Τελευταία νέα
Κωνσταντινούπολη: 15χρονη μαχαίρωσε πέντε συμμαθητές της έξω από σχολείο Γαλλία και Ισπανία «βουλιάζουν» το ευρώ – Σε χαμηλό 17μηνου η ισοτιμία με το δολάριο Καρυστιανού: «Αυτοδυναμία χωρίς συγκυβέρνηση – Κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους» Κλέλια Ρένεση για έμφυλη βία: «Τι συμβαίνει με τους άντρες και λυσσάνε τόσο πολύ; Φοβούνται τα θηλυκά» [βίντεο] Ν. Δένδιας και υπουργοί Άμυνας της ADRION: Κοινή ευρωπαϊκή «Αμυντική Ασπίδα» στο προσκήνιο Κρήτη: Βιβλική καταστροφή στο Οροπέδιο Λασιθίου – Πλημμύρισε έκταση ίση με τις Σπέτσες [βίντεο drone] Κεραμέως: Όρια στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διαχείριση εργαζομένων Αλέξης Τσίπρας: Ο… άπιστος Θωμάς που δήλωσε ότι τον έπεισε Το Τραγούδι της Ημέρας: Tongue “Καρφιά” Γεωργιάδη σε υπουργούς για τα 52α γενέθλια της ΝΔ: «Απορώ με ορισμένους που επέλεξαν να λείπουν» Η άτυχη στιγμή της συζύγου του Βανς: Παραπάτησε και γλίστρησε με τον νεογέννητο γιο αγκαλιά [βίντεο] Διαφάνεια και Τεχνητή Νοημοσύνη: οι πολίτες έδειξαν τον δρόμο, σειρά έχει το κράτος
Newsauto.gr

Απίστευτοι Κινέζοι: Βγάζουν 4 νέα μοντέλα την ημέρα!

Ο ρυθμός με τον οποίο οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν νέα μοντέλα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον τόσο έντονου ανταγωνισμού ώστε ακόμη και κορυφαία στελέχη του κλάδου να χαρακτηρίζουν πλέον την κατάσταση παράλογη.

Σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής αγοράς, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2026 παρουσιάστηκαν από τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες περίπου 650 νέα ή ανανεωμένα μοντέλα. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει νέα μοντέλα, ανανεώσεις μέσης ζωής (facelift), νέες εκδόσεις εξοπλισμού, ειδικές εκδόσεις και άλλες βελτιώσεις. Ακόμη κι έτσι όμως, η συχνότητα νέων λανσαρισμάτων είναι εντυπωσιακή, καθώς αντιστοιχεί σχεδόν σε τέσσερις παρουσιάσεις κάθε ημέρα.

Τα αμερικάνικα μέσα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα σχολιάζουν χαρακτηριστικά πως πρόσφατη μελέτη για λογαριασμό της Τράπεζας της Αμερικής προβλέπει συνολικά το λανσάρισμα 159 νέων αμερικάνικων μοντέλων στην τοπική αγορά κατά την επόμενη τετραετία, γεγονός που αναδεικνύει το χάσμα στον ρυθμό εξέλιξης των δύο αγορών.

Ωστόσο η υπερβολή στο ρυθμό που κινείται η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται πως απασχολεί και κορυφαία στελέχη της. Χαρακτηριστική είναι η ιδιαίτερα γλαφυρή τοποθέτηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της BYD, He Zhiqi, ο οποίος μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισε την κατάσταση «εντελώς παράλογη», σημειώνοντας ότι η αγορά δεν είναι απλώς ιδιαίτερα ανταγωνιστική αλλά «αδυσώπητη».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως το πρόβλημα δεν είναι η καινοτομία. Αντίθετα, η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται νέα μοντέλα είναι τόσο μεγάλη ώστε οι καταναλωτές δύσκολα προλαβαίνουν να γνωρίσουν ένα αυτοκίνητο πριν αυτό επισκιαστεί από δεκάδες νέες αφίξεις. Σε μια αγορά όπου η τεχνολογία εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, ακόμη και λίγοι μήνες μπορεί να αρκούν ώστε ένα μοντέλο να θεωρείται ήδη ξεπερασμένο.

Η εξέλιξη αυτή δεν περνά απαρατήρητη από τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Πρόσφατα, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ford, Bill Ford, προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να θεωρούν δεδομένο πως οι κινεζικές μάρκες θα παραμείνουν για πάντα εκτός της αγοράς των ΗΠΑ.

Παρότι οι δασμοί και το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο εξακολουθούν να περιορίζουν την παρουσία τους στην αμερικανική αγορά, οι κινεζικές εταιρείες επεκτείνονται με γρήγορους ρυθμούς σε πολλές άλλες χώρες, επηρεάζοντας ήδη τον τρόπο με τον οποίο οι δυτικοί κατασκευαστές εξελίσσουν τα νέα τους μοντέλα.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο εξαντλητικός ανταγωνισμός θα οδηγήσει πολλές κινεζικές μάρκες σε εξαφάνιση μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς δεν θα μπορέσουν να συμβαδίσουν με τους ισχυρότερους αντιπάλους τους. Ωστόσο, η BYD εμφανίζεται βέβαιη πως θα συγκαταλέγεται στους μεγάλους νικητές αυτής της κούρσας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα Porsche Panamera

Δοκιμή: Renault Twingo E-Tech Electric

Γιατί θα ακριβύνουν τα κινεζικά ελαστικά;

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...