Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αρχίζει να προκαλεί σωρεία ακυρώσεων στις κρατήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κύπρος και η Τουρκία. Την ίδια στιγμή, η μετατόπιση της ζήτησης οδηγεί σε αυξήσεις τιμών σε hotspots της Δυτικής Ευρώπης, αναδιαμορφώνοντας τον τουριστικό χάρτη ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν. Ενδεικτικά, οι τιμές διαμονής στην Κύπρο καταγράφουν αισθητή πτώση, ενώ σημαντικές μειώσεις σημειώνονται και σε τουριστικές περιοχές της Τουρκίας, αντανακλώντας την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των καταλυμάτων για διαμονή τον Απρίλιο και τον Μάιο στην Κύπρο μειώθηκαν περισσότερο από 12%, σύμφωνα με την Lighthouse Intelligence. Παράλληλα, οι τιμές βυθίστηκαν επίσης περισσότερο από 25% στη δημοφιλή τουρκική πόλη της Αλικαρνασσού.
Ο όμιλος πολυτελών ξενοδοχείων Muskita Hotels με τρία ξενοδοχεία στην Κύπρο εμφάνισε ένα κύμα ακυρώσεων για διακοπές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς και μια απότομη επιβράδυνση των κρατήσεων για το υπόλοιπο του 2026. Την ίδια μείωση ανέφεραν και τα ξενοδοχεία Thanos Hotels & Resorts, πράγμα που κάνει την καλοκαιρινή ζήτηση κρίσιμη.
Η εταιρεία διαδικτυακών πακέτων διακοπών On The Beach εμφάνισε «σημαντική επιβράδυνση» από την έναρξη της σύγκρουσης στις κρατήσεις για δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μέτρα για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, δηλαδή τη στήριξη των μισθών των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία τον Απρίλιο.
Τα σχόλια των ταξιδιωτικών πρακτόρων
Ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, Kenton Jarvis, δήλωσε ότι η ζήτηση «συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς». «Αν κοιτάξετε έναν χάρτη της Ευρώπης, είδαμε προφανώς μια πτώση της ζήτησης στην Κύπρο και την Τουρκία και σε αυτή την πλευρά της Αφρικής», είπε στους Financial Times. Η αεροπορική εταιρεία είδε αντίστοιχα ισχυρότερη ζήτηση στις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και «ιδιαίτερα» στο Πράσινο Ακρωτήριο.
Η βιασύνη των παραθεριστών να κάνουν κράτηση σε προορισμούς που θεωρούνται πιο ασφαλείς – συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κροατίας – είχε ήδη «ωθήσει ορισμένες τιμές προς τα πάνω», δήλωσε η Irene Hays, ιδιοκτήτρια και πρόεδρος του ταξιδιωτικού γραφείου Hays Travel.
Η Thomas Cook είπε ότι το μερίδιο των κρατήσεων για την Πορτογαλία και τις Βαλεαρίδες Νήσους είχε αυξηθεί από το ξέσπασμα της σύγκρουσης, σε σύγκριση με τους δύο πρώτους μήνες του 2026.
Στον ταξιδιωτικό πράκτορα Kuoni, οι κρατήσεις διακοπών για την Καραϊβική αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2025, ενώ οι κρατήσεις στην Ιταλία είχαν αυξηθεί κατά 55%.
Ο Steve Witt, συνιδρυτής του ταξιδιωτικού γραφείου Not Just Travel, είπε ότι η διαθεσιμότητα για το Πάσχα και τις αρχές Μαΐου «κινείται γρήγορα», ειδικά για προορισμούς όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία.
Η Αίγυπτος προχωρά σε αναθεώρηση των κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες, επιχειρώντας να περιορίσει την πτώση των κρατήσεων. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, προσφέρει μπόνους περίπου 4.000 δολαρίων για κάθε πτήση που φτάνει στη χώρα με πληρότητα τουλάχιστον 60%, μειώνοντας το όριο από το προηγούμενο 75%.
Η κίνηση αυτή αποτυπώνει την προσπάθεια των τουριστικών προορισμών να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η γεωπολιτική αστάθεια, σε μια περίοδο όπου η αβεβαιότητα επηρεάζει άμεσα τη ζήτηση και αναδιατάσσει τις ισορροπίες στον παγκόσμιο τουρισμό.
The post Ακυρώσεις διακοπών στην Τουρκία | Αυξάνονται οι τιμές στη Δυτική Ευρώπη appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.
Διαβάστε περισσότερα
Money-tourism.gr
