Τελευταία νέα
Ο βουλευτής της ΝΔ Σπ. Κουλκουδίνας επιδοτήθηκε από κονδύλια για την παράκτια αλιεία «Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς άνθρωπο» Ο Λιόλιος: Το νέο προϊόν του «επιτελικού κράτους» και η απομάκρυνση Βασιλακόπουλου Μαραντόνα: Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση στη δίκη για τον θάνατό του – Ξέσπασε σε κλάματα η κόρη του «Αυτό που πήρα λέγεται G, ζαλίστηκα και μούδιασα»: Τι αποκάλυψε η 21χρονη που έπεσε σε κώμα [βίντεο] Τσουκαλάς για Γεωργιάδη: Ο υπουργός “και Α και ΟΥ” μεταμορφώθηκε σε πολέμιο του Ζούκερμπεργκ Μάντζος για τουρκολιβυκό μνημόνιο:”Οι ευθύνες δεν κρύβονται πίσω από φθηνή προπαγάνδα και τοξικότητα” ΕΛΑΣ: Σε τροχιά μάχης με περιοδείες σε όλη τη χώρα – Στα τέλη Ιανουαρίου το Προγραμματικό Συνέδριο Παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα ο Διονύσης Καλαματιανός – «Συμπαρατάσσομαι με την ΕΛ.Α.Σ.» Μάντζος για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ποιοι παίζουν παιχνίδια και ποιοι εθελοτυφλούν; Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι προειδοποιήσεις Τσίπρα και η νιρβάνα του Μητσοτάκη Σχολικά είδη και ρούχα για τους νέους στις φυλακές Αυλώνα: «Το δικαίωμα στη γνώση δεν σταματά πίσω από κανέναν τοίχο»
Efsyn.gr

Αλβανία: Η Dua Lipa στηρίζει τους διαδηλωτές ενάντια στο τουριστικό συγκρότημα της οικογένειας Τραμπ

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια με κοσοβάρικη καταγωγή Ντούα Λίπα χαιρέτισε τις διαδηλώσεις στην Αλβανία εναντίον ενός τουριστικού συγκροτήματος που συνδέεται με την οικογένεια Τραμπ, χαρακτηρίζοντας αυτό το κίνημα «συγκλονιστικό», σε ένα podcast που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Καθημερινά από τα τέλη Μαΐου, διαδηλωτές κατακλύζουν τους δρόμους στα Τίρανα για να διαμαρτυρηθούν για την ανέγερση από την κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, ενός πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, στην περιοχή ενός βιότοπου, στις αλβανικές ακτές.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο podcast Service95 Book Club, στο πλευρό της Αλβανίδας συγγραφέα Λέα Ίπι, η Dua Lipa δήλωσε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες που διατυπώνονται στις διαδηλώσεις αναφορικά με τη διαφάνεια της κυβέρνησης στη διαδικασία έγκρισης του σχεδίου.
«Αυτό που με ανησυχεί πραγματικά, είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση μπόρεσε απλά να τροποποιήσει τον νόμο για να παρακάμψει τις περιβαλλοντικές προστασίες χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση», δήλωσε το αστέρι της ποπ μουσικής, ηλικίας 30 ετών, οι γονείς της οποίας είναι Αλβανοί από το Κόσοβο.
«Θεωρώ συγκλονιστικό το να βλέπω σε τι βαθμό οι άνθρωποι νιώθουν πως τους αφορά» όλο αυτό, συμπλήρωσε η ίδια, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά.
Η τραγουδίστρια εκτιμά πως το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσης και πρέπει να ληφθούν μέτρα βάσει ενός μοντέλου «που θα στηρίζει ο πληθυσμός».
Το σχέδιο του τουριστικού θέρετρου, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια (4 δισεκατομμύρια ευρώ) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2024, όμως το κύμα διαμαρτυριών ξεκίνησε μετά την τοποθέτηση τον Μάιο συρματοπλεγμάτων και την άφιξη εκσκαφέων σε μια παραλία, όπως προβλέπει το σχέδιο.
Αυτές οι κινητοποιήσεις είχαν καταλυτικό ρόλο στην όξυνση της αγανάκτησης εναντίον της φερόμενης διαφθοράς στη χώρα. Οι διαδηλωτές απαιτούν επίσης την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Ικανοποίηση για τις δηλώσεις της Ντούα Λίπα εξέφρασε η ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος Μπεσιάνα Γκούρι, η οποία ανέγνωσε σε αυτό ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την αλβανική κυβέρνηση.
«Είμαι πεπεισμένη πως η φωνή της θα συμβάλει στο να τραβήξουμε περαιτέρω την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σε αυτήν τη μάχη και να επισημανθούν οι ανησυχίες των ανθρώπων που διαδηλώνουν στα Τίρανα», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...