Τελευταία νέα
Νίκος Παππάς: “Η ΝΔ επιδεικνύει θράσος απέναντι στον λαό και εθελοδουλία απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Απάλλαξε τα κανάλια από το 97,5% της τρίτης δόσης…” Ματαίωσαν την προμήθεια 700 νέων λεωφορείων που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η Περιφέρεια με Δούρου και έδωσαν 50 εκατ. για σαράβαλα όταν η αγορά καινούργιων θα κόστιζε 61 εκατ. ΥΠΕΞ: Απαράδεκτα μυθεύματα τα περί υπόθαλψης τρομοκρατών Η κίνηση fair -play του Καραμανλή και γιατί ένωσε το νήμα της δικής του πολιτικής με το νήμα της κυβέρνησης Σαμαρά! Νέα πρόκληση Αλτούν: Η Ελλάδα αποτελεί καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Οι μεγάλες δυσκολίες και το παράθυρο ελπίδας Μητσοτάκης: “Σοκάρει η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ-Ζήτησα την γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης” Επιτέλους! Αφού σοκαρίστηκε όλη η Ελλάδα και η Ευρώπη από την εν ψυχρώ δολοφονία μέρα-μεσημέρι του δημοσιογράφου Γ. Καραιβάζ, 24 ώρες μετά … σοκαρίστηκε κι ο Πρωθυπουργός! Το tweet του κ Μητσοτάκη Μητσοτάκης: Ζήτησα από τον Χρυσοχοΐδη τη γρήγορη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ Δυο καραμανλικοί κατά Σημίτη και Μητσοτάκη Σοκαρισμένη και η αμερικανική πρεσβεία από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γ. Καραιβάζ μέρα μεσημέρι στο δρόμο στην Αθήνα! Το μήνυμα στο twitter Μητσοτάκης για Καραϊβάζ: Συνάντησα τον Μ. Χρυσοχοΐδη για να ζητήσω τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης

Υπουργειο Παιδειας:Η Εκπαίδευση των Παιδιών Προσφύγων/Μεταναστών, αποτελεί προτεραιότητα.

01/03/2021

WhatsApp Image 2021 02 28 at 5.05.59 PM

Το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2021, στην οποία συμμετείχαν 20 Οργανώσεις (ΜΚΟ) Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδικής Προστασίας.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να συζητηθεί το ευαίσθητο και εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της Εκπαίδευσης Παιδιών Προσφύγων/Μεταναστών. Οι συμμετέχοντες διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους και έθεσαν ερωτήματα που επικεντρώθηκαν σε ζητήματα σχετικά με:

1.τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης προσφύγων/μεταναστών,

2.τις προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε και λόγω των δυσμενών υγειονομικών συνθηκών,

3.τα οφέλη που θα προκύψουν από συνέργειες με φορείς και οργανισμούς,

4.την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα αποδοχής και εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων/μεταναστών,

5.την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των κοινοτήτων προσφύγων/μεταναστών για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των παιδιών τους στο αγαθό της εκπαίδευσης.

Η Γ.Γ. θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό στην εορτή των Θεοφανίων στη Νάξο | esos.gr

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ, Σίσσυ Γκίκα αφού καλωσόρισε το Γενικό Γραμματέα Υποδοχής και Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνο Λογοθέτη και τους λοιπούς συμμετέχοντες τόνισε ότι: «Η Εκπαίδευση των Παιδιών Προσφύγων/Μεταναστών, αποτελεί για εμάς, ως ΥΠΑΙΘ, προτεραιότητα, δεδομένου ότι συνάδει με το όραμά μας για ποιοτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΙΘ διασφαλίζει την συμπερίληψη των παιδιών πολιτών τρίτων χωρών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχοντας θέσει ως βασικούς στρατηγικούς στόχους:

 • τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση που συνιστά βασικό ανθρώπινο δικαίωμα κάθε παιδιού
 • την υποχρεωτική εγγραφή και ενσωμάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία παιδιών προσφύγων/μεταναστών
 • την ενίσχυση Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων – ΔΥΕΠ, καθώς και Τάξεων Υποδοχής – ΖΕΠ με αντίστοιχες προσλήψεις και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.

Κεντρικός άξονας μας είναι η διαμόρφωση ενός ασφαλούς, συμπεριληπτικού, μαθησιακού περιβάλλοντος, το οποίο θα προωθήσει την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνική πραγματικότητα της χώρας υποδοχής, αποβλέποντας μακροπρόθεσμα στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Για αυτό το λόγο δημιουργούμε φιλικά σχολικά περιβάλλοντα, επιμορφώνουμε τους εκπαιδευτικούς και εξασφαλίζουμε υλικούς και ανθρώπινους πόρους ώστε κάθε μαθητής πρόσφυγας/μετανάστης να μην αποκλεισθεί από το αγαθό της εκπαίδευσης.

Έτσι εκπληρώνονται οι στόχοι μας: ίσες ευκαιρίες για όλους, αποδοχή της ετερότητας, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και θέτουμε τα θεμέλια για την αποτελεσματικότερη επίτευξη του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ισότιμης πρόσβασης και ίσων ευκαιριών.

Επιπλέον, με γνώμονα το μέγιστο δυνατό όφελος για τα παιδιά προσφύγων/μεταναστών, έχουμε συστήσει την Ομάδα Συνεργασίας του ΥΠΑΙΘ με το ΙΕΠ, τη UNICEF, τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία έχει ήδη αρχίσει να παράγει ένα σπουδαίο έργο αναγνωρίσιμο από εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς και φορείς.

Οι συμμετέχοντες έθεσαν ερωτήσεις στους δύο Γενικούς Γραμματείς και την Υπηρεσία και διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος ενώ συγχρόνως προτάθηκε από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ νέα συνάντηση περί τα τέλη του μήνα. Όλες οι πλευρές αναγνώρισαν την πολιτική βούληση για βελτιώσεις και τη συνεχή προσπάθεια για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι παρακάτω Οργανώσεις (ΜΚΟ), Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδικής Προστασίας:

 1. ActionAid Eλλάς
 2. ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
 3. Changemakers Lab
 4. Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC Greece)
 5. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
 6. ECHO100PLUS
 7. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
 8. Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
 9. Έλιξ
 10. Equal Rights Beyond Borders
 11. HumanRights360
 12. Κάριτας Ελλάς
 13. Κέντρο Ίριδα
 14. Legal Centre Lesvos
 15. Μelissa Network
 16. ΜΕΤΑδραση- Δράση για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη
 17. SolidarityNow
 18. Still I Rise
 19. Symbiosis-School of Political Studies, Council of Europe Network of Schools
 20. Terre des hommes Hellas (Γη των ανθρώπων/ Τdh Hellas)

Διαβάστε επίσης...