Αύγουστος 25,2021
Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τρεις μήνες πριν μας διαβεβαιώνατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, η χώρα ανοίγει στον τουρισμό με ασφάλεια και το επιτελικό σας κράτος είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.
Σήμερα είναι φανερό ότι αποτύχατε σε όλα τα επίπεδα.
Η πανδημία είναι εδώ ξανά απειλητική. Χθες ανακοινώθηκαν κρούσματα ρεκόρ.
Δεν πιάσατε τους στόχους που και οι ίδιοι θέσατε στους εμβολιασμούς. Χθες ανακοινώσατε νέα μέτρα που θα κριθούν στην πράξη από την ύπαρξη και λειτουργία αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχου από τους μηχανισμούς τους Κράτους.
Κάτι που μέχρι τώρα και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες δεν υπήρξε.
Έχετε ευθύνη για τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό.
Δεν έχετε ενισχύσει ακόμα το ΕΣΥ.
Δεν πείσατε αλλά διχάσατε τους πολίτες.
Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του Φθινοπώρου του 20.
Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής.
Αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους.
Το Κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε.
Κανένα σύστημα πρόληψης δεν υπήρχε και η έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων οδήγησε σε ένα τραγικό αλαλούμ με αποτέλεσμα κάτοικοι, εθελοντές και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης με αγωνία να φωνάζουν επί ημέρες ότι παλεύουν μόνοι τους.
Οι πυρκαγιές κ.Μητσοτάκη δεν σβήνονται με επικοινωνιακά shows.
Οι δικαιολογίες και η προσχηματική σας συγνώμη δεν πείθουν.
Οι ευθύνες σας είναι μεγάλες και επιμένουμε να αποδοθούν με την απομάκρυνση από τις θέσεις τους των αρμοδίων υπουργών. Πότε θα το κάνετε αυτό; Ήρθατε σήμερα εδώ να μας πείτε ότι πετύχατε τους στόχους σας. Με τα δάση να καπνίζουν, με τα δάση να πεθαίνουν. Με την οργή και την αγανάκτηση στην ελληνική κοινωνία. Το μόνο που έχω να σας πω μετά την θεωρία που αναπτύξατε για τα όποια ορφανά λάθη υπάρχουν, ότι από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο.
Για τη ΝΔ όμως πάντα φταίνε οι άλλοι.
Το 2007 έφταιγε μας είπατε ο «στρατηγός άνεμος» και κάνατε εκλογές πάνω στα αποκαΐδια και στους νεκρούς, μοιράζοντας χιλιάδες ευρώ.
Το 2021 που είχε άπνοια θυμηθήκατε την «κλιματική κρίση». Αλλά δεν μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη στην Ευρώπη στις καμένες εκτάσεις ανά πυρκαγιά σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές. Οι άλλες χώρες της Μεσογείου θίγονται λιγότερο από την κλιματική κρίση;
Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν.
8,5 φορές πιο πολλές από τις προηγούμενες χρονιές
Χάθηκαν δάση, σπίτια, καλλιέργειες.
Στην Εύβοια, στην Ηλεία, στη Γορτυνία, στην Β. Αττική, στην Αχαΐα, στα Βίλια, στην Μεσσηνία, στην Μάνη.
Σε αρκετές από αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, αισθάνονται ότι το μέλλον τους «κάηκε» στα συντρίμμια. Καταστράφηκε η παραγωγική βάση, δεν θα έχουν δουλειά για χρόνια.
Επισκέφθηκα η ίδια τις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές.
Η λέξη που κυριαρχεί στα χείλη όλων είναι μία, εγκατάλειψη.
Τα όσα μας είπατε στην πρωτολογία σας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητά, με τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, με τα αποτελέσματα της δουλειάς των Υπουργών σας, με τα όσα νιώθουν οι κάτοικοι των περιοχών και δεν το νιώθουν απλά, το βλέπουν, το βιώνουν για δεκαετίες.
Εκλιπαρούσαν για βοήθεια, για περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα και κυρίως περισσότερα εναέρια μέσα.
Καταγγέλλουν την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Δεν ακούστηκε η φωνή των ντόπιων που γνώριζαν που έπρεπε να τη σταματήσουν με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές οι φωτιές να σβήσουν στη θάλασσα.
Ειπώθηκε ήδη, αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ ξανά. Δεν κάνουμε μόνο εμείς κριτική. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, δικό σας στέλεχος, κατήγγειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης. Οφείλετε μία απάντηση γι’ αυτό κ. Πρωθυπουργέ. Θα πρέπει να τον καλέσετε να τεκμηριώσει την καταγγελία του. Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε η δικαιοσύνη να τον καλέσει. Εκτός αν εσείς ο ίδιος θεωρείτε ότι δεν είναι σοβαρό πρόσωπο για να έχουν βάση τα όσα λέει. Τοποθετηθείτε και πάρτε θέση.
Μας είπατε ότι φέτος είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη χρονιά. Πόσα τελικά επιχειρούσαν και πόσα επιχειρήσουν σε κάθε περιοχή.
Ποιος αποφάσιζε στο κέντρο επιχειρήσεων για την κατανομή των εναέριων μέσων; Γιατί σε όσες συνεντεύξεις δόθηκαν, απαντήσεις δεν πήραμε.
15 Ιουνίου, στην κοινή συνέντευξη τύπου οι Υπουργοί σας κ.Χρυσοχοίδης και Χαρδαλιάς δήλωναν:
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα ήθελα, πρώτα από όλα, να υπογραμμίσω ότι έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρα μας, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό μας. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι έχει γίνει μια πρότυπη δουλειά όσον αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος για την πυροπροστασία στη χώρα μας. Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση – με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό. Σκοπός όλων μας είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Όχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει.
Ο Υφυπουργός πολιτικής προστασίας:
Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σχεδιασμό μας. Ένα σχεδιασμό στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση. Καθώς όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται και η κατάσβεση, πριν προλάβει η φωτιά να εξαπλωθεί.
Είναι η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας αρρυθμίες και αγκυλώσεις που ταλανίζουν χρόνια το σύστημα πρόληψης στη χώρα μας, και να επιλυθούν επιτέλους θέματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων, με τη συμβολή και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και αυτών που τους εποπτεύουν».
Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο.
Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Μαζί με τα καμένα χάθηκε και η πολιτική ευθιξία.
Κ.Μητσοτάκη,
στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναδείχθηκαν τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα στο ισχύον τότε Σύστημα Πολιτικής Προστασίας.
Ποιος έχει την ευθύνη που μετά από 2 χρόνια δικής σας διακυβέρνησης ισχύει ουσιαστικά το ίδιο σύστημα αφού ο νόμος Ν.4662/2020 που εσείς ψηφίσατε έμεινε στα χαρτιά και δεν εφαρμόζεται ακόμα;
Με λίγα λόγια όχι μόνο αναβαθμίσατε τους επιχειρησιακά υπευθύνους και υπόλογους αλλά διατηρήσατε και το ίδιο σύστημα διαχείρισης της πυρκαγιάς στο Μάτι. Ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό.
Κύριε Μητσοτάκη,
Ήταν πράγματι η προτεραιότητα να μην θρηνήσουμε θύματα.
Όμως μόνο η εκκένωση των περιοχών, με ταυτόχρονη εγκατάλειψη σπιτιών, καλλιεργειών, δασών δεν αποτελεί σοβαρό σχέδιο για ένα ευνομούμενο κράτος.
Δεν είναι υπεύθυνη στάση η απόφαση «σώζουμε ζωές με τα υπόλοιπα δεν ασχολούμαστε καν».
Επιλέγετε να βάλετε το πήχη χαμηλά. Σας ενδιαφέρει μόνο η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε τραγικά γεγονότα.
Και κατανοώ τη δυσκολία της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και θα περίμενα έστω και τώρα μία λέξη αυτοκριτικής για τα όσα έχουν γίνει. Η λέξη αυτοκριτική δεν ακούστηκε ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τα όσα τραγικά έχουμε ζήσει σε αυτό τον τόπο.
Η κοινωνία όμως δεν σας ψήφισε γι αυτό.
Οι πολίτες περίμεναν αυτό που υποσχεθήκατε. Ότι θα αισθάνονται ασφαλείς. Αποτύχατε όμως κ.Μητσοτάκη.
Το δήθεν επιτελικό σας κράτος , που χτίζατε επικοινωνιακά, κατέρρευσε.
Ότι στραβά αρμενίζατε ήταν φανερό πριν ακόμα από το εφιαλτικό 20ήμερο των μεγάλων πυρκαγιών.
Κάηκαν τα Γεράνεια στις 19 Μαΐου και δεν είχε ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν μισθωμένα πτητικά μέσα.
Στις 15/7/2021 τα επίσημα στοιχεία έδειχναν ότι μέχρι τότε – τους 2.5 πρώτους μήνες της αντιπυρικής περιόδου – οι καμένες εκτάσεις ήταν 118.460 στρ όταν ο μέσος όρος των 12 προηγούμενων χρόνων την αντίστοιχη περίοδο είναι 29.020 στρ, ποσοστό αύξησης δηλαδή πάνω από 400%.
Και εσείς με τους υπουργούς σας αυτοθαυμαζόσαστε δημόσια αντί να ανασκουμπωθείτε και να δείτε το πρόβλημα.
Η κλιματική κρίση είναι πραγματικό γεγονός, δεν είναι άλλοθι για την κυβερνητική σας ανεπάρκεια.
Απαιτεί αλλαγές παντού.
Η πολιτική προστασία έπρεπε να μετασχηματιστεί σε πολιτική δημόσιας ασφάλειας.
Σας το προτείναμε. Δεν το πράξατε.
Η «εθνική πολιτική μείωσης κινδύνου καταστροφών», έμεινε στα χαρτιά, ουδέποτε εκπονήθηκαν επιχειρησιακά σχέδια, ουδέποτε συστάθηκε ο αναγκαίος εθνικός μηχανισμός, ουδέποτε λειτούργησαν τα Περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας.
Όλα συγκεντρώνονται στην πολιτική ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, ακόμη και με παραγκωνισμό της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Και στο τέλος -απόδειξη αποτυχίας- αναστείλατε τα βασικά άρθρα του Νόμου, εκτός εκείνων που αφορούν το προσωπικό, για να κάνετε τα ρουσφέτια σας στην Πυροσβεστική.
Στο σύστημα πρόληψης και δασοπροστασίας οι ελλείψεις ήταν και είναι δραματικές.
·Υποχρηματοδότηση που φθάνει μόνο το 10% των αιτούμενων ποσών των δασικών υπηρεσιών και τραγική υποστελέχωση με δασονόμους. Αντί των 17,7 εκατομμυρίων ευρώ που ζητήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών, δόθηκαν μόνο 1,7 εκ. ευρώ.
·Αντιπυρικές ζώνες δεν υπήρχαν. Το ίδιο και δασικοί δρόμοι.
·Υποδομές (δεξαμενές, κρήνες κλπ) ελάχιστες και χωρίς γεννήτριες με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σε διακοπή ρεύματος.
·Καμία μέριμνα για καθαρισμό δασών και ρεμάτων.
·Έλλειψη εξειδικευμένου σχεδίου στην Πυροσβεστική για την δασοπυρόσβεση.
·Μπλεγμένες αρμοδιότητες πυροσβεστικής-δασαρχείων-αποκεντρωμένων διοικήσεων-που αντί αποτελεσματικής παρέμβασης οδήγησαν σε ένα απαράδεκτο πιγκ-πογκ επίρριψης ευθυνών.
Δεν υπήρξε συντονισμός και σχέδιο στις στιγμές της κρίσης.
Όταν εκδηλώνονταν πολλές εστίες πυρκαγιάς, δεν υπήρχε εξειδικευμένο σχέδιο δράσης και οι αρμόδιοι ακολουθούσαν ένα σύστημα –«γιουρούσι»-αναποτελεσματικό και εξοντωτικό για τους πυροσβέστες.
Οι καθυστερήσεις για παράδειγμα στην Εύβοια ήταν τραγικές,
Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν πολύ αργά, όταν η φωτιά είχε πια ξεφύγει.
Τα λάθη διαδέχτηκαν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να ξεφύγουν και να πάρουν διαστάσεις οι αναζωπυρώσεις στη Ζήρεια, στην Βαρυμπόμπη, στην Ηλεία κ.α. Προχθές πάλι και στα Βίλια.
Δεν υπήρχε κανένα κριτήριο, για τις αλλαγές στις προτεραιότητες δράσης των εναέριων ή των επίγειων μέσων.
Αλήθεια γιατί δεν βγήκε από την αρχή ο στρατός να περιφρουρεί τις περιοχές για αναζωπυρώσεις; Οι μεγαλύτερες καταστροφές ήταν από τις αναζωπυρώσεις. Γιατί οι μεγαλύτερες καταστροφές προήλθαν από αναζωπυρώσεις. Αφού είδατε τι έγινε στη Ζήρεια δεν προετοιμαστήκατε για τη Βαρυμπόμπη και θρηνήσαμε και την Εύβοια. Και δηλώνετε σήμερα ότι πετύχατε όλους τους στόχους; Δεν χωρά ούτε στη λογική τα όσα ακούσαμε από εσάς.
Ήταν ελλιπής ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση του προσωπικού. Στελέχωση με κομματικά κριτήρια.
Θαυμάζουμε τους Ρουμάνους για την άρτια οργάνωση τους, την ώρα που οι δικοί μας παλεύουν φιλότιμα αλλά με ασύρματους του προηγούμενου αιώνα.
Αλλά και η οργάνωση των Πυροσβεστικών υπηρεσιών απεδείχθη ανεπαρκής. Στην κατανομή του προσωπικού, αλλά και στις επιλογές των στελεχών που γίνονται πια με αμιγώς κομματικά κριτήρια.
Σας ρωτώ ευθέως πλέον ποιος φταίει; Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη;
Οι αρμόδιοι Υπουργοί είναι ακόμα στη θέση τους, δηλώνουν ότι τα έκαναν όλα καλά και μάλιστα μετά την πρώτη φωτιά στη Βαρυμπόμπη αλληλοσυγχαίρονταν, μιλώντας για «Καταπληκτική δουλειά που έφερε καρπούς». Είσαστε τόσο εκτός πραγματικότητας. Είναι όλα θέμα επικοινωνίας, τι εντυπώσεις θα δημιουργήσετε; Δεν μετράει το αποτέλεσμα;
Είχατε πει το 2018 μετά το ΜΑΤΙ,
«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη δίχως καμία παραίτηση. Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις, αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες .»
Εγώ συμφωνώ απολύτως με αυτά που είχατε πει. Εσείς; Συμφωνείτε τώρα κύριε Μητσοτάκη με τα λόγια σας; Διότι δεν το βλέπουμε στην πράξη. Φαίνεται διαφορετική η στάση σας τώρα, που είστε Πρωθυπουργός. Θυμίζει ακριβώς τη στάση που είχε ο προηγούμενος Πρωθυπουργός, ο οποίος και σήμερα παρουσιάζεται αμετανόητος. Σα να παίζετε ένα περίεργο παιχνίδι εσείς οι δύο το who is who. Τελικά όποιος από τη Νέα Δημοκρατία και το Σύριζα βρίσκεται σε αυτή τη θέση συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο; Τελικά αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της δημοκρατικής παράταξης. Εμείς νοιαζόμαστε και αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Έρχομαι τώρα στην επόμενη μέρα, σε αυτά που κατά την άποψη μας πρέπει να γίνουν. Η επόμενη μέρα απαιτεί συνεννόηση, δεν το κάνατε μέχρι τώρα, μετά από όλη αυτή την καταστροφή ελπίζω να δούμε κάτι να αλλάζει σε αυτό.
- Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων.
Είναι αναγκαία τα μέτρα ανακούφισης που εξαγγέλθηκαν, αλλά δεν αρκούν.
· Να καλυφθεί το απολεσθέν εισόδημα των αγροτών, κτηνοτρόφων, για 3-5 χρόνια. Και να δοθούν ενισχύσεις για να αναπληρωθεί το φυσικό, ζωικό κεφάλαιο. Ειδικό σχέδιο για τους ρητινοσυλλέκτες της Β. Ευβοίας που εξαφανίζεται το επάγγελμα τους.
· Ενισχύσεις και για τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν για μεγάλο διάστημα μετά την καταστροφή γιατί δεν θα έχουν πρώτη ύλη.
· Στεγαστική συνδρομή στο 100% για να ξανακτισθούν (ή επισκευασθούν) όλα τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές. Δεν αρκούν τα άτοκα δάνεια, δεν φέρουν ευθύνη οι πολίτες για τις ζημιές που υπέστησαν.
· Να ανασταλούν οι φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές υποχρεώσεις στις πληγείσες περιοχές.
· Ειδική μέριμνα χρειάζεται για τις αποζημιώσεις των δασεργατών και την κατά προτεραιότητα απασχόληση τους στα έργα αποκατάστασης.
· Σε κάθε περίπτωση να θεσμοθετηθεί ένα εγγυημένο εισόδημα για αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους που αποδεδειγμένα επλήγησαν, για όσο χρόνο χρειασθεί η απόδοση των μέτρων ανασυγκρότησης.
- Άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Συγκρότηση Εθνικού Σχεδίου Προστασίας από δασικές πυρκαγιές. Αναδασώσεις.
Όλες οι καμένες περιοχές να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες…..
Να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι εργασίες στα καμένα για να αποφύγουμε νέες καταστροφές από τις βροχές του Φθινοπώρου.
Να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι για τα αναγκαία έργα.
Εκτεταμένο πρόγραμμα έργων πρόληψης, με δασικούς δρόμους αντιπυρικές ζώνες, δημιουργία επαρκών δεξαμενών με γεννήτριες και υπογειοποίηση του δικτύου της ενέργειας.
Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης των δασών με στοχευμένη μείωση της καύσιμης ύλης για την μείωση των κινδύνων.
Εκπαίδευση φορέων και κατοίκων και τοπικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
- Δημιουργία συστήματος «Δημόσιας Ασφάλειας» για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων. Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.
Σύστημα δημόσιας ασφάλειας σημαίνει:
Ύπαρξη μιας οριζόντιας δομής (μια αναβαθμισμένη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) που θα σχεδιάζει, θα παρακολουθεί την εφαρμογή και θα αξιολογεί το σύνολο των απειλών και κινδύνων.
Η οριζόντια δομή θα εκχωρήσει αρμοδιότητες για το σύνολο των φάσεων της πολιτικής προστασίας (δηλαδή για την πρόληψη, ετοιμότητα, καταστολή, αποζημίωση) στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.
Κεντρική υπηρεσία και αυτοδιοικητικές θα δικτυώνονται με σκοπό την γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των ενεργειών τους.
Επιπλέον, κανένας δεν θα μπορεί να υποκαταστήσει τις επιχειρησιακές μονάδες στο πεδίο(πχ Πυροσβεστική).
·Επιτελικός-συντονιστικός ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δημιουργία μονάδων πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων.
Είναι ώρα επίσης να προχωρήσουμε επιτέλους στον Εθνικό Κλιματικό Νόμο. Ακουσα ότι προτίθεστε να το φέρετε. Είναι πρότασή μας και οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι στο Τραπέζι.
- Συγκρότηση για κάθε μια από τις πληγείσες Περιφέρειες, ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, την διαχείριση του οποίου θα αναλάβει μια Ειδική Δομή-Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας με συμμετοχή όλων των φορέων.
·Τα Προγράμματα Ανασυγκρότησης πρέπει να δημιουργούν ένα νέο «πρότυπο ανάπτυξης, στην κάθε περιοχή. Με δεδομένο ότι και πολλές από τις παραδοσιακές δραστηριότητες δεν θα μπορούν να γίνουν για χρόνια.
·Χρειάζεται σχεδιασμός, μελέτες και κίνητρα (ασφαλιστικά και φορολογικά), ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις στην περιοχή και να ανασυγκροτηθούν οι υφιστάμενες.
Βάρος στην δημιουργία νέας τουριστικής ταυτότητας, στην ανάπτυξη των ΑΠΕ –όχι για λίγους και μεγάλους- στην αγροδιατροφή, αλλά και στην ανάπτυξη καινοτόμων και υψηλών τεχνολογικά επιχειρήσεων.
Στήριξη της μικρής-μεσαίας επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης.
·Παροχή πληροφόρησης για τις νέες δυνατότητες και συμβουλευτικές υπηρεσίες για νέες επενδύσεις.
·Ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για την κάλυψη εργαζόμενων που χάνουν τη δουλειά τους σε βάθος χρόνου.
Γενναία επιδότηση εργασίας μέσω φοροαπαλλαγών, για την πρόσληψη των ανέργων σε νέες δραστηριότητες και τις δράσεις αποκατάστασης.
Εκπαίδευση και επανακατάρτιση τους για τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν και τις νέες απαιτήσεις.
·Παρέμβαση για την αποκατάσταση και βελτίωση των υποδομών και δικτύων, ειδικά για την Εύβοια.
Είναι ευκαιρία τα Προγράμματα Ανασυγκρότησης, να δημιουργούν ένα υπερτοπικό πόλο ανάκαμψης για την κάθε Περιφέρεια με ξεχωριστή αναπτυξιακή ταυτότητα.
Έχω αναφερθεί σε μια τέτοια συγκεκριμένη πρόταση για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, με βάση το τρίπτυχο brand-location-product, που αναβαθμίζει και διευρύνει την οικονομική δραστηριότητα σε όλη την περιοχή.
Οι πόροι θα προέλθουν από τον αναπροσανατολισμό, την αλλαγή στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανασυγκρότησης, αλλά και από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα της νέας ΚΑΠ.
Ούτε ένα ευρώ όμως δεν πρέπει να διατεθεί χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις, χωρίς λογοδοσία.
Γι’ αυτό και ζητάμε κάθε πρόγραμμα να συζητείται σε Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα το εγκρίνει και θα ελέγχει την πορεία του.
Η ανασυγκρότηση των περιοχών είναι έργο που ούτως ή άλλως υπερβαίνει την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.
Η «νέα ανάπτυξη» στις πληγείσες περιοχές πρέπει να είναι «πράσινη» και όχι «πράσινης εκμετάλλευσης» για μεγάλα συμφέροντα.
Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να δεχτεί λύσεις τύπου 2007 που απέτυχαν παταγωδώς και άφησαν πίσω βαριές σκιές για την οικονομική διαχείριση του ταμείου από την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ.
ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ των περιοχών.
Δεν θα αφήσουμε ολόκληρες περιοχές να εγκαταλειφθούν ούτε να γίνουν όμηροι ιδιωτικών συμφερόντων.
Στόχος μας είναι να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα και γι’ αυτό θα ελέγχουμε την κυβέρνηση και θα την πιέζουμε σε κάθε της βήμα από εδώ και πέρα.