Τελευταία νέα
Πτώση 73% στους πληθυσμούς των άγριων ζώων παγκοσμίως – Αποκαλυπτική η ετήσια έρευνα του WWF Ξεκάθαρο το Ιράν για τα πυρηνικά: Δεν εγκαταλείπει τον εμπλουτισμό ουρανίου ούτε παραδίδει τα αποθέματα που διαθέτει ΕΟΔΥ: 38 ασθενείς νοσηλεύονται με ιό του Δυτικού Νείλου – Οι δήμοι «υψηλού κινδύνου» Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Φαραντούρης: Ναυάγιο για τον IMEC όπως EastMed; Τι απαντά η Κομισιόν Super League: Αναβλήθηκε το ματς Ατρόμητος-ΑΕΚ, λόγω των αγώνων της Ένωσης στο Champions League Βρετανία: Συνελλήφθησαν δύο Λετονοί για παράνομη είσοδο σε αεροπορική βάση – Έρευνα της αντιτρομοκρατικής Π.Μαρινάκης για τη συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ: Φρικαλέα πρωτοβουλία Θάνατος εργαζομένης σε ινστιτούτο έρευνας πανώλης στη Σιβηρία: «Καθαρές» οι εξετάσεις όσων ήρθαν σε επαφή μαζί της Παπαδοπούλου εναντίον Κωνσταντόπουλου – «Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη» Μαθητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία: Μάχες με την αστυνομία στη Βαστίλλη – «Η Gen Z είναι οργισμένη» [εικόνες – βίντεο] Αλέξης Τσίπρας: Εμείς και είπαμε όχι στις ΗΠΑ και εξασφαλίσαμε ανταλλάγματα- Ο Μητσοτάκης τίποτα
Efsyn.gr

Αρβανίτης για ΚΥΑ Πλεύρη: Απαράδεκτο – Ταρίφα 250 ευρώ για νομικό «pushback»

«Παρά τη σκληρή και απάνθρωπη (αντί)μεταναστευτική πολιτική του κυρίου Πλεύρη, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Επαναπροωθήσεις, αυθαίρετη κράτηση, αμφισβητούμενες συμφωνίες, ταχείες διαδικασίες και ελλιπής πρόσβαση στη δικαιοσύνη, δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση στο θέμα των επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών», είπε σε δήλωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της Left και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.
Αναφερόμενος στη νέα ΚΥΑ για τις επιστροφές προσφύγων και μεταναστών δήλωσε: «Η πρόσφατη αυστηροποίηση διαδικασιών επιστροφών συνοδευόταν από ανησυχίες για την επακόλουθη αύξηση πίεσης στα ελληνικά κέντρα υποδοχής και κράτησης, περισσότερες προσφυγές ενώπιον των δικαστηρίων και την πιθανή είσοδο της Ελλάδας σε ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων για την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μετά και την θεσμοθετημένη πλέον στοχοποίηση των ΜΚΟ, του πιο οργανωμένου τμήματος της Κοινωνίας των Πολιτών που λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να ελαχιστοποιήσει τις αυτονόητες συνέπειες με έναν πρωτοφανή τρόπο: μετατρέπει και τους δικηγόρους σε προωθητές της αντιμεταναστευτικής της πολιτικής. Τους δελεάζει με ένα μπόνους 250€, εφόσον η καθοδήγησή τους οδηγήσει στην παραίτηση του αιτήματος ασύλου. Μία καθοδήγηση, μάλιστα, που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Μετανάστευσης!».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επίσης «σοβαρά ερωτήματα» για διάταξη της ΚΥΑ που δίνει προθεσμία 2 μηνών στους μετανάστες/πρόσφυγες να παραιτηθούν από την αίτηση ασύλου, πριν καν ολοκληρωθεί η εξέτασή της. «Η ρύθμιση αυτή αντίκειται στις προθεσμίες της διαδικασίας συνόρων, όπου η εξέταση θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 3 μηνών».
Τις αντιδράσεις των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ανέδειξε ο Κώστας Αρβανίτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αλλοιώνοντας τον υπερασπιστικό ρόλο των δικηγόρων και την ίδια την έννοια της νομικής υποστήριξης, η ΚΥΑ εντάσσει το δικηγορικό σώμα στο δόγμα “επιστροφή ή φυλακή”. Καταστρατηγεί το απόρρητο και τη διάκριση των εξουσιών, όπως καταγγέλουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας που ζητούν την άμεση κατάργηση των επίμαχων διατάξεων».
Για τη θριαμβολογία της κυβέρνησης για τις, μέχρι τώρα, επιστροφές μεταναστών μίλησε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Left. «Το υπουργείο θριαμβολογεί για τον αυξανόμενο αριθμό αποφάσεων επιστροφών, ωστόσο η υλοποίησή τους υπολείπεται κατά πολύ, αφού προσκρούει σε νομικά εμπόδια που απορρέουν από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Η πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα και την παροχή νομικής βοήθειας αποτελούν την “αχίλλειο πτέρνα” για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης».
Κλείνοντας, ο Κώστας Αρβανίτης κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για πολιτικές που εξυπηρετούν μόνο το ακροδεξιό κοινό. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «η καταπάτηση του δικαιώματος πρόσβασης σε ανεξάρτητη νομική βοήθεια με σκοπό την άρνηση ασύλου αποτελεί την πλέον ανήθικη “λύση” στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Η άρνηση επιμερισμού ευθυνών εντός της Ε.Ε. και η αποσιώπηση της πραγματικότητας, αποδεικνύουν ένα μόνο: ότι οι “σκληρές αλλά δίκαιες” πολιτικές τελικά δεν αποθαρρύνουν έναν άνθρωπο σε ανάγκη. Εξυπηρετούν μόνο το ακροδεξιό κοινό. Ούτε τις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών μελών και σίγουρα ούτε τον Άνθρωπο».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...