Τελευταία νέα
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είχε υποστηρίξει Μητσοτάκη επιτέθηκε στον Χάρη Δούκα γιατί πήγε στην εκδήλωση του Τσίπρα για την ΤΑ Μάζευε κι ας είναι ρώγες Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Φταίνε οι ακραίες συνθήκες Τα χρέη και τα κλέη του ΠΑΣΟΚ Η μεγάλη επιστροφή του Κράτους Μητσοτάκης: Στις ακραίες καιρικές συνθήκες αποδίδει την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών «Κλείνει στη ντουλάπα» τον γάμο των ομόφυλων η κυβέρνηση μετά τα χτυπήματα Σαμαρά Γεραπετρίτης, Διαμαντοπούλου και Χριστοδουλάκης διαψεύδουν δημοσίευμα περί δείπνου για «συγκυβέρνηση παραγραφής» – «Εξόφθαλμα ψεύδη και συκοφαντίες» Το νερό ως ζητούμενο Μαρόκο – μεταναστευτικό δοκιμάζουν Σένγκεν και Ευρωπαϊκή Ένωση «Απολογία» Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές: H ένταση των φαινομένων ξεπερνά κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό Μητσοτάκης για φωτιές: Η μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες ξεπερνά τα όρια του ανθρώπινου
Efsyn.gr

Αποδράσεις στην αθέατη πλευρά του Πηλίου: Μικρό, Πλατανιάς, Καστρί

Δεν αντέχεις το αλύπητο μελτέμι και τα θεόρατα κύματα που σηκώνει, αλλά δεν θέλεις να αποχωριστείς τον ανοιχτό θαλασσινό ορίζοντα και τα νερά του Αιγαίου. Δεν θέλεις να ξοδέψεις μια περιουσία σε ναύλα ούτε να περάσεις ατελείωτες ώρες ταξιδεύοντας μέχρι κάποιο νησί.
Κι όμως, υπάρχει ένας στεριανός τόπος που μοιάζει να κρατά το καλοκαιρινό νόημα των διακοπών στην πιο αυθεντική του εκδοχή. Στις νότιες παρυφές του Πηλίου, η μαγευτική Μαγνησία κρύβει μικρούς παραθαλάσσιους προορισμούς που αγναντεύουν το Αιγαίο χωρίς να δοκιμάζονται από τη σκληράδα του μελτεμιού, όπως συμβαίνει συχνά στις βόρειες και ανατολικές ακτές.
Προορισμοί ήρεμοι, καταπράσινοι και ανεπιτήδευτα όμορφοι. Το Μικρό, ο Πλατανιάς και το Καστρί συνθέτουν ένα καλοκαιρινό σκηνικό με διάφανες θάλασσες, σκιερά μονοπάτια και ταβερνάκια που απλώνουν τα τραπέζια τους σχεδόν πάνω στο κύμα.
Μικρό: Ένα κρυμμένο μυστικό του Πηλίου
Αφήνεις πίσω τα πολυσύχναστα παράλια του Παγασητικού με τον περιορισμένο θαλασσινό ορίζοντα, διασχίζεις το κεφαλοχώρι της Αργαλαστής, προσπερνάς τα αρχοντικά του Λαύκου και ακολουθείς τις πινακίδες που οδηγούν προς την παραλία Μικρό.
Το τοπίο γύρω σου γίνεται ολοένα πιο καταπράσινο και πιο άγριο. Λίγο αργότερα αρχίζουν οι συνεχείς στροφές που ελίσσονται στις πλαγιές του βουνού, καθώς ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος κατηφορίζει προς τη θάλασσα. Σε ορισμένα σημεία χρειάζεται προσοχή, αφού το οδόστρωμα στενεύει και από τη μία πλευρά ανοίγεται το κενό.
Όταν όμως φτάσεις στον μικρό όρμο που αγκαλιάζεται από απότομα βράχια, καταλαβαίνεις αμέσως πως η διαδρομή άξιζε κάθε χιλιόμετρο. Το Μικρό είναι ένας λιλιπούτειος παραθαλάσσιος οικισμός, όπου τα σπίτια μοιάζουν σχεδόν να ακουμπούν πάνω στο κύμα —κάτι που τον χειμώνα συμβαίνει κυριολεκτικά.
Στην περιοχή υπάρχουν οικογενειακά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, είτε πάνω στην ακτή είτε λίγο ψηλότερα, σε σημεία με ανοιχτή θέα στο Αιγαίο. Εδώ θα βρείτε και δύο από τις πιο γνωστές και σταθερές γαστρονομικές στάσεις της περιοχής, τον «Αίολο» και τον «Πλάτανο», κυριολεκτικά λίγα βήματα από το νερό: η μία βρίσκεται στην αρχή της παραλίας και η άλλη κοντά στο μονοπάτι που οδηγεί προς τον Πλατανιά.
Η παραλία στο Μικρό έχει μήκος περίπου 500 μέτρα, είναι αμμουδερή, τόσο έξω όσο και μέσα στη θάλασσα. Μόνο ένα μικρό τμήμα της διαθέτει οργανωμένα ομπρελοκαθίσματα, ενώ στην υπόλοιπη ακτή μπορεί κανείς εύκολα να απλώσει τη δική του ομπρέλα. Ο όρμος σπάνια σηκώνει μεγάλο κύμα· συνήθως ένα ελαφρύ μεσημεριανό αεράκι δροσίζει την περιοχή και προς το απόγευμα κοπάζει ξανά. Από την άκρη της παραλίας η θέα ανοίγει προς τα βουνά της βόρειας Εύβοιας αλλά και μέχρι τη Σκιάθο.
Ο δρόμος που κατεβαίνει από τον Λαύκο συνεχίζει για λίγο παράλληλα με την ακτογραμμή και καταλήγει σε ένα πλατύ σημείο που λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης. Στον οικισμό υπάρχει ένα μικρό μίνι μάρκετ, ενώ οι ταβέρνες είναι ανοιχτές από το πρωί, σερβίροντας και καφέ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το μονοπάτι που συνδέει το Μικρό με τον Πλατανιά, μέσα από μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή (περίπου 500 μέτρα) δίπλα στο κύμα.
Μικρό, το εστιατόριο «Αίολος» σε πρώτη θέση στο γαλάζιo
Πλατανιάς Εκεί όπου το δάσος συναντά τη θάλασσα
Για να φτάσετε στον Πλατανιά, τον επόμενο σταθμό της διαδρομής, θα ακολουθήσετε και πάλι τον δρόμο από τον Λαύκο. Θα προσπεράσετε τη διασταύρωση για το Μικρό και στη συνέχεια θα κατηφορίσετε προς την ακτή, ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες.
Ο Πλατανιάς είναι ένα από τα παλαιότερα παραθαλάσσια θέρετρα του Πηλίου. Βρίσκεται στη νότια άκρη του βραχώδους «βραχίονα» της Μαγνησίας, χτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από τις εκβολές ενός μικρού ποταμού. Η περιοχή είναι δροσερή και κατάφυτη, με πλατάνια, ελιές και πυκνή μεσογειακή βλάστηση να φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.
Πλατανιάς, η προκυμαία με τα καφέ και τις ταβέρνες
Αν και ο οικισμός υπέστη σοβαρές ζημιές από τις κακοκαιρίες Ιανός και Daniel, σήμερα δείχνει να βρίσκει ξανά τον ρυθμό του. Η ολοκλήρωση των λιμενικών έργων και η δημιουργία του νέου αλιευτικού καταφυγίου, όπου μπορούν να δέσουν μικρά γιοτ ή ιστιοφόρα, δίνουν νέα ώθηση στην περιοχή, χωρίς όμως να αλλοιώνεται ο ήπιος χαρακτήρας και η φυσική ομορφιά του τόπου.
Κατά μήκος της διαμορφωμένης προκυμαίας θα βρείτε καφέ, φούρνο και μικρά καταστήματα που εξυπηρετούν τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για φαγητό θα αναφέρουμε τρεις παραθαλάσσιες ταβέρνες – εστιατόρια: το «Καλό Ακρογιάλι», που απλώνει τα τραπέζια του στη δυτική άκρη της προκυμαίας, εκεί όπου ξεκινά το μονοπάτι για την παραλία, και τα «Στέκι» και «Ρεμέτζο Πλατανιά 1884», στην απέναντι πλευρά του όρμου, δίπλα στο νέο αλιευτικό καταφύγιο.
Η κεντρική παραλία του Πλατανιά δεν προσεγγίζεται απευθείας με αυτοκίνητο. Θα αφήσετε το όχημά σας στο τέλος του δρόμου, σε έναν μικρό χώρο στάθμευσης, και από εκεί θα περπατήσετε λίγα μόλις μέτρα. Το ακρογιάλι είναι στρωμένο με βότσαλο και άμμο, έχει μήκος περίπου 200 μέτρων και περιβάλλεται από ελαιώνες και βράχια που φτάνουν ως τη θάλασσα. Στην παραλία λειτουργεί καντίνα που διαθέτει και ομπρελοκαθίσματα.
Ανατολικά της μαρίνας —με πρόσβαση είτε από μονοπάτι είτε από σύντομο χωματόδρομο— σχηματίζεται η μικρή παραλία Βαμβάκια. Πρόκειται για έναν ήσυχο αμμουδερό κολπίσκο με καθαρά νερά και λιγότερο κόσμο. Αν επιλέξετε να έρθετε εδώ, καλό είναι να έχετε μαζί σας νερό και ομπρέλα, καθώς η παραλία παραμένει ανοργάνωτη.
Η υπέροχη παραλία του Πλατανιά
Καστρί Μια δαντέλα από βράχια και άμμο
Στον δρόμο από τον Λαύκο προς το μικρό λιμανάκι του Κατηγιώργη θα συναντήσετε τις πινακίδες που κατευθύνουν προς την ακτή Καστρί. Ο δρόμος μέχρι την παραλία είναι ασφαλτοστρωμένος, όμως οι συνεχείς στροφές απαιτούν προσοχή, καθώς κατηφορίζει απότομα προς τη θάλασσα.
Από τις τρεις προτάσεις αυτού του αφιερώματος, το Καστρί είναι αναμφίβολα η πιο εναλλακτική και ήσυχη επιλογή. Εδώ δεν θα βρείτε οργανωμένο τουριστικό θέρετρο ούτε έντονη κοσμική κίνηση. Αντίθετα, η περιοχή διατηρεί έναν σχεδόν ανέγγιχτο χαρακτήρα, που θυμίζει τις παλιές καλοκαιρινές αποδράσεις στο Αιγαίο. Πάνω στην απλωτή αμμουδερή παραλία λειτουργούν οι εγκαταστάσεις ενός μικρού κάμπινγκ, λίγοι ξενώνες, μερικά σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης και μία παραθαλάσσια ταβέρνα. Αυτή είναι ουσιαστικά όλη η τουριστική υποδομή της περιοχής —και ίσως αυτό να αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της. Για οτιδήποτε περισσότερο θα χρειαστεί να ανηφορίσετε μέχρι το Προμύρι, το κοντινότερο χωριό, περίπου 13 χιλιόμετρα μακριά, μέσα από μια διαδρομή γεμάτη στροφές ή να κινηθείτε προς τον Πλατανιά, που απέχει περίπου έξι χιλιόμετρα.
Αν αναζητάτε απομόνωση, ησυχία και καθημερινή επαφή με τη θάλασσα, το Καστρί μοιάζει σχεδόν ιδανικό. Το τοπίο θυμίζει απομακρυσμένες γωνιές της Σκοπέλου ή της Αλοννήσου, αλλά χωρίς τον φόβο των μεγάλων κυμάτων και των δυνατών ανέμων που συχνά ταλαιπωρούν τα νησιά του Αιγαίου.
Όσοι έχουν διάθεση για εξερεύνηση μπορούν να προσεγγίσουν την ερημική παραλία Φτελιά, που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστρί και τον Πλατανιά ή να κινηθούν ανατολικά προς το Κατηγιώργη, όπου ξεδιπλώνονται ακόμη περισσότερα μικρά και απόμερα ακρογιάλια. Για περισσότερες επιλογές σε φαγητό και καφέ, το γραφικό αλλά πολυσύχναστο λιμανάκι του Κατηγιώργη απέχει περίπου οκτώ χιλιόμετρα από το Καστρί.
i
Διαμονή
Μικρό
«Aegean View mikro» τηλ. 6945996639, https://bingstraveltips.com/aegean-view-mikro-pelion-1-greece
«Mikro Βeach Ηotel» τηλ. 24230 71212, https://mikrobeachhotel.gr/
«Ammos beach» τηλ. 6977412298, https://www.ammosmikrobeach.com/
«Oniropetra Pelion Hotel» τηλ. 6986931333, https://traveleto.com/hotel/gr/oniropetra-pelion.html
Πλατανιάς
«Archontiko seaside hotel» τηλ. 24230 71292, https://archontikoseasidehotel.gr/
«Harmony Studios» τηλ. 6945492504, https://harmonypelionplatanias.com/
«Kallithea Villas» τηλ. 698 111 8841, https://www.kallithea-villas.com/
«Tanias House» τηλ. 24230 71329.
Καστρί
«Peli Kastri Guesthouse» τηλ. 6973776955, https://pelikastri.com/
«Camping Kastri Beach» τηλ. 24230 71209 https://www.campingkastribeach.com/
viewsofgreece.com

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...