Τελευταία νέα
Τι διαφοροποιεί το πακέτο της φετινής ΔΕΘ-Τα κρίσιμα στοιχεία και ο ευρύτερος πολιτικός σχεδιασμός «Να σου ρίξει κι άλλο βιτριόλι»: Το εμετικό μήνυμα στην Ιωάννα Παλιοσπύρου και η απάντησή της ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι νέοι τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Τους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας αναλαμβάνει η Ρένα Δούρου ΕΛ.Α.Σ.: Η νέα γενιά παίρνει το λόγο – Τα παιδιά νιώθουν οργή και βία Η Τουρκία «σκίζει» τον Χάρτη της Σεβίλλης και ξαναβάζει φωτιά στο Αιγαίο Μέση Ανατολή: Κίνδυνος νέας ελληνικής εμπλοκής – Στο τραπέζι η μεταφορά Patriot σε Κρήτη και Διδυμότειχο Η έκπληξη από την επιστροφή Χάρι – Μέγκαν στη Βρετανία και οι «δύο αντίπαλες αυλές» Ο Μπεν-Γκβιρ εγκαινιάζει κέντρα εκτέλεσης Παλαιστίνιων με κρεμάλες και κερκίδες για κοινό – «Γράφουμε ιστορία» Κέντρικ Ναν: Το πρώτο μήνυμα μετά το χειρουργείο – «Η μηχανή χρειάστηκε ένα update» Αιφνιδιαστική συνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Πολάκης έλειπε για… ροφούς Χατζηβασιλείου:”Όλα τα χρόνια δεν αφήνουμε αναπάντητη καμία απειλή από την Τουρκία” Έρχεται ζέστη διαρκείας: Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες – Η πρόγνωση Καλλιάνου
Efsyn.gr

Έρχεται ζέστη διαρκείας: Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες – Η πρόγνωση Καλλιάνου

Ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, με το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου να φέρνει ένα παρατεταμένο κύμα ζέστης.
«Οτι δεν έκανε το φετινό καλοκαίρι πάει να το κάνει τώρα. Το φετινό καλοκαίρι κύλησε μέχρι στιγμής σχετικά ήπια για τη χώρα μας, χωρίς πολλές και παρατεταμένες εξάρσεις πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών», ανέφερε ο Γιάννης Καλλιάνος σε βίντεο που ανέβασε στα social media για την εξέλιξη του καιρού.
«Φαίνεται ότι ένα σημαντικό μέρος της ζέστης που δεν ζήσαμε μέσα στο καλοκαίρι ενδέχεται να το ζήσουμε στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου», προειδοποιεί ο μετεωρολόγος, σημειώνοντας ότι ο υδράργυρος μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.
«Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα θα φτάσουμε τοπικά τους 39-40 βαθμούς Κελσίου»
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάρτησή του στα social media, από αύριο η θερμοκρασία θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει, φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 36-38 βαθμούς Κελσίου.
«Η πιο ουσιαστική άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινά από το Σάββατο (22/8), διότι θερμότερες αέριες μάζες θα κινηθούν προς τη χώρα μας», αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος.
«Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα θα φτάσουμε τοπικά τους 39-40 βαθμούς Κελσίου» τονίζει, επισημαίνοντας ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται κυρίως στη Θεσσαλία, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Στερεάς, σε τμήματα της Δυτικής Στερεάς, καθώς και στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο.
Στην Αθήνα αναμένονται θερμοκρασίες της τάξης των 38 βαθμών Κελσίου, ενώ, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, «Από την Τρίτη (25/8) και μετά, τα προγνωστικά στοιχεία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας».
«Παρατεταμένη θερμή περίοδος»
Ο Γιάννης Καλλιάνος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «ο υδράργυρος να φτάσει τους 40-41 και τοπικά ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου, ειδικότερα στις πιο ευάλωτες στη ζέστη περιοχές».
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο σενάριο «δεν έχει κλειδώσει», καθώς «είναι ακόμα νωρίς για να θεωρήσουμε αυτές τις τιμές δεδομένες». Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα στα προγνωστικά μοντέλα. Τόσο ως προς την κορύφωση όσο και ως προς τη διάρκεια του θερμού επεισοδίου».
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως «δεν διαφαίνεται ζέστη 2-3 ημερών, αλλά πιθανώς παρατεταμένη θερμή περίοδος», η οποία ενδέχεται να διατηρηθεί μέχρι τις 26-27 Αυγούστου, ακόμη και «τις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου».
«Δεν περιμένουμε τις ακραίες θερμοκρασίες στην Γαλλία και την Ισπανία»
Επικαλούμενος τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο Γιάννης Καλλιάνος εξηγεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πολύ θερμές αέριες μάζες επηρέαζαν τη Δυτική και Νοτιοδυτική Ευρώπη, ενώ η χώρα μας παρέμενε εκτός των πιο έντονων θερμών εξάρσεων.
«Τώρα αλλάζει η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε θερμές αέριες μάζες να κινηθούν προς την περιοχή μας».
Ο μετεωρολόγος διευκρινίζει, πάντως, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε τις ακραίες θερμοκρασίες» που καταγράφηκαν στη Γαλλία και στην Ισπανία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αναμένονται επίπεδα καύσωνα με μεγάλη διάρκεια.
Δείτε τι είπε ο Γιάννης Καλλιάνος:

 
Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ (20/8)
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, κυρίως στα δυτικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου τους 33 με 34 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη τους 31 με 32 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τοπικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά το βράδυ ανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε κυρίως στα βόρεια ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 και στα ηπειρωτικά τοπικά 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά της Θεσσαλίας είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα νότια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37, τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Στην Κρήτη γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στην Κρήτη δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και στην Κρήτη τοπικά 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35, τοπικά στα Δωδεκάνησα 36 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και το μεσημέρι – απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (21/8)
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου τους 34 με 36 βαθμούς, στις Κυκλάδες τους 29 με 30 βαθμούς, την Κρήτη τους 33 με 34 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (22/8)
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα δυτικά βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (23/8)
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
 
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...