Τελευταία νέα
ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιτικό θράσος από την Νίκη Κεραμέως για την επιστολική ψήφο» ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο πολιτικής εργαλειοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού η επιστολή Κεραμέως Ο Αλέξης Τσίπρας στις εξέδρες της Λεωφόρου παρακολούθησε τον αγώνα Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ Πού θα σταματήσει ο κατήφορος; Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα των θεματικών συζητήσεων Βελτιωτικές αλλαγές στο ν/σ για τον νέο ποινικό κώδικα κατέθεσε ο Φλωρίδης Ο Κώστας Βαξεβάνης ανέβασε φωτογραφία και διέσυρε χωρίς προηγούμενο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη (pic) Βορίδης για διαχείριση απορριμμάτων: «Έχουμε αρκετή δουλειά» Άδικος αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τον πολύ κατώτερο Παναθηναϊκό που προκρίθηκε κατά… λάθος Το πρόγραμμα των θεματικών συζητήσεων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Ο Πάνος Ρήγας θα είναι ο πρόεδρος του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Μετανιωμένος εμφανίζεται ο Κυρ. Πιερρακάκης

Φρ. Παρασύρης: Να προχωρήσει η πολιτεία στη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας των Αστυνομικών

Δεκέμβρης 30, 2023

Την ανάγκη για άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας των Ελλήνων Αστυνομικών, θέτει με επίταση ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου, του ΚΙΝΑΛ καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 

«Τα τελευταία τραγικά γεγονότα, με το θάνατο δύο αστυνομικών σοκάρουν το πανελλήνιο. Μια σκληρή πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται και στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Αστυνομίας «Από την ενοποίηση του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας το έτος 1984 έως σήμερα έχουν τραυματιστεί θανάσιμα εκατόν σαράντα τέσσερις (144) αστυνομικοί συνεπεία τρομοκρατικών ενεργειών, ένοπλων συμπλοκών, τροχαίων και άλλων ατυχημάτων εν ώρα Υπηρεσίας». Τονίζεται ότι στον θλιβερό αυτό κατάλογο δεν έχουν συμπεριληφθεί οι νεκροί αστυνομικοί, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος το τρέχον έτος 2024 και οι οποίοι ανέρχονται στους τέσσερις (4)», επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο Φραγκίσκος Παρασύρης απευθυνόμενος στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας των αστυνομικών, παραμένει μια διαχρονική εκκρεμότητα της πολιτείας, απέναντι σε ανθρώπους, οι οποίοι καθημερινά εκτίθενται σε αστάθμητους κινδύνους, προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους έχει αναθέσει η Ελληνική Πολιτεία».  

Στην ερώτηση, υπενθυμίζει στον Υπουργό, ότι ο προκάτοχός του, από το βήμα του 33ΟΥ Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, είχε δηλώσει αναφερόμενος στο ποσό των 600 ευρώ που είχε δοθεί στους αστυνομικούς το Δεκέμβριο του 2022 για την υπερεργασία, πως πρόκειται για το «πρόπλασμα της λύσης που πρέπει να δοθεί».

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, τονίζοντας πως το  επάγγελμα του Αστυνομικού είναι κατ΄ εξοχήν επικίνδυνο. Ότι η αναγνώρισή του πρέπει να θεωρείται  δεδομένη, αλλά προϋποθέτει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων. Ότι πρόκειται για ένα αίτημα διαχρονικό, από την πλευρά των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ  παρά τις δεσμεύσεις, κατά καιρούς, για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος, δεν έχει ληφθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία και βεβαίως επειδή τα περιστατικά τραυματισμού ή και της απώλειας ζωής των Αστυνομικών συνεχίζονται, ερωτά τον Υπουργό αν σκοπεύει να αναλάβει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας των Αστυνομικών (με όλες τις αλλαγές που θα επιφέρει μια τέτοια πρωτοβουλία στα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά ζητήματα), ως ελάχιστη και επιβεβλημένη πράξη αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς και των θυσιών τους στην πατρίδα και την κοινωνία. Δεν παραλείπει, βέβαια, να τονίσει και την ανάγκη για τη λήψη όλων των μέτρων (προμήθεια ατομικού εξοπλισμού προστασίας, ανανέωση μηχανοκίνητου στόλου κ.α.), προκειμένου να μειωθεί η έκθεση σε κίνδυνο των Αστυνομικών.