Τελευταία νέα
Δήλωση της ΠτΔ για την απώλεια του Αλ. Φασιανού Αλ. Τσίπρας: Η διαφθορά είναι σήμερα στη χώρα μας προστατευόμενο είδος – Εκείνοι που καταδιώκονται είναι οι αντίπαλοί της Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα στέκεται ολόψυχα στο πλευρό του Ιμβριακού ελληνισμού Η Γη της Ελιάς: Ο Στέφανος στο στόχαστρο του Αλέξη – Οι φαντασιώσεις με την Μυρτάλη και το ξέσπασμα Διαδηλώσεις αγώνα για τον Σαχζάτ Λουκμάν Σπήλιος Λιβανός στο “Π”: Δίχτυ προστασίας στους αδύναμους συμπολίτες μας Ο.Λαφοντέν: «Όλες οι προσδοκίες που υπήρχαν με τον εμβολιασμό δεν επιβεβαιώθηκαν» Κ. Σακελλαροπούλου: Θέλουμε συνύπαρξη με την Τουρκία αλλά έχουμε χρέος στη μνήμη Τρύφων Αλεξιάδης στο Kontra News 10: Προεκλογικά έταζαν θα πάρετε διπλάσια από την ανάπτυξη τώρα… Τουρκία: Εκδίωξε το Nautical Geo από κυπριακή ΑΟΖ!-Ντροπή! Απούσα η Ελλάδα Η κατάρρευση του ΕΣΥ «σκοτώνει»: 78 θάνατοι-686 διασωληνωμένοι ΚΚΕ: Δεν θυσιάζουμε την υγεία για των κερδών την «ανοσία» – 10 προτάσεις

Τ. Ελευθεριάδου: Οι πολίτες εξακολουθούν να σηκώνουν το βάρος της κάλυψης των απωλειών λόγω φοροδιαφυγής

 Ιανουάριος 11, 2022

Τ. Ελευθεριάδου: Οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να σηκώνουν το βάρος της κάλυψης των απωλειών λόγω φοροδιαφυγής

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα στη συζήτηση για την «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας και την αποφυγή της φοροδιαφυγής» τοποθετήθηκε ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η βουλεύτρια Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου.

Αναφέρθηκε, αρχικά, στις εξελίξεις στο θέμα των Πετρελαίων Καβάλας, καθώς σήμερα απολύθηκαν 24 εργαζόμενοι, 7 εκ των οποίων χωρίς αποζημίωση όντας μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων. Υπενθύμισε ότι η εν λόγω εταιρεία έλαβε προσφάτως, με ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δάνειο 90,5 εκ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Σε ό,τι αφορά την υπό ψήφιση Σύμβαση, σημείωσε ότι υπεγράφη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν ο πρώτος αρμόδιους Υπουργός που επισκέφτηκε την Σιγκαπούρη. Μάλιστα, το 2017 συστάθηκε η ελληνική Πρεσβεία στη Σιγκαπούρη, με στόχο την ενεργό παρουσία της Ελλάδας σε μία χώρα με σημαντική διεθνή οικονομική δραστηριότητα και με την οποία, οι σχέσεις στον τομέα (κυρίως) της Ναυτιλίας προμηνύονταν ευοίωνες. Άλλωστε, σημείωσε ότι η Σιγκαπούρη ήταν σημείο-κλειδί για την Ε.Ε., καθώς πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να τοποθετήσουν εκεί την έδρα τους, ως πλατφόρμα εισόδου στη ΝΑ Ασία και τον Ειρηνικό. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το 2019 οι εξαγωγές προς τη χώρα της Ασίας και οι εισαγωγές από αυτήν είχαν εκτοξευτεί στα ύψη.

Ήταν, όπως τόνισε, επιτακτική η ανάγκη να υπογραφεί η υπό συζήτηση Σύμβαση, ώστε να αποτραπεί από τη μια η εφαρμογή διπλής φορολογίας εταιρειών και φυσικών προσώπων, και από την άλλη να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή, πάντα με κριτήριο και στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Η κ. Ελευθεριάδου σημείωσε ότι η διπλή φορολογία στέκεται εμπόδιο στις εμπορικές σχέσεις, ειδικότερα δε όταν αυτές αφορούν στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών και στην κίνηση κεφαλαίων και προσώπων, ευνοώντας με τον τρόπο αυτή τη φοροδιαφυγή.

Ανέφερε ότι με την υπό συζήτηση Σύμβαση δημιουργείται για τις δυο χώρες ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, που ενθαρρύνει το μεταξύ τους εμπόριο. Τόνισε, ότι αναμένεται να διευρυνθεί η φορολογική βάση, γεγονός που θα ‘χει ως αποτέλεσμα την απόδοση περισσότερων εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό. Συμπλήρωσε, ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής παραμένει μεγάλο αγκάθι για την Ελλάδα, παραθέτοντας τα στοιχεία της Κομισιόν τα οποία αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο χάθηκαν 5,3 δισ. από ΦΠΑ, ενώ άγνωστο παραμένει η επέκταση των επιπτώσεων του COVID-19 σ’ αυτόν τον τομέα. Το βάρος της κάλυψης του ελλείμματος λόγω της φοροδιαφυγής πέφτει στους πολίτες και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω άλλων φόρων που καλούνται να πληρώσουν για ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες.

Κατέληξε τονίζοντας ότι η άνθηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα δεν συνδέεται με την δήθεν «κουλτούρα» των πολιτών να κλέβουν το κράτος, αλλά στην απροθυμία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσουν το απαραίτητο πλαίσιο προστασίας, καθώς και στην ατιμωρησία μεγαλοφοροφυγάδων, αναφερόμενη στη λίστα Λαγκάρντ, στα Paradise Paper κτλ.

Διαβάστε επίσης...