Τελευταία νέα
Γκλέτσος για Μητσοτάκη: Σαφώς και δεν είναι λύση αυτό που είπα για το γιαούρτωμα Τσίπρας: Ημέρα περηφάνιας και περισυλλογής – Μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας για 25η Μαρτίου: «Ημέρα περηφάνιας και περισυλλογής, μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα» Σακελλαροπούλου: Χρέος μας να φανούμε αντάξιοι των θυσιών των ηρωικών προγόνων μας Π. Δουδωνής: «Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν γεννήθηκαν χθες, έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει» Μητσοτάκης: Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου γίνεται στη σκιά μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας Επιστολή Τσαβούσογλου σε Δένδια για την 25η Μαρτίου: Βέβαιος για παγίωση των σχέσεων καλής γειτονίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ (photo) Υψηλές πτήσεις Δένδια-Επιστολή Τσαβούσογλου στον Έλληνα ΥΠΕΞ για την 25η Μαρτίου: Βέβαιος για παγίωση των σχέσεων καλής γειτονίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ (photo) Κατερίνα Σακελλαροπούλου για 25η Μαρτίου: Αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία Τσίπρας για 25η Μαρτίου: Τιμούμε τον ξεσηκωμό του λαού για Ελευθερία και Δημοκρατία Νίκη Κεραμέως: Θα προχωρήσουμε σε 3.700 διορισμούς εκπαιδευτικών – Θεσμική ασέβεια Ανδρουλάκη Τι ψηφίζουμε; (65άρηδες και πάνω) – 4. Δεν έχουμε χάσει την τέχνη να λέμε «όχι»

Τα Δυτικά Βαλκάνια περίμεναν τη Δύση και τώρα κοιτάζουν τη Σερβία.

11/02/2021

Τα τρία κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανιων Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για το κινεζικό ή το ρωσικό εμβόλιο μέχρι να καταστεί σαφές ότι δεν θα υπήρχε κανένα από τα δυτικά εμβόλια.

Ενώ η Σερβία αγόρασε εμβόλια από όλες τις πλευρές, περίμεναν βοήθεια από τη Δύση ή ακόμη θεωρούσαν τα ρωσικά εμβόλια ως «πρόκληση», αλλά τώρα το ερώτημα γίνεται πιο έντονο στην περιοχή των Βαλκανιων εκει που οταν τελειώνει η φροντίδα για την υγεία των πολιτών και ξεκινά η γεωπολιτική.

Αποτέλεσμα εικόνας για art bridge
Τα Σκόπια δεν ξέρουν ακόμα πώς φαίνεται το εμβόλιο

Στα Δυτικά Βαλκάνια, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν μόνο να παρακολουθήσουν ανίσχυρα πώς πραγματοποιείται ο μαζικός εμβολιασμός στη Σερβία ή σε ορισμένες απομακρυσμένες χώρες.

Σήμερα, το θέμα είναι αν πρέπει να περιμένουν δυτικά εμβόλια ή να παραγγείλουν κινέζικα και ρωσικά και εάν αυτή η δεύτερη επιλογή θα εξοργίσει τους συμμάχους από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η συζήτηση είναι, φυσικά, θεωρητικής φύσης, διότι οι άνθρωποι σε όλη την περιοχή, με εξαίρεση τη Σερβία, δεν είδαν καθολου εμβόλια.

Η “Deutsche Welle” δηλώνει ότι στη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, η ανοσοποίηση δεν έχει καν ξεκινήσει, και δεν είναι γνωστό ακριβώς πότε θα γίνει.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, προστίθεται, αυτές οι χώρες είναι από τις πλέον πληγείσες από την κορώνα όταν λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των θανάτων ανά πληθυσμό και καμία από αυτές δεν έχει εμβόλιο. Οι αξιωματούχοι υπόσχονται ότι κάτι θα φτάσει μέχρι το τέλος του μήνα. Η Αλβανία έχει μέχρι στιγμής εμβολιασει 2.000 δόσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για serbia covid vaccine
Aφιξη κινεζικων εμβολιων Sinofarm στη Σερβια.

Αναφέροντας ότι “η Σερβία αποτελεί εξαίρεση, όπου ο εμβολιασμός είναι ταχύτερος από ό, τι στην ΕΕ”, η Deutsche Welle προσθέτει ότι η απάντηση στο ερώτημα πώς μπορεί να κάνει η Σερβία αυτό που η υπόλοιπη περιοχή δεν μπορεί, κατά την άποψη των τοπικών πολιτικών, να βρίσκεται στη γεωπολιτική .

“Η Σερβία αγοράζει εμβόλια από τη Ρωσία, αλλά ως χώρα είμαστε προσανατολισμένοι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας της πΓΔΜ Κρέτνικ Μπεκτέσι.

Παρόμοιο πράγμα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος χαρακτήρισε την προσφορά της Μόσχας να παραδώσει το εμβόλιο Sputnik V «πρόκληση».

Ενώ η Σερβία θα πρέπει να έχει συνολικά δύο εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου, κυρίως από την Κίνα, οι υπολοιποι γειτονες της αποφάσισαν να βασιστουν στο διεθνές σύστημα διανομής εμβολίων Kovaks, καθώς και στην αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, αναφέρει η Deutsche Welle .

Τρία μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή – το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία – αρχικά δεν εξέτασαν ενδεικτικά τα κινεζικά ή τα ρωσικά εμβόλια. Αυτό άλλαξε μόνο όταν έγινε σαφές ότι το εμβόλιο από τη Δύση περίμενε μάταια και όταν η πίεση του κοινού έγινε πολύ μεγάλη.

“Ξεχάστε τη γραφειοκρατία, δώστε έγκριση για τα ρωσικά, κινέζικα ή οποιοδήποτε εμβόλιο, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!” Θα ικετεύσετε στα γόνατά σας για να σας στείλουμε εμβόλια », είπε η γιατρός Τατιάνα Γκουρζάνοβα στα ιδρύματα της πΓΔΜ μέσω Facebook. Υπάρχουν όλο και περισσότερες τέτοιες δραματικές εκκλήσεις.

Σε άλλες ειδήσεις, το Μαυροβούνιο αναμένει 50.000 δόσεις Sputnik V και τα Σκόπια παραγγέλνουν τελικά 200.000 κομμάτια από την Κίνα Sinofarm τη Δευτέρα.

Έτσι, η κρίση της υγείας δεν μπορούσε να περάσει χωρίς γεωπολιτικές εντάσεις σε αυτήν την περιοχή.

Αν και καθυστέρησε μήνες και κέρδισε σκληρή δημόσια κριτική, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αισθάνθηκε σαφώς την ανάγκη να δικαιολογήσει τον εαυτό του επειδή έδινε κινεζικά εμβόλια.

“Θέλω να επιβεβαιώσω ότι έχουμε πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους στρατηγικούς μας εταίρους, το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον, και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η προμήθεια εμβολίων από την Κίνα δεν είναι γεωπολιτικό ζήτημα, αλλά δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους”, δήλωσε ο Ζάεφ σε συνέντευξή του.

Η γεωπολιτική των εμβολίων συνοδεύεται τώρα από τον τουρισμό εμβολίων που ξεπερνά τις ιστορικές και εθνικές διαιρέσεις. Άνθρωποι από τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο ταξιδεύουν καθημερινά στη Σερβία, ελπίζοντας ότι μπορούν με κάποιο τρόπο να λάβουν ένα εμβόλιο που προστατεύει από τον επικίνδυνο ιό.

Αντίθετα, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η σωτηρία θα μπορούσε να προέλθει από ένα γειτονικό κράτος μέλος της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ρουμανία ή η Ουγγαρία. Όμως εκεί, άνθρωποι από τα Δυτικά Βαλκάνια είτε θα συναντούσαν κλειστά σύνορα είτε πολύ λίγα εμβόλια, εκτιμά η Deutsche Welle στην πΓΔΜ.