Τελευταία νέα
Τ. Αντωνίου στο “Π”: Ο κ. Μητσοτάκης αποτυγχάνει και διχάζει – Οι πολίτες δημιουργούν μια νέα προοδευτική πλειοψηφία Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρέας Λοβέρδος: Θέλουμε ένα μεγάλο κόμμα που θα παίζει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις Επανέρχεται ο Γ. Παπανδρέου: “Υπάρχουν παράγοντες της ΝΔ αλλά και εξωθεσμικοί που θέλουν να καθοδηγήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ” Πρώτη Ελλάδα στον Δυτικό Κόσμο σε θανάτους-Σπάει ρεκόρ το τελευταίο δεκαπενθήμερο! Κορυφαία Νοτιοαφρικανή γιατρός για τη νέα μετάλλαξη “Ο”: “Μέχρι στιγμής παρατηρείται ανάρρωση ασθενών χωρίς νοσηλεία. Ακόμα και των ανεμβολίαστων” – Ποια είναι τα εντελώς διαφορετικά συμπτώματα από την Δέλτα Νέα επίδειξη κυνισμού από Σκέρτσο: Οι ηλικιωμένοι ευθύνονται για τους αυξημένους θανάτους στην Ελλάδα Συνεχίζει να … εκθέτει τον Μιχ Χρυσοχοίδη αλλά και την κυβέρνηση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος: Στα θρανία 2000 ΔΙΑΣ για τα βασικά (χρήση όπλων, ανθρώπινα δικαιώματα, ρατσισμός, Ρομά, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, συμπεριφορά στους πολίτες, διαχείριση θυμού…) Μάχη για ζωή για όλους, όχι στον εμφύλιο των φτωχών Χάρης Καστανίδης: «Όλες οι μεγάλες τομές μετά την πτώση της δικτατορίας οφείλονταν στο ΠΑΣΟΚ» Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Χάρης Καστανίδης: «Όλες οι μεγάλες τομές μετά την πτώση της δικτατορίας οφείλονταν στο ΠΑΣΟΚ» Η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο κοιμητήριο! Μετά την Black Friday (86 θάνατοι) ήρθε και η … Black Sunday με σχεδόν τριψήφιο αριθμό θανάτων. Νέα εκτόξευση των διασωληνώσεων Εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη η Μετάλλαξη “Όμικρον”: Σε ποιες 7 χώρες εμφανίστηκαν κρούσματα μέσα σε 48 ώρες (vid)
Paron.gr

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση στοχοποιεί και τις λαϊκές αγορές

«Η ουσία του νομοσχεδίου του κ. Γεωργιάδη για τις λαϊκές είναι ξεκάθαρη και λέει ότι: Οι παραγωγοί, οι αγρότες δεν θα έχετε πλέον τη δυνατότητα να έχετε πάγκο στις λαϊκές και θα πρέπει να απευθύνεστε στους μεσάζοντες. Οι δε καταναλωτές δεν θα ψωνίζετε πλέον στη λαϊκή της γειτονιάς σας απευθείας από τους παραγωγούς, αλλά από εμπόρους και αλυσίδες που θα προμηθεύονται από τους μεσάζοντες. Άρα, τα προϊόντα θα είναι σίγουρα ακριβότερα και δεν θα υπάρχει πλέον η απευθείας σχέση παραγωγού-καταναλωτή που αποτελούσε και εγγύηση ποιότητας» σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο αναμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.
«Το αποτέλεσμα, με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι πιο ακριβά προϊόντα για τους καταναλωτές, για τις λαϊκές οικογένειες και ταυτόχρονα παράδοση των μικρών αγροτών, μικρών παραγωγών και μικρομεσαίων επαγγελματιών στα μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι οι μικροί, πολύ μικροί και μικρομεσαίοι επαγγελματίες δεν είναι στην οπτική της και τη στρατηγική της. Είναι προφανές αυτή τη διετία ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για τους μικρούς παραγωγούς ούτε για τις λαϊκές οικογένειες και τους καταναλωτές», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που δεν μπόρεσε να υποστηρίξει ακόμη και ο εισηγητής της ΝΔ, και ότι είναι ένα λάθος νομοσχέδιο, στην πιο λάθος στιγμή, που τροφοδοτεί το κύμα ακρίβειας που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Στάθηκε στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, όπως είπε, και θέλει στην ουσία να καταργήσει τον λαϊκό θεσμό που διαθέτει απευθείας, από τον παραγωγό στον καταναλωτή, φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.
Οι δεκαέξι (16) Υπουργικές Αποφάσεις δηλώνουν, είτε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόλαβε να επεξεργαστεί ρυθμίσεις και τις παραπέμπει σε Υπουργικές Αποφάσεις, ή ότι η Κυβέρνηση θέλει να κρύψει το περιεχόμενό τους και παραπέμπει σε Υπουργικές Αποφάσεις. «Είτε λοιπόν είναι πρόχειρος, είτε αδιαφανής ο τρόπος που νομοθετεί ο  Υπουργός. Τίποτε από τα δύο όμως σίγουρα δεν είναι φιλολαϊκό, σίγουρα δεν είναι επιτελικό, σίγουρα δεν είναι άριστο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε επιπλέον σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου τεκμηριώνοντας τον άδικο χαρακτήρα του. Όπως ανέφερε υπάρχει άρθρο που θέτει ασφυκτικές προϋποθέσεις ως προς τα πωλούμενα είδη που δεν μπορούν να καλύψουν οι αγρότες παραγωγοί, άρθρο που υποχρεώνει να δηλώνει ηλεκτρονικά τα προϊόντα, ενώ αυτή η υποχρέωση ισχύει μόνο για πολύ μεγάλα σούπερ μάρκετ, ενώ σε άλλο άρθρο εισάγει άδικες ποινές για τους παραγωγούς και μάλιστα κυρώσεις και ποινές που δεν εφαρμόζονται στην υπόλοιπη αγορά, δηλαδή στα επαγγέλματα τα οποία είναι στεγασμένα.
Όπως ανέφερε ο Σ. Φάμελλος το νομοσχέδιο δημιουργεί πολλές υποχρεώσεις, πολλά προαπαιτούμενα και κριτήρια, πολλά εκ των οποίων ακόμα αποκρύπτονται και θα περάσουν με Υπουργική Απόφαση, τα οποία στο σύνολό τους υποκρύπτουν τον αποκλεισμό των παραγωγών από τις λαϊκές αγορές. Μάλιστα στο άρθρο 66, δίνεται η δυνατότητα μετατροπής της παραγωγικής άδειας σε επαγγελματική έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον καμία παραγωγική συσχέτιση, δηλαδή συσχέτιση  του παραγωγού με το πάγκο και με τη λαϊκή. Ταυτόχρονα, στο άρθρο 26, εξοστρακίζει όλες τις διαφανείς λειτουργίες στις αδειοδοτήσεις και στην οργάνωση των αγορών. «Πιθανώς γιατί θέλετε να μετατρέψετε το πλαίσιο λειτουργίας και αυτού του θεσμού ώστε να λειτουργεί όπως  στην αυτοδιοίκηση οι αναπτυξιακές εταιρείες, που είναι οργανισμοί που ελέγχουν κομματάρχες  της Νέας Δημοκρατίας, για να κανονίζονται και τα έργα στην περίπτωση των Δήμων εκτός τεχνικών υπηρεσιών», σημείωσε δηκτικά.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του δήλωσε: «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος. Οι φτωχοί να γίνουν φτωχότεροι. Είτε οι παραγωγοί και αγρότες, είτε οι καταναλωτές με αυτό το νομοσχέδιο γίνονται φτωχότεροι. Γιατί η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι και τις λαϊκές αγορές. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν θέλει τους μικρούς επαγγελματίες, δεν θέλει τους μικρούς παραγωγούς και προφανώς δεν την ενδιαφέρει ο λαϊκός καταναλωτής. Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί αν ήταν να δώσουν κανένα έργο σε κανένα ημέτερο ή καμία κρυφή επιδότηση θα το είχαν κάνει, αλλά όταν είναι να βοηθήσουν τους καταναλωτές ή τους ανθρώπους των λαϊκών δεν το κάνουν ποτέ».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...