Τελευταία νέα
Κ. Γαβρόγλου: «500 ευρώ τον μήνα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει εκτός τόπου κατοικίας – Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε» Χρυσοχοΐδης: Η απάτη σε βάρος ηλικιωμένων θα γίνει ιδιώνυμο   Θεσσαλονίκη: Πούλησε κάλπικα χρυσαφικά για 2.200 ευρώ και επέστρεψε με ένα ακόμη ψεύτικο κόσμημα Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο συγγραφέας και πολιτικός Τζέφρι Άρτσερ Ο Αλέξης Τσίπρας στην έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη: «Μια ωραία και ευγενική χειρονομία» Νέα μελέτη: Η βανιλίνη στο επίκεντρο έρευνας για την επούλωση χρόνιων πληγών Δ. Τσιόδρας στο ΕΚ: Ώρα για τολμηρές κοινές λύσεις στην ενεργειακή κρίση – Δεκτή η πρόταση της Ελλάδας Εργατικό ατύχημα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης: 54χρονος καταπλακώθηκε από κοντέινερ σε αποθήκη Δρυμιώτης για εκλογές: «Ο Ανδρουλάκης θα περάσει τον Τσίπρα – Θα ζητήσω συγγνώμη αν πάρει πάνω από 12%» Ο Φίλιππος Καμπούρης του ΛΑΟΣ και η σύζυγός του επικεφαλής κυκλώματος απάτης με ασφαλιστικές εισφορές ΜέΡΑ25: Πνίγηκε η «Ανάπτυξη» στην Κρήτη – Αποζημιώσεις τώρα! Χρυσοχοΐδης: 100 καταγγελίες την ημέρα για ενδοοικογενειακή βία στην Αττική – Έρχεται βραχιολάκι για τους δράστες
Thefaq.gr

Έκρηξη αστυνομικής αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας: Στο 50% η αύξηση περιστατικών το 2025 – Σοβαρά ερωτήματα για την ΕΛ.ΑΣ.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για σημαντική αύξηση περιστατικών βίας και αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας φέρνει στο φως η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, την ώρα που εγείρονται εκ νέου έντονες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των πειθαρχικών ερευνών και τη χρόνια αδυναμία απόδοσης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ.

Σημαντική αύξηση, που φτάνει το 50% μέσα στο 2025, καταγράφουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των ανεπαρκών πειθαρχικών διαδικασιών στα σώματα ασφαλείας.
Η έκθεση επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι συγκυριακό, αλλά διαχρονικό, καθώς ανάλογες παρατηρήσεις έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα τόσο από την ανεξάρτητη αρχή όσο και από διεθνείς οργανισμούς και δικαστικά όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Παρά τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού ελέγχου το 2016, μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, τα πορίσματα δείχνουν ότι οι πειθαρχικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις, με περιορισμένη αποτελεσματικότητα και ελλιπή λογοδοσία.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει ότι, αν και υπάρχει καταγραφή και έλεγχος των υποθέσεων, δεν διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες επιβολής ποινών, με αποτέλεσμα τα πορίσματα να μην οδηγούν πάντα σε ουσιαστικές συνέπειες για τα εμπλεκόμενα στελέχη.
Το ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της εσωτερικής λογοδοσίας παραμένει έτσι ανοικτό και επαναλαμβανόμενο, με τις εκθέσεις να καταγράφουν με συνέπεια τις ίδιες παθογένειες εδώ και δεκαετίες, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διαμορφωθεί ένα πλήρως ανεξάρτητο και αποτελεσματικό σύστημα πειθαρχικού ελέγχου.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...