Τελευταία νέα
Κορυφώνεται η έξοδος του Αυγούστου: Πάνω από 56.000 επιβάτες αναχωρούν σήμερα από τα λιμάνια της Αττικής Αναγνώσματα του Αυγούστου: Οκτώ βιβλία για να κατεβάσουμε ρυθμούς Τζάνι Ινφαντίνο: Ο βασιλιάς της απληστίας – Τα έργα και οι ημέρες του στο τιμόνι της FIFA Μαριζέτα Αντωνοπούλου στο newsit.gr: Οι “σωτήρες” ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας Υποκλοπές: Τρίτο «όχι» για νέα έρευνα παρά τα στοιχεία και τις αποκαλύψεις Ντίλιαν Νέα τουρκική πρόκληση: Γκριζάρει νησιά του Αγαίου Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και μελτέμια – Οι περιοχές σε Red Code Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Αυγούστου Β. Ταλαμάγκας: Στο κεκλιμένο επίπεδο της φθοράς η κυβέρνηση Μητσοτάκη Η Ενωση Εισαγγελέων στηρίζει το “μπάζωμα” του Μπακέλα στο σκάνδαλο των υποκλοπών Ο Κώστας Κατσαφάδος αναλύει στο libre τα μέτρα για τους πυρόπληκτους-Ταχύτερη διαδικασία για ελαφρές ζημιές Κλιμακώνεται η κόντρα Ισπανίας – Ιταλίας: Η Μαδρίτη επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους
Filathlos.gr

Αυτός είναι ο λόγος που ο “Μανόλο” δυσκολεύεται να φτάσει ξανά τα 6 μέτρα!

Ο Εμμανουήλ Καραλής έχει ήδη γράψει ιστορία μέσα στο 2026. Στον κλειστό στίβο εκτοξεύθηκε στα 6,17 μέτρα, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών αποδεικνύοντας ότι ανήκει πλέον στην απόλυτη ελίτ του παγκόσμιου επί κοντώ.
Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν μόνο τα αποτελέσματα του ανοιχτού στίβου ίσως αναρωτιούνται γιατί ο «Μανόλο» δεν έχει ακόμη επαναλάβει τις επιδόσεις που μας συνήθισε τον χειμώνα.  Στο μίτινγκ της Βουδαπέστης ξεπέρασε τα 5,90 συμπληρώνοντας έτσι έξι αγώνες που έμεινε μακριά από τα 6 μέτρα.
Τελευταία φορά που πέρασε το ύψος αυτό ήταν στις 3 Ιουνίου στο Τουρκού της Φινλανδίας και από τότε έχει τις εξής επιδόσεις κατά σειρά: 5,62 – 5,82 – 5,92 – 5,83 – 5,81 και 5,90 μέτρα το βράδυ της Τρίτης.
Η απάντηση βρίσκεται σε μια συνειδητή τεχνική επιλογή που κάνει με το βλέμμα στραμμένο όχι στο σήμερα, αλλά στα ακόμα μεγαλύτερα ύψη τα οποία θέλει να ξεπεράσει και ν’ αντιμετωπίσει στα ίσια τον Αρμάντ Ντουπλάντις.
Ο Καραλής αγωνίζεται πλέον με νέα, μεγαλύτερα και πιο απαιτητικά κοντάρια. Πρόκειται για εξοπλισμό που του δίνει τη δυνατότητα να φτάσει σε ακόμη υψηλότερα άλματα, αλλά απαιτεί χρόνο προσαρμογής. Τα νέα κοντάρια έχουν διαφορετική συμπεριφορά, μεγαλύτερη ακαμψία και απαιτούν μεγαλύτερη ταχύτητα στη φορά, καλύτερο συγχρονισμό και ακόμη πιο ακριβή τεχνική σε κάθε φάση του άλματος.
Γι’ αυτό και οι έξι συνεχόμενοι αγώνες στον ανοιχτό στίβο χωρίς άλμα πάνω από τα έξι μέτρα δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Αντίθετα, αποτελούν μέρος της διαδικασίας εξέλιξης ενός αθλητή που δεν αρκείται πλέον στα 5,90 ή στα 6,00 μέτρα, αλλά κυνηγά απίστευτα ύψη που κάποτε ως αστείο δεν θα πιστεύαμε ότι μπορεί να φτάσει Ελληνας πρωταθλητής.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο Καραλής δεν δείχνει να έχει χάσει ούτε τη φόρα ούτε την αυτοπεποίθησή του. Οι προσπάθειές του μαρτυρούν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο μεγάλο άλμα και ότι λείπουν μόνο οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε η προσαρμογή να ολοκληρωθεί. Και όλα αυτά, ενόψει και του μεγάλου φετινού αθλητικού ραντεβού που είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Μπέρμπιγχαμ, στα μέσα του Αυγούστου.

Άλλωστε, η φετινή σεζόν απέδειξε ήδη τις πραγματικές του δυνατότητες. Ένας αθλητής που πέρασε τα 6,17 μέτρα δεν ξέχασε ξαφνικά να πηδάει. Απλώς βρίσκεται στη μεταβατική περίοδο μιας αλλαγής που, όταν αποδώσει πλήρως, μπορεί να τον οδηγήσει ακόμη ψηλότερα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...