Τελευταία νέα
Γερμανία: Ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ έγινε μέλος της διοίκησης ρωσικής εταιρείας λιανικού εμπορίου Ολοκληρώθηκε η 3η Σύνοδος της τρέχουσας Βουλής – Τη Δευτέρα ο αγιασμός για την έναρξη εργασιών της 4ης Συνόδου Μετά τη Γαλάνη, Πάριος: Το τραγούδι με το οποίο σχολίασε ο Τσουκαλάς τις επιστολές Μητσοτάκη στην ΕΕ Γκράβα: Άκαρπος και ο δεύτερος έλεγχος – Δεν διαπιστώθηκε διαρροή αερίου στο σχολικό συγκρότημα 120.000 βιβλία προς… έξωση στο βιβλιοπωλείο αστέγων Οι G7 αποδεσμεύουν έως 100 εκατ. βαρέλια ντίζελ και πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα Ήττα της κυβέρνησης Σάντσεθ για τη στεγαστική κρίση: Η βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών Μητσοτάκης: Πεζοπορία στα μονοπάτια του Ολύμπου και επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Νήσος Χρυσή: πόσα καράτια της έχουν μείνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο με τα προγράμματα κατάρτισης που ανέδειξε η «Εφ.Συν.»: «Πόσα εκατομμύρια κινδυνεύει να χάσει η χώρα;» Live η ομιλία Μητσοτάκη για την ένταξη του Ολύμπου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. συμφώνησε να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες αποθεμάτων ντίζελ 
Money-tourism.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Εκπαίδευση στον Τουρισμό: Η μεγάλη επένδυση στους ανθρώπους που θα κρατήσουν την Ελλάδα στην κορυφή

-Από την έλλειψη προσωπικού στη μάχη για δεξιότητες, ποιότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα
-Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται Εκπαίδευση και τουριστικές σχολές αντάξιες της θέσης της στον παγκόσμιο Τουρισμό#money-grid-35365{list-style:none;margin:0;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-35365>li{float:left;width:49%;min-width:250px;list-style:none;margin:0 1% 1% 0;;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-35365>li.last{margin-right:0;}#money-grid-35365>li.last+li{clear:both;}@media only screen and (max-width:768px) {#money-grid-35365>li{width:100%;}}
Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστικότητα και, τελικά, για την ίδια την επιβίωση του ελληνικού Τουρισμού.
Ο ελληνικός Τουρισμός έχει αποδείξει ότι μπορεί να πρωταγωνιστεί διεθνώς. Νέες επενδύσεις δισεκατομμυρίων, ξενοδοχειακά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, ισχυρά brands και ένας προορισμός με μοναδικά φυσικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς. Όμως, πίσω από κάθε ξενοδοχείο, κάθε εστιατόριο, κάθε εμπειρία και κάθε επένδυση υπάρχουν οι άνθρωποι. Και σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη ημέρα του ελληνικού Τουρισμού.
Η συζήτηση δεν μπορεί πλέον να εξαντλείται στην έλλειψη -μερικών δεκάδων χιλιάδων- εργαζομένων. Το ζήτημα είναι βαθύτερο. Η ελληνική τουριστική βιομηχανία χρειάζεται μόνο περισσότερους ανθρώπους, αλλά κυρίως χρειάζεται καλύτερα εκπαιδευμένους ανθρώπους, με σύγχρονες γνώσεις, επαγγελματική κουλτούρα, τεχνολογικές δεξιότητες, εξοικείωση με την τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα, γνώση ξένων γλωσσών, διοικητικές ικανότητες και, πάνω απ’ όλα, πραγματική αντίληψη του τι σημαίνει Φιλοξενία.
Γι’ αυτό και η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης αποτελεί σήμερα μονόδρομο για την επιβίωση και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού Τουρισμού. Και ταυτόχρονα ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα. Γιατί μια χώρα η οποία συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου θα έπρεπε να έχει μια εξίσου μεγάλη φιλοδοξία: να διαθέτει ορισμένες από τις καλύτερες σχολές Τουρισμού και Φιλοξενίας στον κόσμο. Να μην εκπαιδεύουμε απλώς προσωπικό για να καλύπτουμε τις ανάγκες της επόμενης σεζόν, αλλά να δημιουργούμε στελέχη, managers, chefs και επαγγελματίες που θα μπορούν να πρωταγωνιστούν διεθνώς. Το θετικό είναι ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες που δείχνουν τον δρόμο. Και ένας κοινός παρονομαστής γίνεται ολοένα πιο εμφανής: η εκπαίδευση εγκαταλείπει σταδιακά το παλαιό μοντέλο της απομονωμένης θεωρητικής κατάρτισης και συνδέεται πολύ πιο στενά με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Το αφιέρωμα του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2026, δημοσιεύει ένα εκτενές αφιέρωμα στην Τουριστική Εκπαίδευση.
Η συνεργασία της ΑΚΜΗ με τον Όμιλο Sani/Ikos, μέσω του HOSPITALITY FORWARD, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατεύθυνσης. Το πρόγραμμα μπαίνει το ακαδημαϊκό έτος 2026-27 στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, προσφέροντας πρόσθετη βιωματική εκπαίδευση και on-the-job training, ενώ οι σπουδαστές μπορούν να έχουν σύμβαση εργασίας ήδη από το πρώτο εξάμηνο. Η σύνδεση εκπαίδευσης και πραγματικής ξενοδοχειακής λειτουργίας είναι εδώ δομικό στοιχείο του προγράμματος και όχι συμπληρωματική παροχή.
Στην ίδια λογική κινείται η συνεργασία της Ella Resorts με το IST College, η οποία ξεκίνησε το 2023. Επτά πλήρεις υποτροφίες έχουν ήδη δοθεί για το τριετές BA (Hons) International Tourism & Hospitality Management, ενώ οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα αμειβόμενης επαγγελματικής εμπειρίας στα ξενοδοχεία της Ella Resorts από το πρώτο εξάμηνο. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η έμφαση στα λεγόμενα durable skills – επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα, προσαρμοστικότητα και κριτική σκέψη. Γιατί η φιλοξενία δεν είναι μόνο γνώση διαδικασιών. Είναι κατεξοχήν ανθρώπινη δραστηριότητα.
Παράλληλα, ιστορικές σχολές συνεχίζουν να εξελίσσονται. Η LE MONDE, συμπληρώνοντας 30 χρόνια παρουσίας στην τουριστική και γαστρονομική εκπαίδευση, αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα σπουδών, από Hotel Management, Chef και Pastry Chef μέχρι προγράμματα δια βίου μάθησης, εξειδικεύσεις στο F&B, στο Front Office, στο wine education και σύγχρονες μορφές online εκπαίδευσης.
Το LE MONDE College προσθέτει πλέον και πανεπιστημιακές σπουδές Hospitality Management σε συνεργασία με το Haaga-Helia University of Applied Sciences της Φινλανδίας, με πρόγραμμα που συνδέει τη θεωρία με την εφαρμογή και ενσωματώνει σύγχρονες ψηφιακές πρακτικές.

Tο μέλλον του ελληνικού Τουρισμού δεν θα κριθεί μόνο από το πόσα νέα ξενοδοχεία θα χτίσουμε ή πόσες νέες αεροπορικές συνδέσεις θα αποκτήσουμε. Θα κριθεί πρωτίστως από τους ανθρώπους που θα τα λειτουργήσουν.

Ιδιαίτερη διαδρομή έχει και το Swiss Alpine Center, που συμπληρώνει 40 χρόνια και λειτουργεί πλέον ως Τμήμα Διοίκησης Φιλοξενίας και Τουρισμού του City Unity College. Με αποφοίτους από περισσότερες από 70 χώρες και συνεργασία με το Cardiff Metropolitan University, προσφέρει προγράμματα που φθάνουν από το Hospitality & Events Management έως το Luxury Hospitality, Sustainability & Branding, δείχνοντας πόσο διεθνής έχει γίνει πλέον η αγορά στελεχών του Τουρισμού.
Ένα διαφορετικό αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον μοντέλο αντιπροσωπεύει η HotelBrain Academy, η οποία δημιουργήθηκε από έναν μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο και μεταφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία την τεχνογνωσία περισσότερων από 120 ξενοδοχείων.
Τα προγράμματά της περιλαμβάνουν Hotel Management, Sales & Revenue Management, αλλά και σύγχρονες θεματικές όπως sustainability, digital marketing, data management και AI. Ξεχωριστή διάσταση αποτελεί και το μόνιμο πρόγραμμα ξενοδοχειακής εκπαίδευσης για κωφούς και βαρήκοους, μέσα από το οποίο περισσότεροι από 85 απόφοιτοι έχουν ήδη ενταχθεί επαγγελματικά στον κλάδο.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες καταλήγουν στην ίδια διαπίστωση: η τουριστική εκπαίδευση πρέπει να έρθει πολύ πιο κοντά στην πραγματική φιλοξενία. Στις επιχειρήσεις, στην τεχνολογία, στις νέες απαιτήσεις του ταξιδιώτη και στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Η θεωρία είναι απαραίτητη, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Η πρακτική εμπειρία, η δια βίου μάθηση, η εξειδίκευση και η στενή συνεργασία σχολών και επιχειρήσεων αποτελούν πλέον προϋποθέσεις και όχι πολυτέλεια.
Η μεγάλη πρόκληση στην Εκπαίδευση
Η Ελλάδα έχει κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι εξίσου φιλόδοξο: να γίνει διεθνής προορισμός και για την τουριστική εκπαίδευση.
Να δημιουργήσουμε σχολές που δεν θα καλύπτουν απλώς τα κενά της αγοράς, αλλά θα παράγουν γνώση, καινοτομία και ηγετικά στελέχη. Σχολές στις οποίες θα θέλουν να σπουδάζουν νέοι από όλο τον κόσμο ακριβώς επειδή βρίσκονται στην Ελλάδα, σε μία από τις μεγαλύτερες «ζωντανές τάξεις» Τουρισμού και Φιλοξενίας διεθνώς. Γιατί τελικά το μέλλον του ελληνικού Τουρισμού δεν θα κριθεί μόνο από το πόσα νέα ξενοδοχεία θα χτίσουμε ή πόσες νέες αεροπορικές συνδέσεις θα αποκτήσουμε.
Θα κριθεί πρωτίστως από τους ανθρώπους που θα τα λειτουργήσουν.
#money-grid-34887{list-style:none;margin:0;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-34887>li{float:left;width:49%;min-width:250px;list-style:none;margin:0 1% 1% 0;;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-34887>li.last{margin-right:0;}#money-grid-34887>li.last+li{clear:both;}@media only screen and (max-width:768px) {#money-grid-34887>li{width:100%;}}The post ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Εκπαίδευση στον Τουρισμό: Η μεγάλη επένδυση στους ανθρώπους που θα κρατήσουν την Ελλάδα στην κορυφή appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...