Τελευταία νέα
Οξύνουν το κλίμα-Σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ-«Ύποπτα παιχνίδια» Δ. Κουτσούμπας: «Ο καπιταλισμός σε τέτοια σήψη, που δικαιώματα αμφισβητούνται» Κουτσούμπας: Έφτασε η καπιταλιστική κοινωνία σε τέτοια σήψη, που δικαιώματα όπως η άμβλωση αμφισβητούνται Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι ξεζούμισε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση» Γ. Βαρουφάκης: «Δεν μας ενδιαφέρει το μετεκλογικό αλισβερίσι» Αλέξης Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης ασκεί μια ΙΧ εξωτερική πολιτική» Πετυχημένη εκδήλωση στα Χανιά για «την παιδεία των αναγκών μας» (φωτογραφίες) Αλ. Τσίπρας: Θέλω να δηλώσω προς όλους τους νομείς και διανομείς του δημόσιου χρήματος ότι μετά τις εκλογές, το πάρτι θα τελειώσει Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων Αθήνα: Τούρκος πολιτικός άνοιξε την τουρκική σημαία μπροστά στην Βουλή (φωτο) ΚΚΕ: «Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα αποτελέσει “αιχμή του δόρατος” για την περαιτέρω κλιμάκωση της ΝΑΤΟϊκής επιθετικότητας εναντίον των λαών» ΣΥΡΙΖΑ: «Όλοι γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για τη ρήτρα της ληστείας»

Το “North Stream 2” διαιρεί το ΝΑΤΟ

26/03/2021

Η Αμερική και η Γερμανία, δύο βασικοί διατλαντικοί στρατιωτικοί-πολιτικοί εταίροι από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν από καιρό σκεφτεί εντελώς διαφορετικά για το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας-Δυτικής Ευρώπης Nord Stream 2. Η τελευταία συνέπεια αυτής της ρήξης μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου είναι η ανακοίνωση του Jens Stoltenberg, Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία διχάζεται λόγω της υπόθεσης «North Stream 2». “Στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το έργο” North Stream 2 “… Δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλοι σύμμαχοι είναι επίσης επικριτικοί, αλλά ορισμένοι σύμμαχοι έχουν διαφορετικές απόψεις. “Δεν έχουμε θέση βάσει συναίνεσης στο Nord Stream 2”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ την Τρίτη το βράδυ, στο τέλος της πρώτης ημέρας μιας διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η αναζήτηση “συναίνεσης” για το “North Stream 2” δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του ΝΑΤΟ, ούτε για μεμονωμένα ηγετικά μέλη.

“Είμαι πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ έχει αποδείξει με την πάροδο των ετών ότι είμαστε ικανοί να παραμείνουμε δεσμευμένοι στο βασικό μας πράγμα, το οποίο είναι η προστασία και η υπεράσπιση, παρά το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχουν διαφορές”, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον νέο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Anthony Blinken, ο οποίος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης Joseph Biden να “ανανεώσει τη συνεργασία και να αναζωογονήσει τη συμμαχία”. Ειδικά μετά από τέσσερα χρόνια διαφωνιων του Ντόναλντ Τραμπ με ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ειδικά με τη Γερμανία και την καγκελάριο της Άνγκελα Μέρκελ.

Στις Βρυξέλλες, ο Blinken, με την ετοιμότητα για «ανανέωση και αναζωογόνηση των σχέσεων» εντός του ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή, αναφέρεται έντονα στο «North Stream 2».

“Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πολύ ξεκάθαρος, πιστεύει ότι ο αγωγός είναι κακή ιδέα, κακός για την Ευρώπη, κακός για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τελικά, σε αντίθεση με τους στόχους ασφαλείας της ίδιας της Ευρώπης. “(Ο αγωγός) έχει τη δυνατότητα να υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και ορισμένων στενών εταίρων και συμμάχων”, επανέλαβε ο Blinken στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι οι νόμοι των ΗΠΑ διατάσσουν την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο “North Stream 2”. Στη συνέχεια, ο Blinken συναντήθηκε με τον Heik Mass, τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών. Η ολοκλήρωση του “North Stream 2” είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του Βερολίνου, δήλωσε ο Mas, πριν από τη συνάντηση με τον νέο Αμερικανό συνάδελφό του. Πίσω από τις ανακοινώσεις αυτών των αρχικών θέσεων του διαλόγου Blinken-Mas με τη μορφή «μάτι σε μάτι», οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο ισχυρότερων στρατιωτικών-οικονομικών και πολιτικών μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες.

Μετά από εκτεταμένες συνομιλίες (από το “North Stream 2” στο Αφγανιστάν), οι Blinken και Mas εξέδωσαν δύο διαφορετικές αποδείξεις. “Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken τόνισε την αντίσταση των ΗΠΑ σε αυτό το έργο”, δήλωσε ο Nick Price, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Mas και ο Blinken είχαν μια «πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF de. Με άλλα λόγια, δεν αξίζει να αναφερθεί για το Βερολίνο ότι το “North Stream 2” ήταν στο μενού της πρώτης συνάντησης μεταξύ Blinken και Mass..

Εν τω μεταξύ, αυτό που κάνει η Ουάσινγκτον ενάντια στο “North Stream 2” και πριν από τις 17 Μαΐου, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έρθει με έναν νέο κατάλογο για κυρώσεις – είναι αβέβαιο για τώρα. Στο Κάπιτωλιο είναι πεπεισμένοι ότι με αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συνεχίσουμε με έντονη πίεση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν και στη διοίκησή του.

“Αυτός ο αγωγός πρέπει να σταματήσει και η ηγεσία σας είναι απαραίτητη”, δήλωσε ο γερουσιαστής Bob Mendez, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ο Gene Shahin, πρόεδρος της επιτροπής υποεπιτροπής για την Ευρώπη, σε γραπτή προειδοποίηση προς τον Μπάιντεν.

“Εκτιμούμε και χαιρετίζουμε τις σημαντικές προσπάθειες των επαγγελματιών του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών και της κοινότητας πληροφοριών για τη διαμόρφωση προτάσεων για κυρώσεις που είναι βιώσιμες ενώπιον του αμερικανικού δικαστικού σώματος”. Εν πάση περιπτώσει, ενθαρρύνουμε την επιτάχυνση των προσπαθειών για τη διαμόρφωση ενός πακέτου ισχυρών κυρώσεων κατά του «North Stream 2», όπως υπαγορεύει η στιγμή », προειδοποίησε ο Μπάιντεν Μεντέζ και ο Σαχίν.

Το “North Stream 2” έχει ολοκληρωθεί κατά 95%, συμφωνούν οι σχετικές εκτιμήσεις στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Διαβάστε επίσης...