Τελευταία νέα
Κρας τεστ για τον ΣΥΡΙΖΑ το Συνέδριο – Οι εύθραυστες ισορροπίες και οι φήμες για εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ Η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ινδία – Οι επενδύσεις σε πρώτο πλάνο ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιτικό θράσος από την Νίκη Κεραμέως για την επιστολική ψήφο» ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο πολιτικής εργαλειοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού η επιστολή Κεραμέως Ο Αλέξης Τσίπρας στις εξέδρες της Λεωφόρου παρακολούθησε τον αγώνα Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ Πού θα σταματήσει ο κατήφορος; Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα των θεματικών συζητήσεων Βελτιωτικές αλλαγές στο ν/σ για τον νέο ποινικό κώδικα κατέθεσε ο Φλωρίδης Ο Κώστας Βαξεβάνης ανέβασε φωτογραφία και διέσυρε χωρίς προηγούμενο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη (pic) Βορίδης για διαχείριση απορριμμάτων: «Έχουμε αρκετή δουλειά» Άδικος αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τον πολύ κατώτερο Παναθηναϊκό που προκρίθηκε κατά… λάθος Το πρόγραμμα των θεματικών συζητήσεων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Το Υπ. Μετανάστευσης & Ασύλου στην 81ησυνεδρίαση του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής

Δεκέμβρης 30, 2023

Ενόψει ανάληψης από την Ελλάδα της ετήσιας Προεδρίας, για το 2024, της Διευθύνουσας Ομάδας του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (International Centre for Migration Policy Development/ICMPD), αντιπροσωπεία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου συμμετείχε στην 81η συνεδρίαση της Διευθύνουσας Ομάδας του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, 19-20 Δεκεμβρίου 2023, υπό την τρέχουσα Τουρκική Προεδρία.

Τη χώρα μας εκπροσώπησεο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ως επικεφαλής εθνικής αντιπροσωπείαςστην οποία συμμετείχαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής &Διεθνούς Συνεργασίας, κα Αγγελική Γραμματικοπούλου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ίδιας Διεύθυνσης, κα Κορνηλία Ράντικ και αρμόδια στελέχη του εν λόγω Τμήματος, κυρίες Ελένη Μόρφη και Ελεάνα Κυπριωτάκη.

Αντικείμενα της συνεδρίασης αποτέλεσαν το έργο του ICMPD κατά το τρέχον έτος, οι σχετικές θεσμικές εξελίξεις, δράσεις και επιτεύγματα, καθώς καιη κατάσταση στις διάφορες μεταναστευτικές οδούς και οι τρέχουσες πρακτικές, προκλήσεις και προτεραιότητες των κρατών μελών στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου. Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος του Οργανισμού στη διαμόρφωση και υλοποίηση κατάλληλων στρατηγικών ανταπόκρισηςστο τρέχον ασταθές μεταναστευτικό περιβάλλον, ενώ τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες για την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε το πρόγραμμα, τις προτεραιότητες της χώρας μας καθώς και τις πρωτοβουλίες τις οποίες σκοπεύει να αναλάβει στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας για το 2024, η οποία θα αποτελέσει, επίσης, ευκαιρία προβολής των θέσεων της χώρας μας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στο πεδίο της μετανάστευσης.Η Ελληνική αντιπροσωπεία είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή του ICMPD, κ.Michael Spindelegger και συνεργάτες του, ενώ έλαβε χώρα σύντομη τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Διευθύνουσας Ομάδας από τον Πρόεδρο Διαχείρισης της Μετανάστευσης (PMM) στο Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας κ. AtillaTorosστον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη.

Σημειώνεται ότι σκοπός του ICMPD, ο οποίος αριθμεί 20 κράτη μέλη έως σήμερα, είναι η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και της έρευνας στον τομέα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα προσχώρησε στον Οργανισμό το 2021 με το ν.4840/2021 (Α΄186) και έκτοτε συμμετέχει συστηματικά στις συνεδριάσεις της Διευθύνουσας Ομάδας, η οποία εποπτεύει το έργο του και λαμβάνειαποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Παράλληλα, η Ελλάδα συνεργάζεται με τον ICMPD σε περιφερειακά προγράμματα με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι μεταναστευτικές ροές και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, οι οποίες συμβάλουν στην επίτευξη εθνικών στόχων στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης...