Τελευταία νέα
Μουντιάλ 2026: Πρώτη φορά στους «16» η Αίγυπτος – Υπέταξε στα πέναλτι την Αυστραλία [βίντεο] Γαλλία: Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 29% την εβδομάδα του μέγαλου καύσωνα Αφροδίτη Νέστορα: «Η τυφλή πολιτική βία να μην κερδίσει» – Η πρώτη ανάρτηση μετά τον θάνατο της μητέρας της Μέση Ανατολή: Επιστρέφει στη Γαλλία το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle Μουντιάλ 2026: Στα ύψη οι τιμές των εισιτηρίων στο Μεξικό-Αγγλία, έντονες αντιδράσεις κατά της FIFA Καύσωνας στις ΗΠΑ: Ακυρώνονται εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου “Φιάσκο” Ντόκου: Ομαδικά πυρά κατά Μαξίμου από την αντιπολίτευση Μεξικό: Βρέθηκε νεκρή δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στα μέσα Ιουνίου Ανατράπηκε λέμβος στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης Καρέ – καρέ η τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο σπίτι του Σάββα Αναστασιάδη ΚΚΕ: Την πολιτική που οδήγησε στη λειψυδρία στην Αίγινα σερβίρει ως «λύση» η Κομισιόν Π.Γερουλάνος: «Η σωστή διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης προϋπέθετε άλλη κυβέρνηση»
Indicator.gr

Α. Τσίπρας: Η κατοικία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο για λίγους

Με επίκεντρο το οξύ στεγαστικό πρόβλημα ξεκίνησε ο νέος κύκλος δημόσιου διαλόγου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ) με τίτλο «#ask_Alexis», μέσω του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας απαντά σε ερωτήματα πολιτών για ζητήματα της καθημερινότητας.
Στο εισαγωγικό του μήνυμα, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι από την ίδρυση της παράταξης είχε δεσμευτεί να δώσει βήμα στους πολίτες, σημειώνοντας ότι μετά τις εκδηλώσεις «Τώρα Μιλάμε» σε όλη τη χώρα, εγκαινιάζεται μια νέα μορφή άμεσης επικοινωνίας.
Οι πρώτες ερωτήσεις αφορούσαν τη δυσκολία εύρεσης προσιτής κατοικίας και το υψηλό κόστος των ενοικίων, με πολίτες να επισημαίνουν ότι τα διαθέσιμα ακίνητα συχνά ξεπερνούν ακόμη και τον κατώτατο μισθό, ενώ πολλοί νέοι αδυνατούν να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά και να αποχωρήσουν από το πατρικό τους.
Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το στεγαστικό πρόβλημα «εκρηκτικό», υποστηρίζοντας ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι εξακολουθούν να διαμένουν με τους γονείς τους ακόμη και μετά τα 30 ή τα 35 τους χρόνια.
Επικαλέστηκε, μάλιστα, πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία το κόστος στέγασης στην Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο 35% του εισοδήματος των νοικοκυριών, έναντι μέσου όρου 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανέφερε ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 87% από το 2017.

Οι προτάσεις της ΕΛΑΣ
Παρουσιάζοντας τις βασικές προτάσεις της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του κόμματος προβλέπει τη δημιουργία μη κερδοσκοπικού δημόσιου φορέα διαχείρισης στεγαστικών δανείων και δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο την αξιοποίηση ανενεργών ακινήτων για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας και προσιτής στέγης, με έμφαση στους νέους.
Παράλληλα, έκανε λόγο για φορολογικά αντικίνητρα στη διατήρηση κλειστών κατοικιών, επιβολή υψηλής φορολογίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων προς εταιρείες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυστηρότερο έλεγχο και περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb σε περιοχές με υψηλή στεγαστική πίεση, καθώς και κατάργηση του προγράμματος Golden Visa.
«Η κατοικία είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
The post Α. Τσίπρας: Η κατοικία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο για λίγους appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...