστέλλει το όριο του χρέους των ΗΠΑ – ​​​​​​​Μπάιντεν:  Κρίσιμο βήμα μπροστά Επίθεση ανηλίκων στο περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας στην Πανόρμου – Τρεις συλλήψεις Συνάντηση Τσίπρα με εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ Μια μικρή συμβολή σε μια συζήτηση που όλο …αναβάλλεται ΕΚ: Σήμερα στην Ολομέλεια η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας Γεωργούλη Αλέξης Τσίπρας: Χαμένη η ψήφος στα μικρότερα κόμματα – Αυτό θέλει η ΝΔ «Αναπάντεχο δώρο» στη ΝΔ οι δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία – «Κρυφή ατζέντα» Τσίπρα και Ανδρουλάκη Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα με εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ “Πάγος” στην πρώτη συνάντηση Ανδρουλάκη – Καστανίδη μετά την κόντρα Αλληλεγγύη στους αντικαπιταλιστές συντρόφους που διώκονται στη Βόρεια Μακεδονία Εμφιετζόγλου, Μπογδάνος, Βόβολης και άλλοι έξι έφτιαξαν νέο κόμμα με το όνομα «Πατριωτικός Συνασπισμός»

ΣΥΡΙΖΑ:Η σημερινή παράσταση στο ΥΠΕΝ με την υπογραφή νέας σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός εκχωρεί δικαιώματα της ελληνικής πολιτείας.

05/02/2021

Σε κοινή γραπτή τους δήλωση σήμερα οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκρατης Φάμελλος (Β’ Θεσσαλονίκης), Πετη Πέρκα (Φλώρινας) , Κυριακή Μάλαμα (Χαλκιδικής) μετά και την υπογραφή νέας/αναθεωρημένης σύμβασης της Κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός (μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα με έργα κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής) επισημαίνουν ότι ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Σκρέκας από δικηγόρος της Ελληνικός Χρυσός, ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε επισημάνει ο τότε Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, σήμερα προάγεται ουσιαστικά σε υπάλληλο που σήμερα εξυπηρετεί πλήρως τα χατίρια της εταιρείας και όχι της χώρας που εκπροσωπεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΜΑΛΑΜΑ ΠΕΡΚΑ
Κυριακή Μάλαμα

Ακολουθει ολοκληρη η δηλωση των Βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ:

Η σημερινή παράσταση στο ΥΠΕΝ με την υπογραφή νέας/αναθεωρημένης σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός δίνει συγχωροχάρτι στην εταιρεία για μη υλοποίηση υποχρεώσεών της και επιπλέον εκχωρεί δικαιώματα της ελληνικής πολιτείας. Αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω για το κράτος δικαίου, το περιβάλλον και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΠΕΡΚΑ
Σωκρατης Φάμελλος-Πετη Πέρκα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπληρώνει εν μέσω πανδημίας ένα ακόμα γραμμάτιο στα συμφέροντα που την έκαναν κυβέρνηση. Επιβεβαιώνει το αίτημα της Ελληνικός Χρυσός που ήθελε να αλλάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει μια άλλη, πιο «βολική» για τα συμφέροντά της.

Οι μέχρι τώρα γνωστές αλλαγές στη σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός αποδεικνύουν την ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εκθέτουν ανεπανόρθωτα προσωπικά τον κο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του. Η τάχατες ώριμη τεχνικά και οικονομικά μελέτη της μεταλλουργίας χρυσού του 2016, για την καθυστέρηση της οποίας μας κατήγγειλαν τότε όλα τα στελέχη της ΝΔ και ο κυριος Σκρέκας, αποδεικνύεται ότι καλώς είχε κριθεί ως ελλιπής και ανεφάρμοστη το ΥΠΕΝ, όπως εξάλλου έχει επιβεβαιώσει και το ΣτΕ. Σήμερα η ίδια η εταιρεία επιβεβαιώνει την αδυναμία και μη εφικτότητα της μεταλλουργίας χρυσού και πετυχαίνει αυτή η υποχρέωση να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΙΚΟς ΧΡΥΣΟς

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει και σε περαιτέρω αλλαγές που θίγουν δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου. Ο χαρακτηρισμός αποικιοκρατική για τη νέα σύμβαση είναι λίγος. Δεσμεύουν τη χώρα και κάθε κυβέρνηση, ώστε να πληρώνει ρήτρες από εδώ και μπρος όποτε θέλει να εφαρμόσει το ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο στον έλεγχο της εταιρείας, εκχωρώντας το δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου να έχει διαφορετική άποψη από την εταιρεία.

Ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Σκρέκας από δικηγόρος της Ελληνικός Χρυσός, ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε επισημάνει ο τότε Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, σήμερα προάγεται ουσιαστικά σε υπάλληλο που σήμερα εξυπηρετεί πλήρως τα χατίρια της εταιρείας και όχι της χώρας που εκπροσωπεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΙΚΟς ΧΡΥΣΟς

Σήμερα, ως Υπουργός πλέον, εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα μίας εταιρείας που είχε αποστείλει εξώδικα σε Υπουργούς και εκλεγμένους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού, που όπως αποδεικνύεται υπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και διεκδικούσαν την τήρηση των όρων μιας σύμβασης, που σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει προς όφελος της εταιρείας.

Σήμερα καταρρέει οριστικά ο «μύθος» της πιο μεγάλης επένδυσης και αποδεικνύεται τελικά ότι η Ελληνικός Χρυσός είναι απρόθυμη να προχωρήσει στις υποχρεώσεις της και στερεί από το κράτος δικαιώματα με τη συναίνεση πλέον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αποδεικνύεται ακόμη ότι ορθώς οι υπηρεσίες και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με ευθύνη του Πάνου Σκουρλέτη πριν πέντε χρόνια είχαν εντοπίσει τις ελλείψεις και τις ασυνέπειες των μελετών μεταλλουργίας, που σήμερα πέντε χρόνια μετά η εταιρεία παραδέχεται ότι αδυνατεί και τεχνικά και οικονομικά να προχωρήσει.

Η αφαίρεση και παραπομπή στις καλένδες της μεταλλουργίας αποτελεί ανεπίτρεπτη ενέργεια που μεταβάλλει τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο μερών και παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 της Σύμβασης, και άρα ματαίωση του αντικείμενου και του σκοπού της, σύμφωνα και με την Απόφαση της Διαιτησίας 9/2018. Οι Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης όφειλαν να έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου εφόσον η εταιρεία έθεσε πρόταση αφαίρεση ή παράτασης και αναβολής της μεταλλουργίας. Και αυτές οι ευθύνες παράβασης καθήκοντος των Υπουργών δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνικος χρυσος μολυνση

Και όλα αυτά ενώ από ελέγχους και δικαστικές αποφάσεις, έχει διαπιστωθεί η πολλαπλή παραβίαση της Έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και άρα η αδυναμία ή άρνησή της να τηρήσει τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις. Ενώ από δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευσθεί, προκύπτει αδυναμία χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Φαίνεται ότι η Ελληνικός Χρυσός βρήκε τους πρόθυμους συνομιλητές για να βελτιώσουν την επιχειρηματική/χρηματιστηριακή εικόνα και να παράγουν υπεραξίες εις βάρος της ελληνικής πολιτεία, του ελληνικού περιβάλλοντος και των πολιτών της Χαλκιδικής.

Η επιστροφή της χώρας σε λογικές μπανανίας και κράτους της ΕΡΕ του 1960, με αδιαφανή, ανισότιμη και εις βάρος των συμφερόντων της πολιτείας και του περιβάλλοντος, εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας εταιρείας κλονίζει το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα και αμαυρώνει τη φήμη της χώρας μας αποτρέποντας τελικά τις επενδύσεις, εφόσον γίνεται γνωστό ότι οι κανόνες στην Ελλάδα υπάρχουν για να παραβιάζονται.

Είναι πλέον προφανές γιατί το ΥΠΕΝ εδώ και δυόμιση μήνες κωλυσιεργεί να συζητήσει στη Βουλή την Επερώτηση … βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλυπτε όλα τα ανωτέρω.

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτό το εγκληματικό σχέδιο, αναλογιζόμενη την ευθύνη που αναλαμβάνει έναντι του ελληνικού λαού και του περιβάλλοντος της χώρας μας. Όμως και η επιλογή της χρονικής στιγμής κρίνεται απαράδεκτη. Η Χαλκιδική βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω της υγειονομικής κρίσης. Είναι προφανής η στόχευση, να φιμωθούν όλες οι δημοκρατικές φωνές και το κίνημα του περιβάλλοντος. Τους προειδοποιούμε: Δεν θα τους περάσει. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας θα ακυρώσει τα αποικιοκρατικά και αντιπεριβαλλοντικά τους σχέδια.

Διαβάστε επίσης...