Τελευταία νέα
«Σφάχτηκαν» Κωνσταντοπούλου και Παφίλης στη Βουλή: «Η ανήθικη επίθεση στο ΚΚΕ θα γυρίσει μπούμερανγκ» – «Θα μας δείρετε με την αντρίλα σας;» Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την ισότητα των φύλων στις επιχειρήσεις Σφοδρή αντιπαράθεση Ζ. Κωνσταντοπούλου και Θ. Παφίλη – «Άλλο η διαφωνία κι άλλο η λασπολογία» Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων στις επιχειρήσεις, την προσβασιμότητα και την εφαρμογή προγραμμάτων Προσωπικού Βοηθού Πυρά ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κατά Λαζαρίδη για το «ΝΔ παιδεραστές» Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Πώς αιτιολόγησε την αποχή της Νέας Αριστεράς από την ψηφοφορία για ΠτΔ Ανδρουλάκης: Ή έχουμε ένα επικίνδυνα ανίκανο σύστημα εξουσίας ή έχουμε ένα επικίνδυνα ικανό για όλα Πρόεδρος ο Τασούλας εν μέσω διαμαρτυριών Κυβέρνηση σε Ανδρουλάκη για τα Τέμπη: Παριστάνει τον δικαστή βγάζοντας ετυμηγορίες και εργαλειοποιώντας ένα τραγικό δυστύχημα Κυβερνητικές πηγές για Ανδρουλάκη: “Πάντοτε υπάρχουν και χειρότερα” Νίκη Ρωσίας – Trump: O Putin θέλει συνολική λύση – Zelensky: Μας οδηγούν σε παράδοση… Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τα βίντεο δεν αποκαλύπτουν ποια είναι η αιτία της έκρηξης και ανάφλεξης
Elculture.gr

«Το μεταξένιο» ανοίγει τα φτερά του και ξεκινά για μακρινά ταξίδια στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα

Ποιο είναι Το μεταξένιο; Από τι είναι φτιαγμένο; Η ιστορία λέει από μετάξι. Ο συγγραφέας λέει από αγάπη.
Το μεταξένιο αναδεικνύει τη μοναδική αφηγηματική ματιά του Κυριάκου Χαρίτου, ενός από τους σημαντικότερους και ταλαντούχους Έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, που ζωντανεύει μέσα από τη μοναδική εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της τέχνης που γεννιέται όταν δύο δημιουργοί, κινούμενοι από καθαρό συναίσθημα, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα πολυεπίπεδο έργο, που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές των –μικρών και μεγάλων– αναγνωστών του.
Αυτή είναι η ιστορία ενός μικρού παιδιού, ενός ευαίσθητου πλάσματος που μοιάζει φτιαγμένο από μετάξι. Ένα τρυφερό, ονειρικό αφήγημα για την ουσία από την οποία είναι φτιαγμένος ο καθένας μας· για τον βαθύτερο εαυτό μας, την ανάγκη να ανήκουμε και να αντικατοπτριζόμαστε στους άλλους.
Γραμμένο σε έναν διαχρονικό ποιητικό τόνο, το βιβλίο προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις. Μπορεί να διαβαστεί σαν μια στοργική αγκαλιά προς το εσωτερικό παιδί, σαν μια ιστορία αποδοχής της διαφορετικότητας και, πάνω απ’ όλα, σαν ένα πανανθρώπινο ταξίδι προς την ανακάλυψη της πιο αυθεντικής μας ταυτότητας. Σ’ αυτό το ταξίδι, σ’ έναν κόσμο που προσπαθεί να μας κόψει και να μας ράψει στα μέτρα του, έχουμε κάποιες φορές την ευτυχία να συναντάμε και τα ραφτάκια της ζωής μας, που αντί να μας αλλάξουν μας μεταμορφώνουν στον πιο δυνατό μας εαυτό και μπαλώνουν με το δικό τους υλικό τα τραύματά μας.
 

 
Από την πρώτη κυκλοφορία του, τον Νοέμβριο του 2024, Το μεταξένιο εντυπωσίασε κριτικούς, παιδιά και ενήλικες, αναδεικνύοντας τη μοναδική του ιδιότητα ως ενός διηλικιακού βιβλίου που προκαλεί κάθε αναγνώστη να ξεκλειδώσει διαφορετικά συναισθηματικά επίπεδα. Μέσα σε μόλις δύο μήνες η ιστορία του Κυριάκου Χαρίτου εξασφάλισε δύο μεταφραστικές συμφωνίες, δίνοντας στο Μεταξένιο το εισιτήριο για να ταξιδέψει, να αγγίξει και να συνομιλήσει με ακόμα περισσότερα παιδιά.
Συγκεκριμένα, το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο MIMebù, τμήμα του φημισμένου Mimesis Group (MIM Edizioni S.r.l.), που επιλέγει βιβλία με υπέροχες εικονογραφήσεις και στόχο την προώθηση της ελεύθερης σκέψης χωρίς προκαταλήψεις. Στη Νότια Κορέα τα μεταφραστικά δικαιώματα απέκτησε ο εκδοτικός οίκος Seonaoe’s Books, στη Σεούλ, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για την ευκαιρία που του δίνεται να προσφέρει τέτοιου είδους αφηγήματα και στους αναγνώστες του.
 

 
Ακούστε το podcast με τον Κυριάκο Χαρίτο να μιλάει για το βιβλίο Το μεταξένιο στην Πέπη Νικολοπούλου και τον Στέλιο Παρρή
 
«Πρόσεχε τη βροχή, τα δάκρυα, τις πινέζες, τα τριαντάφυλλα, τα φιλιά, την πολλή δροσιά, την παγωμένη ξαστεριά. Μα πιο πολύ από όλα, μα πάνω από όλα, πρόσεχε τους ανθρώπους», του ψιθύριζε τα βράδια η «μεταξομάνα» του πριν κοιμηθεί.
Μα μια νύχτα, κάτι μέσα του αλλάζει. Μια μικρή σπίθα θάρρους τον οδηγεί σε μια γιορτή. Θέλει να ζήσει, να γευτεί, να βουτήξει, να ακούσει και να δει. Αυτή είναι η στιγμή του. Εκεί, όλα έντονα, διαφορετικά, λίγο περίπλοκα, εκρηκτικά, ένα σωστό καρναβάλι, ένα λούνα παρκ εικόνων, ένα roller coaster αισθήσεων, συχνά τρομακτικών, ξένων, διαφορετικών. Εκεί θα απολέσει κομμάτια του εαυτού του. Οι μεταξένιες του κλωστές θα σπάσουν, θρυμματισμένο το προστατευτικό κουκούλι, σκισμένο, διαλυμένο, ξεφτισμένο. Και εκείνο πεταμένο, παρατημένο και ανήμπορο στην άκρη του δρόμου.The post «Το μεταξένιο» ανοίγει τα φτερά του και ξεκινά για μακρινά ταξίδια στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα appeared first on ελculture.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...