Τελευταία νέα
Αθλιότητα δίχως τέλος – Φτου σας! Έδειξαν βίντεο από αγώνες τζούντο για να περιγράψουν μέρος της «λαβής» που έκανε – όπως είπαν – ο Αναγνωστόπουλος στη σύζυγο του Καρολάιν με αποτέλεσμα να τη δολοφονήσει! Γερμανία: Δέχθηκε μη αποχώρηση τουρκικών δυνάμεων από Λιβύη-«Έφτυσε» και Αίγυπτο Αποκάλυψη, αλληλεγγύη, συλλογική αντίσταση Το ΚΚΕ, οι συνεργασίες και τα μέτωπα Απόπειρα να χτυπηθεί ο αγωνιστικός συνδικαλισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ψήφισαν μαζί με ακροδεξιούς κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση Ο Ζάεφ ζήτησε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αλλαγή ονόματος σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών Συμμαχία Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα, Αβραμόπουλου, Γεωργιάδη, Λοβέρδου-Ζητούν να πάψει η προστασία των μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis Αλέξης Τσίπρας στο PES: Να ανοίξουμε τη συζήτηση για μία Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες – Μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην λιτότητα Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ουσιαστικά κατά της… άμβλωσης! Αλ. Τσίπρας: Μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στη λιτότητα Ζεστό χρήμα στα «κοράκια» της ιδιωτικής ασφάλισης – Τζόγος με την επικουρική σύνταξη των ασφαλισμένων Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε το νομοσχέδιο για την Επικουρική Ασφάλιση

Σύνοδος κορυφής της G7, Κορνουάλη, Ηνωμένο Βασίλειο, 11-13 Ιουνίου 2021

Ιούνιος 10,2021

Η σύνοδος κορυφής της G7 φιλοξενείται από τη φετινή προεδρία του ΗΒ της G7 και θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου στο Carbis Bay της Κορνουάλης.

Την ΕΕ θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Νότιας Αφρικής να συμμετάσχουν σε μέρος της συνόδου ως προσκεκλημένες χώρες.

Στο τέλος της συνόδου κορυφής οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν ανακοινωθέν των ηγετών.

Το βασικό θέμα της Προεδρίας του ΗΒ είναι «Καλύτερη ανοικοδόμηση» από την πανδημία. Αυτό θα αντικατοπτρίζεται και στις έξι συνόδους εργασίας.

11/06/2021
Καλύτερη ανοικοδόμηση: ανάκαμψη για όλους
Η 1η σύνοδος θα είναι αφιερωμένη στην οικονομική ανάκαμψη με έμφαση στην αντιμετώπιση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων και των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.

12/06/2021
Ανοικοδόμηση της ανθεκτικότητας
Η 2η σύνοδος θα επικεντρωθεί στην ανθεκτικότητα και θα ασχοληθεί με τις βασικές γεωπολιτικές προκλήσεις, το εμπόριο και την ανάπτυξη.

Ανοικοδόμηση της ανθεκτικότητας: εξωτερική πολιτική
Η 3η σύνοδος θα είναι αφιερωμένη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ισχυρότερη ανοικοδόμηση: υγεία
Η 4η σύνοδος θα καλύψει την υγεία, τόσο όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 όσο και τη μακροπρόθεσμη ετοιμότητα.


13/06/2021

Η 5η σύνοδος θα αφορά τις κοινές αξίες που συμμερίζονται τα μέλη της G7 και οι προσκεκλημένες χώρες.


Η 6η σύνοδος θα είναι αφιερωμένη στο κλίμα και τη φύση και θα καλύπτει θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία της COP26 για την κλιματική αλλαγή και της COP15 για τη βιοποικιλότητα.


Η Προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου της G7
Το Ηνωμένο Βασίλειο ασκεί την Προεδρία της G7 από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Βασική προτεραιότητά της για την περίοδο αυτή είναι οι σημαντικότερες δημοκρατίες να βοηθήσουν τον κόσμο να καταπολεμήσει την COVID-19 και στη συνέχεια να υπάρξει καλύτερη ανάκαμψη από τη νόσο και να δημιουργηθεί ένα πιο οικολογικό και πιο ευημερούν μέλλον με τους εξής τρόπους:

καθοδηγώντας την παγκόσμια ανάκαμψη από τον κορωνοϊό, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητά μας έναντι μελλοντικών πανδημιών

προαγωγή της μελλοντικής μας ευημερίας μέσω της προώθησης του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου
αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη
προάσπιση των κοινών αξιών μας

Συμμετέχουν σε αυτήν ηγέτες της ΕΕ και των ακόλουθων χωρών:

Καναδάς
Γαλλία
Γερμανία
Ιταλία
Ιαπωνία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένες Πολιτείες
Η τελευταία σύνοδος κορυφής της G7 πραγματοποιήθηκε στο Biarritz της Γαλλίας το 2019. Δεν πραγματοποιήθηκε σύνοδος κορυφής της G7 υπό την προεδρία των ΗΠΑ το 2020.

Σύνοδος κορυφής της G7, Biarritz, Γαλλία, 24-26 Αυγούστου 2019
Οι ηγέτες συναντώνται σε σύνθεση G7 από το 2014, μετά την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η ΕΕ ως μέλος της G7
Το 1977, εκπρόσωποι της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας συμμετείχαν για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου. Αρχικά, ο ρόλος της ΕΕ περιοριζόταν στους τομείς αποκλειστικής της αρμοδιότητας, αλλά, με την πάροδο του χρόνου, ο ρόλος αυτός διευρύνθηκε.

Η ΕΕ άρχισε σταδιακά να λαμβάνει μέρος σε όλες τις πολιτικές συζητήσεις που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη των συνόδων κορυφής. Από τη σύνοδο κορυφής της Οτάβας (1981) και ύστερα συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις εργασίας που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των συνόδων αυτών.

Η ΕΕ έχει όλες τις ευθύνες που συνεπάγεται η ιδιότητα του μέλους. Το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής δεσμεύει πολιτικά όλα τα μέλη της G7.

Η σειρά εναλλαγής στην Προεδρία έχει ως εξής: Ο Καναδάς το 2018, η Γαλλία το 2019, οι ΗΠΑ το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, η Γερμανία το 2022, η Ιαπωνία το 2023 και η Ιταλία το 2024.

Διαβάστε επίσης...