Τελευταία νέα
Μητσοτάκης από Κοζάνη: Ο κατώτατος μισθός πριν από τις εκλογές θα ξεπεράσει τα 950 ευρώ Παναθηναϊκός: «Πράσινος» και επίσημα ο Λούζα – Υπέγραψε συμβόλαιο τριών ετών Καιρός: Μεταφορά σκόνης επηρεάζει τη Δυτική Ελλάδα Φονικές πλημμύρες στο Νεπάλ: Μητέρα βρήκε τον 8χρονο γιο της που νόμιζε νεκρό – Σώθηκε σκαρφαλώνοντας σε δέντρο «Έλυσες το πρόβλημα της ζωής σου»: Οι κυνικοί διάλογοι διακινητή και ψυχολόγου για το delivery των ναρκωτικών [βίντεο] Ντόρα Μπακογιάννη: “Τα Χανιά αναπτύσσονται δυναμικά” Χίος: Τιμητική διάκριση στον Δημήτρη Μελισσανίδη για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό και την Ορθοδοξία ΗΠΑ: Πρώτο χτύπημα μετά τις νέες κυρώσεις στο Ιράν – Εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος θυγατρική αιγυπτιακής τράπεζας Η κατάρρευση του «Project Ot» της Meta: Μια προσωρινή… ανθρώπινη νίκη Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Νέα άδεια λειτουργίας σε δύο από τα ιδρύματα που είχε ακυρώσει το ΣτΕ Τουρκία: Μήνυμα ενότητας προς τον μουσουλμανικό κόσμο έστειλε ο Ερντογάν – Ζητεί συμμαχίες και λιγότερες διαμάχες στο Ισλάμ Η μεγάλη ληστεία της κυβέρνηση Μητσοτάκη
Thefaq.gr

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Αντίστροφη μέτρηση για τις υπογραφές των 3,1 δισ. ευρώ

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Ελλάδα και Ισραήλ βάζουν τη Δευτέρα τις υπογραφές σε ένα πρόγραμμα-μαμούθ 3,1 δισ. ευρώ για πολυεπίπεδη αεράμυνα, με αντίστροφη μέτρηση 35 μηνών για την ολοκλήρωσή του.

 
Οι συμφωνίες θα υπογραφούν μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της SIBAT, της Διεύθυνσης Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τις προηγούμενες εβδομάδες διευθετήθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες των διαπραγματεύσεων. Οι σημαντικότερες αφορούσαν την εξασφάλιση ελληνικής συμμετοχής κατά 25% στο πρόγραμμα, καθώς και την εκχώρηση του πηγαίου κώδικα, ώστε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν πρόσβαση και έλεγχο του λογισμικού που θα διαχειρίζεται τα ηλεκτρονικά υποσυστήματα της αντιαεροπορικής ασπίδας.
Η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, με συνολικά δώδεκα ελληνικές εταιρείες να αναλαμβάνουν μέρος του έργου.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας, πολυεπίπεδης αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής ομπρέλας
Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» θα συνδυάζει υφιστάμενα συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τα Patriot και μέσα αντιμετώπισης drones, με ισραηλινής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα διαφορετικού βεληνεκούς. Στην αρχιτεκτονική της προβλέπεται να ενταχθούν τα Spyder της Rafael για απειλές μικρού βεληνεκούς, τα Barak MX της IAI για απειλές μέσου βεληνεκούς και το David’s Sling για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και άλλων απειλών μεγάλου βεληνεκούς.
Κομβικό ρόλο θα έχει λογισμικό που αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, μέσω του οποίου θα εντοπίζονται και θα κατηγοριοποιούνται οι πιθανές απειλές και θα υποδεικνύεται το καταλληλότερο μέσο αντιμετώπισής τους.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας, πολυεπίπεδης αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής ομπρέλας, ικανής να αντιμετωπίζει από drones έως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, περιορίζοντας παράλληλα το κόστος αναχαίτισης. Με τις υπογραφές της Δευτέρας αρχίζει πλέον η αντίστροφη μέτρηση των 35 μηνών για την ολοκλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.
 
Πηγή: dnews.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...