Τελευταία νέα
Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά» Εμείς δεν έχουμε πρωθυπουργό, την Λίτσα Πατέρα έχουμε! «Τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα» δήλωσε, χωρίς να διστάσει στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (βίντεο) Εργαστήριο πολιτικής σκέψης η ΝΔ: Ο βουλευτής Χρυσομάλλης είπε ότι Χατζηδάκης εφαρμόζει τον Μπακούνιν! Ειλικρινά,, όχι άλλη αριστεία. Έλεος, φτάνει!   Απαγορεύθηκε και το J&J στην Ευρώπη-Η κυβέρνηση εμβολίασε χιλιάδες με αυτό Αλέξης Τσίπρας: Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους όλο το μίσος που στοκάρουν τα αυταρχικά καθεστώτα-Βαφτίζετε τον Μεσαίωνα Αναγέννηση “Καλά κάνουν οι άνθρωποι και απεργούν, θα μείνω μαζί τους” – Βατερλό κυβέρνησης και “παπαγάλων” στο λιμάνι (βίντεο) Σοβαρά; Ο Νίκολαος Γλύξμπουργκ είναι «πρίγκιπας» κι «εκπροσωπεί» την Ελλάδα; Διθύραμβοι Μητσοτάκη στις απεργοκτόνες διατάξεις του αντεργατικού νομοσχεδίου-Εχθροί της κοινωνίας οι απεργοί LIVE: Η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή Αλ. Τσίπρας: Βαφτίζετε αναγέννηση τον μεσαίωνα, συκοφαντείτε όσους αντιδρούν και αντιστέκονται (video) ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Pemptousia.gr

Όσιος Πορφύριος: Όταν θέλετε να πείτε κάτι στα παιδιά σας, πέστε το στην Παναγία κι αυτή θα ενεργήσει!

Όσιος Πορφύριος (1906-1991).
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Το θέμα της σωστής αγωγής και ανατροφής των παιδιών στην οικογένεια αποτελούσε το επίκεντρο της συμβουλευτικής του Γέροντος Πορφυρίου.
Όταν τον ρωτούσαν οι γονείς: «Τι να κάνουμε, Γέροντα, με το παιδί μας; Είναι γεμάτο ανασφάλεια. Και φοβίες».
Εκείνος απαντούσε: «Εσείς φέρετε εξ ολοκλήρου την ευθύνη γι’ αυτό. Εκ κοιλίας μητρός του δημιουργήσατε, με τις κακές μεταξύ σας σχέσεις, όλα αυτά τα ψυχικά τραύματα. Και τα ψυχολογικά προβλήματα, που θα κουβαλά στη ζωή του».
Έλεγε επίσης: «Ούτε μια φορά δεν πρέπει να σας δουν τα παιδιά σας να τσακώνεσθε ή να υψώνετε τον τόνο της φωνής σας, ο ένας στον άλλο…».
Και κατέληγε: «Η αγιότητα των γονέων σώζει τα παιδιά τους. Ένας τρόπος υπάρχει, για να μην έχουμε προβλήματα με τα παιδιά μας: η αγιότητα! Γίνετε άγιοι. Και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με τα παιδιά σας…
Και φυσικά είναι πολύ απλό αυτό: όταν έλθη η Θεία Χάρις.
Και πώς έρχεται η Θεία Χάρις; Με την ταπείνωση και την προσευχή. Αλλά η προσευχή μας πρέπει να είναι δυνατή και ζωντανή. Όταν προσευχώμαστε με πίστη. Και υπομονή, πάντοτε έχουμε αποτελέσματα».
Όταν ο σοφός Παιδαγωγός αναφερόταν στο θέμα των παιδαγωγικών μεθόδων. Και των μέσων, που πρέπει να χρησιμοποιούν οι γονείς για την ανατροφή των παιδιών τους, έλεγε: «Μην πιέζετε τα παιδιά σας. Συνήθως οι αδυναμίες των παιδιών προέρχονται από τους γονείς, που καταπιέζουν τα παιδιά τους από αγάπη βέβαια, αλλά από απλή ανθρώπινη αγάπη…».
«Αυτά που θέλετε να πήτε στα παιδιά σας, να τα λέτε με την προσευχή σας. Τα παιδιά δεν ακούν με τα αυτιά· μόνον, όταν έρχεται η Θεία Χάρις που τα φωτίζει, τότε ακούνε αυτά που θέλουμε να τους πούμε. Όταν θέλετε να πήτε κάτι στα παιδιά σας, πέστε το στην Παναγία κι αυτή θα ενεργήση. Η προσευχή σας αυτή θα γίνη ζωογόνος πνοή, πνευματικό χάδι, που χαϊδεύει, αγκαλιάζει, έλκει τα παιδιά».
Ο ιερός Πορφύριος πίστευε στην αξία που έχει η προσευχή για την πνευματική ζωή του ανθρώπου. Και συμβούλευε τα πνευματικά του παιδιά πώς να προσεύχωνται:
«Να εύχεσαι έτσι απλά, απλά. Και ταπεινά. Με πίστη απλή χωρίς να περιμένης να σου απαντήση ο Θεός. Χωρίς να δης το χέρι Του ή το πρόσωπο Του ή το φωτισμό Του. Τίποτα! Να πιστεύης! Εφ’ όσον μιλάς με το Θεό, μιλάς πραγματικά με το Θεό».
 
Από το βιβλίο του καθηγητή Γεωργίου Κρουσταλάκη, «Γέρων Πορφύριος, Ο πνευματικός πατέρας και παιδαγωγός», των εκδόσεων Εν πλω.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...