Τελευταία νέα
Μουντιάλ 2026: Πρώτη φορά στους «16» η Αίγυπτος – Υπέταξε στα πέναλτι την Αυστραλία [βίντεο] Γαλλία: Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 29% την εβδομάδα του μέγαλου καύσωνα Αφροδίτη Νέστορα: «Η τυφλή πολιτική βία να μην κερδίσει» – Η πρώτη ανάρτηση μετά τον θάνατο της μητέρας της Μέση Ανατολή: Επιστρέφει στη Γαλλία το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle Μουντιάλ 2026: Στα ύψη οι τιμές των εισιτηρίων στο Μεξικό-Αγγλία, έντονες αντιδράσεις κατά της FIFA Καύσωνας στις ΗΠΑ: Ακυρώνονται εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου “Φιάσκο” Ντόκου: Ομαδικά πυρά κατά Μαξίμου από την αντιπολίτευση Μεξικό: Βρέθηκε νεκρή δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στα μέσα Ιουνίου Ανατράπηκε λέμβος στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης Καρέ – καρέ η τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο σπίτι του Σάββα Αναστασιάδη ΚΚΕ: Την πολιτική που οδήγησε στη λειψυδρία στην Αίγινα σερβίρει ως «λύση» η Κομισιόν Π.Γερουλάνος: «Η σωστή διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης προϋπέθετε άλλη κυβέρνηση»
Moneypress.gr

Από το πετρέλαιο στα ράφια: Πώς η κρίση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει την καθημερινότητα

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρές πιέσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, με την έλλειψη αργού πετρελαίου να απειλεί να εξελιχθεί σε ευρύτερη κρίση εφοδιασμού.
Ο περιορισμός των ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ έχει μειώσει αισθητά την προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, επηρεάζοντας όχι μόνο τις τιμές των καυσίμων αλλά και τη διαθεσιμότητα βασικών πετροχημικών πρώτων υλών. Πρόκειται για υλικά απαραίτητα για την παραγωγή καθημερινών προϊόντων, από ρούχα και υποδήματα μέχρι πλαστικές συσκευασίες.
Οι επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να διαχέονται στην καταναλωτική αγορά, με αυξήσεις σε τιμές πλαστικών, καουτσούκ και πολυεστέρα. Η πίεση είναι πιο έντονη στην Ασία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας και συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας μεταποίησης.
Σε αρκετές χώρες καταγράφονται ήδη προβλήματα: από πανικόβλητες αγορές βασικών υλικών και περιορισμούς στη χρήση πλαστικών, μέχρι ελλείψεις που επηρεάζουν τη γεωργία και την υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα, βιομηχανίες προειδοποιούν για πιθανά προβλήματα στην παραγωγή ιατρικών προμηθειών και άλλων κρίσιμων προϊόντων.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η μετάδοση των επιπτώσεων από την ενέργεια στα πετροχημικά και τελικά στα καταναλωτικά αγαθά είναι ταχεία, επηρεάζοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και κλάδων.
Η κατάσταση αυτή εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς και επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής και μετακυλίεται σταδιακά στους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, η άνοδος των τιμών καυσίμων και πρώτων υλών δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στις μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Παρά τις προσπάθειες κυβερνήσεων να περιορίσουν τις επιπτώσεις μέσω στρατηγικών αποθεμάτων, η έλλειψη κρίσιμων παραγώγων, όπως η νάφθα, παραμένει βασικό πρόβλημα, χωρίς εύκολες εναλλακτικές.
Η πίεση στην αγορά έχει οδηγήσει ήδη σε μειώσεις παραγωγής και σε επίκληση «ανωτέρας βίας» από εταιρείες, ενώ ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση πρώτων υλών εντείνεται.
Οι αυξήσεις τιμών είναι ήδη αισθητές, ιδιαίτερα στα πλαστικά, με ορισμένες κατηγορίες να καταγράφουν σημαντικά άλματα. Παράλληλα, επιχειρήσεις εξετάζουν εναλλακτικά υλικά ή περιορισμό της χρήσης πλαστικού, αν και οι λύσεις αυτές απαιτούν χρόνο και αυξάνουν το κόστος.
Οι εξελίξεις στην Ασία θεωρούνται προάγγελος αντίστοιχων πιέσεων και στη Δύση, καθώς η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να επεκταθεί τους επόμενους μήνες.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά πλέον μόνο τις τιμές, αλλά και τη φυσική διαθεσιμότητα βασικών υλικών, ενώ η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της σύγκρουσης διατηρεί την αγορά σε κατάσταση αναμονής.
Ακόμη και σε περίπτωση αποκλιμάκωσης, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μήνες μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά, ιδιαίτερα στον κλάδο των πετροχημικών και των πλαστικών.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...