Τελευταία νέα
ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη για Μπρατάκο – Παπασταύρου: Και αυτή η κρίση αγγίζει ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου Μετά την πρόταση δυσπιστίας το Μαξίμου ψάχνει τους αντικαταστάτες Μπρατάκου και Παπασταύρου: Επικρατέστεροι Μυλωνάκης και Παπαθάνασης Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο – Καμία συγκάλυψη στα Τέμπη, ανιστόρητος ο Κασσελάκης Κασσελάκης: «Κύριε Μητσοτάκη, διοικείτε μία οργάνωση υπό διάλυση – Σας επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση» Αμόκ Μητσοτάκη με τυφλές επιθέσεις κατά πολιτικών αρχηγών, κομμάτων, Συγκροτημάτων Τύπου και επιχειρηματιών! Διολίσθηση σε άκρατη συνωμοσιολογία και ούτε μια κουβέντα συνριβής για τους 57 νεκρούς στα Τέμπη Κ.Μητσοτάκης vs Β.Μαρινάκη-«Δεν συγκυβερνώ παράκεντρα-Να εμφανιστεί πολιτικά και να κριθεί» Πρόταση δυσπιστίας: Απορρίφθηκε με ψήφους 159 κατά έναντι 141 υπέρ Σόου Μητσοτάκη στη συζήτηση για την πρόταση μομφής – Επέμεινε να βλέπει «συμφέροντα» πίσω από την αντιπολίτευση, χωρίς να πει λέξη για τις παραιτήσεις των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» το πιο σύντομο ανέκδοτο Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 «Όχι» ΣΥΡΙΖΑ: Η τραγική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προκλητικός μέχρι τέλους – Τραγική εικόνα που αποτελεί προσβολή στη μνήμη των θυμάτων

Αλ. Τσίπρας: Οι μέρες αφθονίας σας τελειώνουν και θα έρθει η μέρα που όλα θα ελεγχθούν

Νοέμβρης 13,2021

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, επί της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνηθούν καταγγελίες που αφορούν σε απόπειρα χειραγώγησης με κρατικό χρήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και δημοσκοπήσεων στην Αυστρία.
Η είδηση για την παραίτηση Κουρτς θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα είδηση για πολιτικές εξελίξεις σε μια μακρινή ευρωπαϊκή χώρα, που λίγο μας αφορά εμάς εδώ στην Ελλάδα. Η αναστάτωση, όμως, που προξένησε η είδηση αυτή στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν δυσανάλογη και ασυνήθιστη για ένα γεγονός που συμβαίνει σε μια άλλη μακρινή ευρωπαϊκή χώρα.
Γιατί άραγε; Μήπως γιατί ο κ. Κουρτς είναι ομοϊδεάτης και επιστήθιος φίλος του κ. Μητσοτάκη; Δεν νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα στεναχωριόταν τόσο πολύ για έναν πολιτικό του φίλο από την Αυστρία. Αντιθέτως, η ανησυχία του δεν αφορούσε καθόλου την Αυστρία και τις πολιτικές εξελίξεις εκεί, αλλά αφορούσε την Ελλάδα. Γιατί πολύ σωστά ο κ. Μητσοτάκης φοβήθηκε ότι η παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία για την απόπειρα χειραγώγησης μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημοσκοπήσεων θα ανοίξει και εδώ στην Ελλάδα, έστω και ετεροχρονισμένα, μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για την ποιότητα της δημοκρατίας μας, για τις πρακτικές της κυβέρνησης του απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Τι το φοβερό, όμως, έκανε ο Κουρτς στην Αυστρία και αναγκάστηκε σε παραίτηση αυτός ο λαοπρόβλητος ηγέτης, ο φέρελπις νέος της ευρωπαϊκής Δεξιάς, που πέντε μήνες πριν παραιτηθεί, πριν αναγκαστεί σε παραίτηση, δεχόταν περιχαρής το βραβείο -άκουσον, άκουσον- για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης; Τι θράσος και τι υποκρισία ε; Και ποιον είχε προσκαλέσει -να θυμίσω- ως κεντρικό ομιλητή στη βράβευση του για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, πέντε μήνες πριν αναγκαστεί σε παραίτηση για χειραγώγηση των ΜΜΕ; Ποιον; Τον κ. Μητσοτάκη -ποιον άλλο;-, τον ειδικό να μιλήσει για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Αλίμονο! Ή έχουμε το know how και είναι διεθνούς φήμης αυτό το know how ή δεν το έχουμε καθόλου!
Γιατί, όμως, ο βραβευθείς προ μηνών Καγκελάριος της Αυστρίας για την ελευθερία του Τύπου μόλις πέντε μήνες μετά τη βράβευση του αναγκάστηκε σε παραίτηση για κατηγορίες που αφορούν χειραγώγηση του Τύπου; Γιατί την περίοδο 2016-2018, τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε διαθέσει κρατικό χρήμα από τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών ύψους 1.000.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει δημοσκοπήσεις και εγκωμιαστικά σε μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύματα για τον ίδιο με αντάλλαγμα την αγορά διαφημιστικού χρόνου.
Σας θυμίζει κάτι αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Το έχετε ξανακούσει; Έχει υποπέσει στην αντίληψή σας; Έχει συμβεί ποτέ στη χώρα μας κάτι παρόμοιο; Συνέβη μόνο στην Αυστρία από την εκεί Δεξιά και τον φίλο του κ. Μητσοτάκη και μόλις το έμαθε ο κ. Μητσοτάκης τον έβγαλε από φίλο στο facebook; Διότι, ως γνωστόν, δεν τα σηκώνει κάτι τέτοια!
Ας μη γελιόμαστε! Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη μάλλον φαντάζει ως Αρσακειάδα!
Για 1.000.000 ευρώ κατηγορήθηκε ο Κουρτς! Για 1.000.000 ευρώ παραιτήθηκε ο Κουρτς! Τόσο πίσω είναι αυτοί οι Αυστριακοί! Τι είναι 1.000.000 ευρώ; Εδώ ρέουν εκατομμύρια των εκατομμυρίων κρατικό χρήμα, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και δεν τρέχει τίποτα. Και όχι διότι στην Αυστρία υπάρχουν εισαγγελείς και δικαστές και εδώ όχι -κι εδώ υπάρχουν έντιμοι και ευσυνείδητοι δικαστές- αλλά γιατί εδώ, ως γνωστόν, βάσει του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» κάθε δικαστής μόλις πέσει πάνω σε ένα πολιτικό πρόσωπο, στέλνει τον φάκελο στη Βουλή, όπως και έκανε η ελληνική δικαιοσύνη τον περασμένο Μάιο που ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανή κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου, για τη «λίστα Πέτσα».

Και πέφτοντας πάνω στους κ.κ. Σκυλακάκη και Πέτσα, υπουργούς της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να διακόψει την έρευνα και να διαβιβάσει τον φάκελο στη Βουλή. Και, φυσικά, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φρόντισε να το θάψει αυτό τον φάκελο για μήνες σε κάποιο συρτάρι!
Το ζήτημα, όμως, επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πω, δεν είναι μόνο νομικό και ποινικό. Ας μην έχετε καμία αμφιβολία, θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για αυτή την ιστορία όσο κι αν φροντίσατε -έξυπνα δρώντας- να βάλετε διαμεσολαβητή -διότι δολίως το είχατε στήσει το παιχνιδάκι- μια εταιρεία για να κάνει δήθεν με δική της ευθύνη την κατανομή των χρημάτων. Αλλά έννοια σας, θα αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες, διότι, ως γνωστόν, δεν υπάρχει πια και η παραγραφή. Μην το ξεχνάτε αυτό. Φροντίσαμε και αλλάξαμε το Σύνταγμα. Αναγκαστήκατε και το ψηφίσατε και εσείς. Άρα, μη νομίζετε ότι θα την γλιτώσετε. Ας το έχετε υπ’ όψιν.
Επαναλαμβάνω, όμως, το εξής: Για εμένα το μείζον, το μέγα ζήτημα τούτη την ώρα δεν είναι το νομικό και το ποινικό. Το μέγα ζήτημα τούτη την ώρα είναι πρωτίστως, θα έλεγα εγώ, ηθικό και πολιτικό. Άλλωστε, ο κ. Κουρτς δεν παραιτήθηκε στην Αυστρία γιατί τον ανάγκασε κάποιος νόμος να παραιτηθεί και, μάλιστα, πριν πάει καν στις αίθουσες των δικαστηρίων η υπόθεσή του. Ο Κουρτς παραιτήθηκε στην Αυστρία, διότι η αυστριακή κοινωνία δεν αποδέχεται αυτή την ανήθικη συμπεριφορά από έναν πολιτικό και δη από έναν Καγκελάριο.
Εσείς, λοιπόν, τι νομίζετε εδώ στην Ελλάδα ότι θα συμβεί; Τι νομίζετε; Ότι η ελληνική κοινωνία θα ανεχθεί αυτήν την ανήθικη συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη, που είναι δύο φορές ανήθικη, γιατί όλα αυτά δεν τα έκανε το 2016 και το 2018, όπως ο Κουρτς, αλλά την περίοδο της πανδημίας και με πρόσχημα την πανδημία.
Την ώρα εκείνη που η ελληνική κοινωνία είχε βυθιστεί στο φόβο και στην ανασφάλεια, την ώρα εκείνη που είχαμε όλοι κλειστεί στα σπίτια μας με επαναλαμβανόμενα lockdown, την ώρα που τα νοσοκομεία γέμιζαν -όπως και τώρα δυστυχώς- με ασθενείς COVID, τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Αποφάσιζε να αφήσει τα νοσοκομεία δίχως επάρκεια σε γιατρούς και νοσηλευτές και δίχως επάρκεια σε κλίνες ΜΕ -όπως έλεγε ο κ. Πέτσας, «δεν θα ρίξουμε λεφτά σε μαύρη τρύπα να φτιάξουμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας»- αποφάσιζε να αφήνει χωρίς επαρκή χρηματοδότηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά την ίδια ώρα έδινε έναν πακτωλό χρημάτων, λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, για να φτιάξει ένα καθεστώς στα μέσα ενημέρωσης, για να έχει τα μέσα ενημέρωσης να τον λιβανίζουν.

Ξέρετε, αυτό δεν είναι μονάχα ντροπιαστικό, θα έλεγα ότι είναι και εγκληματικό. Και είναι εγκληματικό, γιατί υποτίθεται ότι αυτά τα 40 εκατομμύρια και πλέον ευρώ θα δίνονταν σε πρώτη φάση για καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και σε δεύτερη φάση για καμπάνια για τον εμβολιασμό. Όμως, αντί για καμπάνια ενημέρωσης και καμπάνια πειθούς για τον εμβολιασμό, είχαμε προπαγάνδα για τον Μωυσή που τα κατάφερε και νίκησε τρεις απανωτές φορές την πανδημία και για το τσιτάχ της πολιτικής ζωής. Καμία έγνοια και καμία καμπάνια για την προστασία των πολιτών, για τη δημόσια υγεία και για τον εμβολιασμό, μονάχα λιβανιστήρι.
Και ξέρετε, αυτό φαίνεται και από το αποτέλεσμα, από την εξέλιξη των πραγμάτων. Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στη δραματική θέση να είναι στην κορυφή της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού εδώ και μήνες, αλλά στον πάτο της Ευρώπης σε εμβολιαστική κάλυψη. Έπιασε τόπο η καμπάνια!
Είναι, λοιπόν, βαθιά ανήθικο αυτό που επέλεξε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Και η Βουλή σήμερα αξιοποιεί τη δυνατότητα που μας δίνει το Σύνταγμα, την αλλαγή που έγινε στο Σύνταγμα. Δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Για πρώτη φορά αξιοποιείται και ελπίζω να υπάρξει σεβασμός στο Σύνταγμα και να μην επιχειρηθεί από την πλευρά της Πλειοψηφίας -όπως ακούστηκε κάποια στιγμή- αυτή η παρέμβαση, μια παρέμβαση που θα ήταν προσβολή απέναντι στο Σύνταγμα. Διότι κάθε εκάστοτε πλειοψηφία δεν θα είναι σε ευχάριστη θέση όταν η μειοψηφία θέλει να ελέγξει τα πεπραγμένα της. Όμως, αυτό ψηφίσαμε, αυτό αποφασίσαμε όλοι μαζί. Θα ήταν, λοιπόν, ευχής έργο να μην παρέμβετε σε αυτό.
Λέω λοιπόν ότι αξιοποιώντας αυτή την αλλαγή του Συντάγματος, που δίνει τη δυνατότητα στην Αντιπολίτευση να ελέγχει την εκάστοτε κυβερνητική Πλειοψηφία, η Βουλή σήμερα δεν έρχεται απλά να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή. Η Βουλή σήμερα καλείται, θα έλεγα, να κάνει το καθήκον της απέναντι στο Σύνταγμα και στη δημοκρατία. Καλείται να υπερασπιστεί την ίδια τη δημοκρατία, να υπερασπιστεί τον πλουραλισμό και την αντικειμενική ενημέρωση, που αποτελούν πυλώνες της ίδιας της δημοκρατίας. Καλείται να διερευνήσει και να απαντήσει σε αυτήν την απολυταρχική πρακτική της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, που τη συναντάμε μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα. Καλείται να διερευνήσει -κι ας έχετε εσείς την πλειοψηφία, και μόνο που θα ανοίξει αυτός ο φάκελος σας ενοχλεί και σας φοβίζει- καλείται να διερευνήσει και να φωτίσει τους δόλιους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων προσπάθησε να στήσει ένα πρωτοφανές καθεστώς φαυλοκρατίας. Πώς μέσα σε λίγους μήνες η αριστεία και οι φιλελεύθερες ιδέες, που δήθεν υπερασπιστήκατε, έγιναν ένα συνονθύλευμα διαπλοκής, προπαγάνδας και αυταρχισμού. Πώς μέσα σε λίγους μήνες καταφέρατε να μετατρέψετε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία σε αυταρχικό καθεστώς τύπου Όρμπαν και Κουρτς.

Και γιατί το κάνατε αυτό; Πρώτα απ’ όλα διότι μπροστά στην επικείμενη τότε εκδήλωση μιας πανδημίας, που πράγματι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αισθανθήκατε πολύ λίγοι να αναμετρηθείτε με αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα που είχατε μπροστά σας. Αισθανθήκατε ανεπαρκείς για να διαχειριστείτε τόσο μεγάλα και ζωτικά ζητήματα.

Και αντί να επιχειρήσετε να παλέψετε την πραγματικότητα, να παλέψετε με την πανδημία που σκίαζε τις ψυχές όλων των Ελλήνων εκείνη την περίοδο και σήμερα συνεχίζει, αντί να παλέψετε ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα θελήσατε να αγοράσετε μια άλλη πραγματικότητα, να εξαγοράσετε την ίδια την αλήθεια. Και έχετε οχυρωθεί πίσω από τα τείχη της προπαγάνδας και του ψέματος, αδυνατώντας ή και αδιαφορώντας να κατανοήσετε τι συμβαίνει σήμερα έξω από αυτά τα τείχη.

Γι’ αυτό και τον τελευταίο καιρό μοιάζετε εντελώς σαστισμένοι, έχετε ρίξει λευκή πετσέτα. Από το καλοκαίρι και μετά αλλάξετε -ο πρωθυπουργός όχι εσείς, κύριε Γεραπετρίτη- όλους τους αρμόδιους υπουργούς που διαχειρίστηκαν την πανδημία παρά τις διαρκώς επαναλαμβανόμενες αυτάρεσκες δηλώσεις ότι τα πετύχατε όλα. Τους άλλαξε όλους όμως και βάλατε να διαχειρίζεται την πιο κρίσιμη στιγμή την πανδημία ένας υπουργός, ένα στέλεχός σας που προέρχεται από τον χώρο της ακροδεξιάς, για να χαϊδέψετε αυτιά, γνωρίζοντας ότι στο πολύ μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως σε αυτούς που αρνούνται όχι σε αυτούς που φοβούνται, γιατί για αυτούς που φοβούνται δεν κάνατε τίποτα, κυριαρχούν απόψεις ακροδεξιάς, να τους χαϊδέψετε τα αυτιά. Ρίξατε λευκή πετσέτα και στον εμβολιασμό, λευκή πετσέτα και στις αναγκαίες εκείνες προσπάθειες που θα μπορούσαν να έχουν γίνει για να στηριχθεί έστω και την ύστατη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και περιμένετε πια μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, όπως έλεγε ποιητής, τι; Περιμένετε από τους επικοινωνιακούς σας αερόσακους να σας προστατεύσουν από την πρόσκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα. Όμως, δεν μπορείτε πια να αποφύγετε αυτήν την πρόσκρουση διότι ό,τι και να πείτε, ό,τι και να παίξουν και ό,τι και να κάνουν αυτοί που σας προστατεύουν επικοινωνιακά, ο κόσμος τη ζει δυστυχώς αυτήν την πραγματικότητα. Και είναι οδυνηρή αυτή η πραγματικότητα, είναι σκληρή αυτή η πραγματικότητα σε συνδυασμό με την επιστροφή της πανδημίας να θερίζει ανθρώπινες ζωές, αλλά και μιας αβίωτης πραγματικότητας με την ακρίβεια σήμερα να χτυπά την πόρτα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοικοκυριών, που δεν έχουν να βγάλουν τον μήνα και στην τρίτη εβδομάδα σώζεται το εισόδημα, με τις τιμές στα τιμολόγια του ρεύματος να έχουν ανέβει τρεις και τέσσερις φορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο μέσος πολίτης. Πώς να την αλλάξεις, πώς να τη διαστρέψεις αυτήν την πραγματικότητα;

Βγαίνει και λέει ο πρωθυπουργός: «Αν δεν είχαμε πάρει μέτρα εμείς για την ακρίβεια στο ρεύμα, θα ήταν δέκα φορές παραπάνω ο λογαριασμός». Και τι μέτρα έχει πάρει; Έχει πάρει μέτρα των 9 ευρώ και 18 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να παραμένει κολλημένος τρία χρόνια τώρα. Δίνει αύξηση 50 λεπτά την ημέρα και δεν ντρέπεται που δίνει αύξηση 50 λεπτά την ημέρα. Πώς να την διαστρέψεις, πώς να την αλλάξεις αυτήν την πραγματικότητα όταν τρεις μήνες πριν έλεγες ότι τελείωσε πια η πανδημία, η επιχείρηση “Ελευθερία” μας έσωσε; Και τώρα βλέπουμε εμβολιασμένους συμπολίτες μας να νοσούν.

Πώς να υπάρχει εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα όταν δημιουργήσατε την αίσθηση, και συνεχίζετε, της χαλαρότητας και συνεχίζετε να μιλάτε για πανδημία ανεμβολίαστων, συνεχίζοντας να δίνετε το μήνυμα στους συμπολίτες μας, στους εμβολιασμένους, σε όλους εμάς ότι «Δεν τρέχει τίποτα. Βγείτε έξω χωρίς μάσκες».

Δεν μπορείτε λοιπόν πια να αλλάξετε μια εικόνα η οποία είναι οδυνηρή για τους πολίτες. Ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι. Η πτώση σας θα είναι αναπόφευκτη, κύριε Γεραπετρίτη. Μιλάω σε εσάς γιατί μόνο εσείς είστε εδώ από την κυβέρνηση. Δεν απευθύνομαι ειδικά σε εσάς. Δεν μπορείτε να το αποφύγετε αυτό.

Εγώ θα έλεγα σήμερα για άλλη μια φορά ότι αφού δεν μπορείτε να αποφύγετε το μοιραίο, φροντίστε τουλάχιστον με τη στάση σας να αποφύγουμε το μοιραίο για τη ζωή και την ελληνική κοινωνία, για την ανθρώπινη ζωή. Όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο. Αφού δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις δύσκολες, είμαστε εμείς εδώ για να πάρουμε τις αποφάσεις που χρειάζεται ο τόπος, για να προστατέψουμε την κοινωνία, να προστατεύσουμε το εισόδημα, να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή.

Από τις “λίστες Πέτσα” μόνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και τα τεράστια ποσά που δώσατε χωρίς κανένα κριτήριο σε φιλοκυβερνητικά μέσα, τη χρηματοδότηση ιστοσελίδων που ανήκουν σε συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα, μέλη του κυβερνώντος κόμματος καθώς και τη χρηματοδότηση σε ιστοσελίδες με μηδαμινή επισκεψιμότητα αναδεικνύεται, θα έλεγα, μια πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά απόπειρα χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης.

Και το κρίσιμο ερώτημα που θα έχετε να απαντήσετε σε αυτήν την εξεταστική επιτροπή, που έχετε την πλειοψηφία, και σας καλώ αν έχετε κάτι να πείτε και τώρα, εδώ, στην εθνική αντιπροσωπεία, απέναντι στο ελληνικό λαό το κρίσιμο ερώτημα είναι με ποια κριτήρια δώσατε αυτά τα χρήματα. Με ποια κριτήρια; Με κριτήρια την αναγνωσιμότητα, με κριτήρια τους εργαζόμενους, με κριτήρια τους δημοσιογράφους που απασχολούν; Πείτε μας ένα κριτήριο, ένα!

Με ποιο κριτήριο, για παράδειγμα, δώσατε 180.000 ευρώ στα μέσα του δημοσιογράφου και φίλου σας, κ. Μαυρίδη, και στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, που πουλούσε εκείνη την εποχή χίλια φύλλα και ήταν έτοιμη να κλείσει και όλοι το ξέραμε ότι ήταν έτοιμη να κλείσει; Η εφημερίδα Φιλελεύθερος πήρε περισσότερα από ό,τι η εφημερίδα Καθημερινή. Και πήρε τα χρήματα ο κ. Μαυρίδης και μετά την έκλεισε την εφημερίδα. Πείτε μας με ποια κριτήρια τα δώσατε αυτά τα χρήματα; Ποιο ήταν το κριτήριο; Ότι είναι συμπαθής; Και σε εμένα είναι συμπαθής ο άνθρωπος. Δεν έχω κανένα πρόβλημα, δεν τον στοχοποιώ σήμερα που αναφέρω το όνομά μου, αλλά θέλω να πείτε ένα κριτήριο, να εξηγήσετε γιατί.

Με ποια κριτήρια αναγγείλατε ότι θα δώσετε χρήματα ακόμα και στον Φουρθιώτη; Στον κ. Φουρθιώτη, κύριε Γεραπετρίτη, δώσατε χρήματα. Γιατί; Είχατε κάποια ιδιαίτερη επικοινωνία μαζί του, τον γνωρίζατε; Δώστε μια απάντηση σε αυτό μιας και είστε εδώ, γιατί πολλοί στην κυβέρνηση λένε «δεν είχαμε εμείς επαφές με τον Φουθριώτη ο κ. Γεραπετρίτης είχε». Σας δίνω μια ευκαιρία να δώσετε απαντήσεις. Όχι σε μένα, αλλά σε αυτούς στην κυβέρνηση που σας δείχνουν με το δάχτυλο.

Σε ανύπαρκτα sites πήγαν να δώσουν χρήματα αντίστοιχα με αυτά που έδιναν σε ιστορικές εφημερίδες. Τα μάζεψαν βέβαια σε ό,τι αφορά τον Φουρθιώτη μετά από την κατακραυγή, αλλά πολλά άλλα δεν τα μάζεψαν.

Πείτε μου, με ποια κριτήρια δώσατε σχεδόν 15.000 ευρώ σε μέσα μηδενικής αναγνωσιμότητας -κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή τους στην επαρχία, στην Πιερία για παράδειγμα- μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στον κουμπάρο του κ. Πέτσα, στη σύζυγο του Βουλευτή Πιερίας Νέας Δημοκρατίας του κυρίου Πάτση, 15.000 ευρώ. Γρεβενών. Τα μπέρδεψα. Δεν είμαι καλός στη γεωγραφία των εδράνων της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αλλάζει, όμως, το επιχείρημα. 15.000 ευρώ στον κουμπάρο του υπουργού και στη σύζυγο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Τα ίδια χρήματα που πήρε το site της Εφημερίδας των Συντακτών. Δεν είχε κουμπάρο τον Πέτσα Η Εφημερίδα των Συντακτών. Πώς να πάρει χρήματα; Και ήταν και αντιπολιτευόμενη.
Με ποια κριτήρια δώσατε 30.000 ευρώ σε ένα site που δεν το γνώριζα ότι υπάρχει -το μάθαμε, όμως, καλό του κάνει αυτό, του έγινε και διαφήμιση- στο site του κύριου Μουρούτη, 30.000 ευρώ. Επειδή είναι στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά; Το ίδιο δώσατε στην Εφημερίδα των Συντακτών, όχι στο site. Ένα άγνωστο site που δεν το ξέρει κανείς να παίρνει τα ίδια με μια εφημερίδα που έχει 15.000 φύλλα η σαββατιάτικη της έκδοση. Με ποια κριτήρια δώσατε χιλιάδες ευρώ σε site που δεν περιέχονται καν στο μητρώο online media του υπουργείου και σε κατ’ ουσίαν ανύπαρκτα μέσα. Έχω εδώ λίστα με δεκάδες παραδείγματα αλλά δεν είναι η ώρα, θα τα πούμε στην εξεταστική.
Τέλος, με ποια κριτήρια αποκλείσατε εντελώς από κάθε χρηματοδότηση το ενοχλητικό για εσάς Documento, την κυριακάτικη αυτή εφημερίδα και το site της; Γιατί; Να σας πω εγώ γιατί. Γιατί ενοχλεί τον Καίσαρα, γι’ αυτό. Γιατί αποκαλύπτει ότι έχει ψευδές πόθεν έσχες, γι’ αυτό. Και ότι ενοχλεί τον Καίσαρα, πρέπει να κλείσει, δεν πρέπει να υπάρχει. Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη Δημοκρατία.
Ειρήσθω εν παρόδω, η στάση Μητσοτάκη απέναντι στο Documento που αποδεικνύει και ένα συμπλεγματισμό και μια αντιδημοκρατική κουλτούρα, δεν αφορά μονάχα τη “λίστα Πέτσα”. Διότι επιχείρησε ο ίδιος προσωπικά να αφήσει εκτός από κάθε είδους χρηματοδότηση διαφημιστική αυτή την εφημερίδα από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε πρωθυπουργός, τηλεφωνώντας προσωπικά σε έναν προς έναν τους επιχειρηματίες και τους διευθυντές των επιχειρηματικών ομίλων, για να πάψουν τη διαφήμιση. Ποιος; Ο πρωθυπουργός της χώρας. Και όχι, δεν είναι η χώρα μας η Τουρκία του Ερντογάν, δεν είναι η χώρα μας η Ουγγαρία του Όρμπαν, είναι η Ελλάδα, του Μητσοτάκη, όμως. Αλλά μια Ελλάδα που έχει μακρά δημοκρατική παράδοση και αγώνες σ’ αυτό τον τόπο για την ελευθερία του Τύπου. Κι αν δεν θέλετε να ακούτε εμάς, μας γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, λέτε η αντιπολίτευση τα λέει, γιατί δεν απαντάτε στις επανειλημμένες ενοχλήσεις που είχατε από διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς; Έκθεση ετήσια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Θα την καταθέσω στα Πρακτικά.


Τι λέει; Λέει, μεταξύ άλλων, το εξής: Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση αποκλείστηκαν από ένα πρόγραμμα στήριξης 20 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά που θεωρούνταν αντιπολιτευτικά, έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερα επίπεδα διαφημιστικών εσόδων από την εκστρατεία για τη δημόσια υγεία σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα, παρόλο που είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα. Ποιος τα λέει αυτά; Η Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Documento, μια εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα, αποκλείστηκε εξολοκλήρου από την κρατική χρηματοδότηση.
Το καθεστώς, όμως, δεν εξαντλείται στη χειραγώγηση της πλειοψηφίας των μέσων και στην απόπειρα φίμωσης κάθε ενοχλητικής φωνής. Τα σωστά καθεστώτα που σέβονται τον εαυτό τους επιχειρούν και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσα από τη δημοσίευση κατευθυνόμενων μετρήσεων της κοινής γνώμης. Στις ημέρες μας έτσι λειτουργούν, παλαιότερα δεν υπήρχαν οι μετρήσεις, τώρα που υπάρχουν, αν θέλουν να σέβονται τον εαυτό τους, κάνουν και αυτό.
Και θέλω να είμαι ευθύς εξ αρχής σαφής και καθαρός. Δεν έχω καμία διάθεση να ασχοληθώ και δεν θέλω να ασχοληθώ με το σύνολο των δημοσκοπικών εταιρειών ή με εταιρείες που κάνουν με εντιμότητα και σεβασμό στις επιστημονικές αρχές τη δουλειά τους, είτε πέφτουν μέσα, τα τελευταία χρόνια πιο σπάνιο, είτε πέφτουν έξω, τα τελευταία χρόνια πιο σύνηθες.
Εδώ, όμως, μιλάμε για ένα εξόφθαλμο αλισβερίσι μίας συγκεκριμένης εταιρείας. Αυτή καταθέτουμε να ερευνηθεί στην πρόταση. Ένα αλισβερίσι, που μόλις ανακαλύφθηκε, μόλις το πιάσαμε στα πράσα, που λένε, αποφασίσατε να το κρύψετε.
Στις 31 Μαΐου η εταιρεία «Opinion Poll» παρουσίασε μία έρευνα που τα πορίσματά της, επιεικώς να το πούμε, μας φάνηκαν παράξενα, όπως, επιεικώς να το πούμε, μας είχαν φανεί και άλλα ευρήματα αυτής της εταιρείας, κύριε Σκανδαλίδη, παράξενα που αφορούσαν τα εσωτερικά ζητήματα του ΚΙΝΑΛ.
Μας φάνηκαν παράξενα τα ευρήματα αυτής της εταιρείας, όπως μας είχαν φανεί παράξενα και προηγούμενα ευρήματα που αφορούσαν τα εσωτερικά ενός κόμματος, αλλά δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία. Όταν επαναλήφθηκε αυτό και ζητήσαμε, αξιοποιώντας τον νόμο Ρουσόπουλου, νόμο κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και καταθέσαμε σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να προσκομιστούν στην Επιτροπή από την δημοσκοπική εταιρεία από τα πρωτογενή δεδομένα της έρευνας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και τη μέθοδο για τη διενέργεια της έρευνας και της εξαγωγής των αποτελεσμάτων. Τι πιο ορθόν σε μια Δημοκρατία να ελέγχονται όλοι, με βάση τον νόμο που ισχύει;
Έπειτα από ένα μήνα σιωπής και παρά τα συνεχή αιτήματα βουλευτών μας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Μπούρας, αρνήθηκε το αίτημά μας, με εντελώς αβάσιμους και προσχηματικούς λόγους. Είναι βέβαιο ότι δεν αρνήθηκε ο συμπαθέστατος κ. Μπούρας από μόνος του, ήταν απόφαση της πλειοψηφίας, απόφαση της κυβέρνησης.
Και το ερώτημα είναι προφανές: Γιατί αρνήθηκε; Τι πρόβλημα έχει η κυβέρνηση να ελεγχθεί -όχι η εταιρεία, προσέξτε- αλλά μία και μόνο συγκεκριμένη μέτρηση; Βέβαια την απάντηση την πήραμε λίγο αργότερα, μετά τη ΔΕΘ, όταν σε νέα έρευνα της εν λόγω εταιρείας ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωνε ποσοστά Τσαουσέσκου, λίγες μέρες αφότου είχε καεί η μισή Ελλάδα.
Όσο πιο πολλά στρέμματα καίγονται σε αυτή τη χώρα και όσο περισσότερα κρούσματα και θανάτους έχουμε, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη. Είναι ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο αυτό, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα.
Ψάχνοντας, όμως, λίγο παραπάνω, ανακαλύψαμε ότι εδώ δεν μιλάμε για λάθος μεθοδολογία -και θέλω να το τονίσω αυτό- δεν θέλουμε να κρίνουμε στατιστικές μεθόδους και επιστημονικές μεθόδους. Εδώ μιλάμε για κάτι πιο βαθύ, διότι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΕΔΥΠΕ που είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2020 ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία «Reposition Strategy» που ανήκει στο ίδιο φυσικό πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης της εν λόγω δημοσκοπικής εταιρείας για το έργο «τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη του travel.gov.gr».
Η αρχική απευθείας ανάθεση κάλυπτε συνολικό διάστημα δύο μηνών και είχε κόστος 60.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη «Διαύγεια» ακολούθησαν και άλλες δύο επιπλέον επεκτάσεις της αρχικής σύμβασης, άλλες 60.000 ευρώ και 150.000 ευρώ ακολούθως, δηλαδή συνολικά 270.000 ευρώ απευθείας ανάθεση στον ιδιοκτήτη της εταιρείας που βγάζει τα περίεργα αποτελέσματα και η Κυβέρνησή σας αρνείται από το αρμόδιο βάσει του νόμου θεσμικό όργανο να ελεγχθεί.
Τώρα μεταξύ μας, εδώ που τα λέμε για 270.000 δεν είναι και άσχημα. Θα μπορούσε να τον βγάλει και καταλληλότερο για πλανητάρχη τον κ. Μητσοτάκη η “Opinion Poll”.

Όμως, ξέρετε, αυτά είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Θέλουμε να δώσετε μια απάντηση για όλα αυτά. Τι έχετε να απαντήσετε για όλα αυτά; Τι έχετε να απαντήσετε γι’ αυτές τις άθλιες και ανήθικες μεθόδους χειραγώγησης της κοινής γνώμης εν μέσω πανδημίας, για την αθλιότητα των απευθείας αναθέσεων; Και δεν είναι χιλιάδες ευρώ μόνο. Είναι δισεκατομμύρια που μοιράζετε σε φίλους και «ημέτερους» εν μέσω της χειρότερης, της σκληρότερης υγειονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Εσείς που ήλθατε με σημαία σας το λιγότερο κράτος έχετε φτιάξει μέσα σε δύο χρόνια ένα κράτος-τέρας, ευεργέτη κάθε «γαλάζιου» παιδιού και καθενός τυχοδιώκτη που σας τάζει εκδούλευση. Με πρόσχημα την πανδημία δώσατε τη δυνατότητα σύναψης δημόσιων συμβάσεων με απευθείας ανάθεση ανεξαρτήτως ποσού και αυξήσατε τα πάγια όρια για τις απευθείας αναθέσεις.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ένα απίστευτο πάρτι από άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα με απευθείας αναθέσεις, ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων, μια πρωτοφανής κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας βιώνει μια πρωτοφανή εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια.
Δύο δισεκατομμύρια εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ δώσατε σε απευθείας αναθέσεις μέσα σε ενάμιση χρόνο και άλλα δύο δισεκατομμύρια επτακόσια τριάντα εκατομμύρια δώσατε σε συμβάσεις κλειστών διαδικασιών ή διαδικασιών διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Συνολικά μιλάμε για 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε δεκαοκτώ μήνες, 5 δισεκατομμύρια ευρώ, λοιπόν, σε «ημέτερους». Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα. Ο κόσμος έξω δυστυχεί, ο κόσμος έξω φοβάται για τη ζωή του, δεν έχει να βγάλει τον μήνα με την ακρίβεια, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη κι εσείς κάνετε πάρτι με τα λεφτά του κράτους για τα «δικά σας παιδιά» που στήνουν εταιρείες την προηγούμενη μέρα της ανάθεσης για να πάρουν «ζεστό» δημόσιο χρήμα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε.
Είστε γελασμένοι αν νομίζετε ότι αυτό θα περάσει έτσι. Στη σύγχρονη ιστορία του τόπου δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τέτοιο πάρτι απευθείας αναθέσεων από το δημόσιο. Σ’ όλο τον δημόσιο τομέα επικρατεί μια «πανδημία» αναθέσεων ή προσχηματικών διαδικασιών σε αρεστούς και κομματικούς φίλους. Μας γυρνάτε στις χειρότερες εποχές του πελατειακού κράτους της Δεξιάς. Επαναλαμβάνω: Μη νομίζετε ότι όλα αυτά μπορεί να ξεχαστούν και ότι θα είστε σε θέση πάντα όλα αυτά να τα καλύπτετε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας, έχετε βυθιστεί στο σύνδρομο των κυβερνώντων που νομίζουν ότι η εξουσία τους θα είναι αιώνια. Το σύνδρομο αυτό λέγεται αλαζονεία. Πιστεύετε ότι θα κυβερνάτε αιώνια και ότι σ’ αυτόν τον τόπο δεν θα υπάρξει άλλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία για να σας ζητήσει λογαριασμό. Θέλω, λοιπόν, να σας ενημερώσω ότι κάνετε λάθος. Οι μέρες της αφθονίας σας τελειώνουν. Έρχεται η ώρα που όλα θα ελεγχθούν. Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό.

Η αρχή πιστεύω ότι γίνεται σήμερα εδώ στη Βουλή. Διότι δεν είναι μονάχα το γεγονός ότι έχουμε μια πρωτότυπη διαδικασία, μιας και για πρώτη φορά εφαρμόζεται μια βαθύτατα δημοκρατική διάταξη του νέου Συντάγματος, αλλά έχουμε και το γεγονός ότι πάνω σ’ αυτήν την πρόταση, πάνω στην πρόταση να ελεγχθούν πεπραγμένα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη υπάρχει η συμφωνία, η σύμπλευση του συνόλου των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Και αυτό κατά την εκτίμησή μου είναι ένα αξιοσημείωτο πολιτικά γεγονός.
Η αρχή, λοιπόν, γίνεται σήμερα με τη σύσταση αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει όλα τα πεπραγμένα σας για την απόπειρα ωμής εξαγοράς της ελεύθερης έκφρασης και βούλησης, της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, για τον βιασμό της αλήθειας και της λογικής στις πλάτες μιας κοινωνίας που υποφέρει. Κι εσείς παρά το ότι υποφέρει, επιλέξατε να ζήσετε τον μύθο σας, στις πλάτες μιας κοινωνίας φοβισμένης. Που εσείς, παρά το ότι είναι φοβισμένη, επιλέξατε να στήσετε ένα πάρτι διαφθοράς, στις πλάτες μιας κοινωνίας φοβισμένης. Που εσείς, παρά το ότι είναι πληγωμένη και φοβισμένη, επιλέξατε να διασπείρετε ψέματα, προπαγάνδα και διχασμό για να γλιτώσετε από την οργή της.
Κλείνω με αυτό με το οποίο άρχισα. Δεν είναι θέμα νομικό ή ποινικό. Είναι θέμα ηθικής. Είναι βαθύτατα ανήθικο αυτό που κάνετε. Και η Βουλή σήμερα κάνει το πρώτο βήμα για να λάμψει η αλήθεια και να σταματήσει αυτός ο ηθικός κατήφορος, για να λυτρωθεί μια ώρα αρχύτερα η πατρίδα μας από τη χειρότερη, την πιο κυνική, την πιο επικίνδυνη για τη δημοκρατία κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μας από τη μεταπολίτευση και μετά.

Διαβάστε επίσης...