Τελευταία νέα
Ανδρουλάκης για συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη: Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε ακάθεκτος τις προκλήσεις του Μετά από Σκόπια και Rama, ο Μητσοτάκης βούλιαξε και στη Γαλάζια-Πατρίδα «Μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης» – Η ανάρτηση Μητσοτάκη για τη συνάντηση με Ερντογάν Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το καλό κλίμα, τα χαμόγελα και το γεύμα με «κεμπάπ» Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών Μητσοτάκης – Ερντογάν: Διαφώνησαν για Μονή της Χώρας, μουσουλμανική μειονότητα Θράκης και Χαμάς Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ: «Υποκριτικός και επικίνδυνος ο εθνικιστικός λαϊκισμός» Παρέμβαση του ΚΚΕ έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ – «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!» Πρωτοβουλία Τσίπρα για τη διάσωση της Συμφωνίας των Πρεσπών: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ Ελεύθερος ο 13χρονος για την ομοφοβική επίθεση στον Κασσελάκη ΣΥΡΙΖΑ: Έχει πλέον κουράσει η προσπάθεια του Μητσοτάκη να μην δυσαρεστήσει την ακραία δεξιά Κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ίδρυση τουρκοελληνικού επιχειρηματικού συμβουλίου και συνεργασία σε υγεία και πολιτική προστασία
Paron.gr

Αν. Λοβέρδος στο “Π”: Τα αδιαπραγμάτευτα της εξωτερικής πολιτικής

Του
ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥΠροέδρου του κόμματος Δημοκράτες
Το πρώτο σποτ του κόμματος Δημοκράτες αναρτήθηκε την Πέμπτη στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας: «Τα αδιαπραγμάτευτα της πατρίδας μας θα τα υπερασπιζόμαστε διαρκώς. Είμαστε ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη».
Δίνοντας, βεβαίως, έμφαση και στην ανάγκη για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για κοινωνικότερη Ευρώπη, με φθηνότερο κόστος ζωής, αλλά και στη μάχη εναντίον της καταστροφής του περιβάλλοντος, οι Δημοκράτες επισημαίνουμε με όλη μας τη δύναμη πως θα αγωνιστούμε για μια ευρωπαϊκή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, για Ευρωπαϊκό Στρατό, επιτέλους, για φυλασσόμενα ευρωπαϊκά σύνορα και για αναλογικότητα στα βάρη της Μετανάστευσης. Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, πρέπει όμως και η Δύση να ξαναβρεί τις αξίες της.
Στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθώ σε τέσσερα ζητήματα τα οποία οι Δημοκράτες έχουμε ονομάσει «αδιαπραγμάτευτα της εξωτερικής πολιτικής».
Το casus belli της ΤουρκίαςΔεν νοείται χώρα που είναι στο ΝΑΤΟ να εκτοξεύει απειλές εναντίον άλλης χώρας της Συμμαχίας και να συζητάμε την πορεία της ένταξής της στην ΕΕ. Όσο η Τουρκία θα επικαλείται casus belli για την Ελλάδα, την οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή της προοπτική οφείλουμε να την αρνούμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη. Για εμένα το ζήτημα αυτό είναι ταυτοτικό. Όπως κάνουν όλοι lobbying για την πατρίδα τους, εγώ όταν θα εκπροσωπήσω την πατρίδα μας στις Βρυξέλλες θα επικεντρωθώ στο casus belli. Δίνω στους συμπολίτες μου λόγο τιμής για αυτό.
Το ΚυπριακόΤο Κυπριακό αποτελεί χαίνουσα πληγή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Οφείλουμε να επιδιώξουμε την ένταξη της Κύπρου σε έναν συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μηχανισμό ευρωατλαντικής προστασίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βαδίζει εμπρός αφήνοντας την Κύπρο πίσω. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον Ελληνισμό να πηγαίνουμε χέρι χέρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η Αγια-Σοφιά και η Μονή της ΧώραςΟ ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το μοναδικό αυτό μνημείο του οικουμενικού πολιτισμού και από τα εμβληματικά μνημεία της UNESCO, με προεδρικό διάταγμα, το οποίο υπέγραψε ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 10 Ιουλίου 2020, μετατράπηκε σε τζαμί. Και μετά την Αγια-Σοφιά, άλλος ένας βυζαντινός ναός, επίσης μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η περίφημη Μονή της Χώρας, μετατρέπεται σε τζαμί. Η Μονή της Χώρας είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων και ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης. Τα ψηφιδωτά του ναού και οι τοιχογραφίες του παρεκκλησίου –με την εξαιρετική νωπογραφία της Αναστάσεως στην κόγχη του Ιερού– παραμένουν φωτεινά δείγματα της παλαιολόγειας αναγέννησης κατά τον 14ο αιώνα, που προηγήθηκε της Αλώσεως. Όταν το 1985 η Μονή της Χώρας εντασσόταν στον κατάλογο της UNESCO, το τουρκικό κράτος αναλάμβανε την ευθύνη να προστατεύσει και να διαχειριστεί τις ιδιοκτησίες της διεθνούς κληρονομιάς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να τις καταστήσει προσβάσιμες, φυσικά και πνευματικά, και να μοιραστεί τις ιστορικές, αρχιτεκτονικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές αξίες της πολιτιστικής ιδιοκτησίας με όλη την ανθρωπότητα.
Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αρκείται σε μια διαμαρτυρία και να λησμονεί έκτοτε τις δικές της ευθύνες έναντι της Ιστορίας της. Οφείλει να αναδεικνύει διαρκώς τη στάση του τουρκικού κράτους και να μην επιτρέψει να συμπληρωθεί το ανοσιούργημα της Αγίας Σοφίας με τη Μονή της Χώρας. Ο κ. Ερντογάν προσβάλλει έμπρακτα τα μνημεία που είναι καταγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να λάβει τέλος!
Το ΜεταναστευτικόΕίμαι από τους πρώτους που είχαν το θάρρος να πουν δημοσίως ότι υπάρχει δίπολο παράτυπης μετανάστευσης – τρομοκρατίας. Προφανώς και όλοι οι μετανάστες δεν είναι τρομοκράτες. Και προφανώς όλοι οι τρομοκράτες δεν είναι μετανάστες.
Υπάρχει, όμως, σύνδεση τρομοκρατίας – μετανάστευσης. Στην Ευρώπη αυτή η σύνδεση επιβεβαιώνεται σε όλες τις επιθέσεις ανεξαιρέτως. Γι’ αυτό και διαχρονικά επαναλαμβάνω ότι, όπως σε αυτή τη σύνδεση είναι το πρόβλημα, εκεί θα είναι και η όποια λύση. Η ισλαμική τρομοκρατία είναι εχθρός του πολιτισμένου κόσμου, των ελευθεριών των λαών και των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω αυτολεξεί τις φράσεις μου. Έπρεπε να είχαν αναληφθεί σοβαρές πρωτοβουλίες. Γιατί η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα μείζον πρόβλημα, που συνδέεται άρρηκτα και αντανακλάται απολύτως:
α. στη δημόσια ασφάλεια,β. στην κοινωνική συνοχή,γ. στην εθνική κυριαρχία,δ. στην πολιτισμική ταυτότητα,ε. στην πρόκληση φόβου,στ. στη μείωση της ανοχής,ζ. στην πρόκληση αλληλοσυγκρούσεων.
Όταν τα έλεγα αυτά, με αποκαλούσαν ακροδεξιό. Ας μην εθελοτυφλούμε, όμως. Η παράτυπη μετανάστευση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα.
Επιδίωξα με τα παραπάνω να αναφερθώ αδρομερώς, αλλά ελπίζω ουσιαστικά, στα «αδιαπραγμάτευτα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Ας μου επιτραπεί από τον αναγνώστη να κλείσω επιγραμματικά με έναν στίχο για την Ελλάδα. Άλλωστε, όλα για την πατρίδα μας δεν πρέπει να γίνονται στην πολιτική; Καλύτερα από τον ποιητή εγώ δεν θα το έλεγα ποτέ: «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς μέσα σου να λαχταρίζει κάθε είδος μεγαλείου».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Αν. Λοβέρδος στο “Π”: Τα αδιαπραγμάτευτα της εξωτερικής πολιτικής

«Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται…» – Τι ακριβώς σημαίνει

Μ. Κατρίνης στο “Π”: Η Νέα Δημοκρατία βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία

Δικαιοσύνην μάθετε…

Ζωντανά: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ – Όρθρος και Θεία Λειτουργία – Live streaming

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...